Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuret puolueet haluavat laskea autoveroa – vain demarit kriittisiä

Suurista puolueista vain Sdp suhtautuu kriittisesti miljardi euroa vuosittain valtion kassaan tuovan veron alentamiseen

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Automyyjä Otto Nyström odotteli asiakkaita Delta Auton Herttoniemen myymälässä. Hän ei usko, että tuleva hallitus laskee autoveroa.
Automyyjä Otto Nyström odotteli asiakkaita Delta Auton Herttoniemen myymälässä. Hän ei usko, että tuleva hallitus laskee autoveroa. Kuva: Sami Kilpiö

Autoverosta on tulossa vaaliteema, mikäli suurimpia puolueita on uskominen. Kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat valmiita autoveron laskemiseen tai jopa poistoon. Vain Sdp neljästä suuresta puolueesta suhtautuu autoveron pienentämiseen kriittisesti.

Pääministeripuolue kokoomuksen mielestä auton hankinnan yhteydessä maksettavaa autoveroa voisi keventää, mutta samalla pitäisi korottaa polttoaineveroa ja vuosittain maksettavaa ajoneuvoveroa eli käyttömaksua, jota porrastettaisiin enemmän päästöjen mukaan. "Uudistus olisi kustannusneutraali ja se totutettaisiin asteittain", kertoo puoluesihteeri Minna Arve.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen on samoilla linjoilla. Keskustan mukaan autoveroa voisi laskea asteittain, mutta saamatta jäävät verot pitää saada muualta, esimerkiksi polttoaineveroa korottamalla.

Autoverolla tarkoitetaan auton oston yhteydessä kerralla maksettavaa verosummaa. Sitä ei pidä sekoittaa ajoneuvoveroon, jota maksetaan jatkuvasti autoa käytettäessä. Suomessa henkilö- ja pakettiautojen verotus on kytköksissä ajoneuvon hiilidioksidipäästöihin. Veroprosentti on vähintään 12,2 ja enintään 48,8.

Autovero tuo valtion kassaan noin miljardi euroa vuodessa.

Perussuomalaisten mielestä autovero pitäisi poistaa kokonaan tai ainakin puolittaa. Matti Putkonen puoluetoimistosta kertoo, että autoveron poistamisesta saamatta jääviä veroja ei saa maksattaa autoilijoilla, vaan vaje korvattaisiin budjettijärjestelyin.

"Sitä ei saa kompensoida käyttömaksujen tai polttoaineveron korotuksilla. Koemme, että se on rangaistus Kehä 3:n ulkopuolella asuville, jotka työssään tarvitsevat autoa."

Sdp suhtautuu autoveron alentamiseen kaikkein kriittisimmin. Sdp kertoo talouspoliittisista linjauksistaan ensi kuussa tarkemmin, mutta puoluesihteeri Reijo Paanasen mukaan on "järjetöntä ja populistista lähteä verolaji kerrallaan lyömään kantoja lukkoon ilman, että se kokonaisuus on olemassa".

"Jos näiden puolueiden ratkaisu Suomen talouden ongelmiin ja viennin vetämättömyyteen on se, että autoveroa lasketaan, niin sitten he voivat kyllä pyörittää sitä ihan vaaliteemana. Minä sanon, että se on äänestäjien huijausta, ennen kuin he sanovat, millä se sitten korvataan", Paananen sanoo.

Suomen autokauppiaat odottavat ihmettä, joka kääntäisi automyynnin kasvuun. Yhtenä keinona olisi se, että poliitikot poistaisivat autoveron tai se, että Suomen talous alkaisi yllättäen kasvaa.

Uusien henkilöautojen myynti on ollut Suomessa heikkoa vuodesta 2009 saakka, vaikka viime vuonna myytyjen autojen määrä kasvoi hieman edellisvuoteen verrattuna, 2,7 prosenttia.

Tänä vuonna kasvu voi jäädä haaveeksi. Tammikuussa rekisteröitiin 10 267 uutta henkilöautoa mikä on 19,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Lasku kuulostaa suurelta, mutta todellisuus on hieman ruusuisempi, sanoo autoalan etujärjestön Autotuojat ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Artikkeliin liittyvät

"Tammikuun luvut eivät kerro kaupan sen hetkisestä tilanteesta. Rekisteröintimäärät kertovat, miten kauppa kävi viime lokakuussa, jolloin nyt tammikuussa rekisteröidyt autot tilattiin", hän sanoo.

Itse asiassa autokauppa on Kallion mukaan nyt "karvan verran plussalla" verrattuna viime vuoteen. Karvan verran tarkoittaa 0,3 prosenttia.

"Mutta pitkällä aikavälillä olemme kestämättömässä tilanteessa."

Kallion mukaan alalla puhutaan "uudesta normaalista", mikä tarkoittaa sitä, että myytyjen autojen määrä jää vuosittain alle 110 000 kappaleen.

Viime vuonna suomalaiset ostivat 106 236 uutta autoa, kun vaikkapa vuonna 2008 uusia autoja kävi kaupaksi lähes 140 000 kappaletta.

Vuonna 2008 autokauppa kääntyi nousuun, mutta seuraavana vuonna tapahtui romahdus. Vuosi 2008 oli hyvä ennen kaikkea siksi, että silloin valtio laski autoveroa hieman ja siirtyi päästöperusteiseen verotukseen, mikä laski pienipäästöisten autojen hintoja. Kallion mukaan myydyimpien autojen hinta putosi keskimäärin 3 000 euroa.

Autoala kampanjoikin nyt voimakkaasti autoverotuksen keventämiseksi ja lopulta veron poistamiseksi. Se teetti helmikuun alussa Taloustutkimuksella tutkimuksen, jonka mukaan myös suurin osa suomalaisista haluaisi alentaa autoveroa.

Kallion mukaan autoala saisi piristysruiskeen veron poistosta, mutta verotuksen nouseminen vaaliteemaksi on nähty alalla myös uhkana. Autoalan ammattilaiset ovat pohtineet, lykkäävätkö ihmiset autonhankintaansa vaalien yli, jos he ajattelevat autoveron laskevan vaalien jälkeen. Tällaista ilmiötä Kallio ei kuitenkaan ole huomannut.

"Se on ihan positiivista, että autoverosta voi puhua, eivätkä kuluttajat reagoi jokaiseen risahdukseen."

Vaikka autovero pysyisi nykyisellään, Kallio odottaa myyntipiikkiä heinäkuussa voimaan tulevasta 1 500 euron romutuspalkkiosta. Kyseessä on puolen vuoden kokeilu, jossa valtio palkitsee romuautojen kierrätyksestä. Kokeilun idea on se, että kun toimittaa viralliseen kierrätyspaikkaan yli kymmenen vuotta vanhan romuauton, sieltä saa todistuksen, jolla taas saa alennusta uudesta autosta.

"Ilman romutuspalkkiota jäisi 3 000–5 000 autoa myymättä", Kallio uskoo.

Kun Suomen autokauppa kärvistelee, Yhdysvalloista kuuluu toisenlaisia uutisia: siellä autokauppa käy kuumempana kuin yli vuosikymmeneen.

"Vaikka talous sukelsi sielläkin viisi vuotta sitten kriisiin, kotimainen kysyntä on elpynyt ja ihmiset kuluttavat taas. Oma vahva autoteollisuus on amerikkalaisille tärkeää", Kallio sanoo.

Mutta kyllä Eurooppakin tulee perässä, hän uskoo.

"Se vaatii autoverouudistuksen tai sen, että talous lähtee vetämään. Sitten ketsuppipullo saa ilmaa, ja kauppa lähtee eteenpäin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat