Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peltojen pinta-alat mitataan uudestaan

Useimpien viljelijöiden pellot pienenevät aarista puoleen hehtaariin

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Uusia mittaustuloksia käytetään jo kevään tukihaussa.
Uusia mittaustuloksia käytetään jo kevään tukihaussa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Noin 48 000 maatilan peltopinta-ala muuttuu Maaseutuviraston käyttöön ottaman uuden valtakunnallinen koordinaattijärjestelmän (Euref-Fin) myötä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Keskipohjanmaa.

Suomessa on noin 60 000 maatilaa, joilla on yhteensä noin miljoona peltolohkoa, ja Maaseutuvirasto vastaa maataloustukien maksatuksesta.

"Maanmittauslaitos siirtyi käyttämään tätä yleiseurooppalaista koordinaattijärjestelmää jo kolme vuotta sitten. Useimpien viljelijöiden pellot pienenevät aarista puoleen hehtaariin", kertoo paikkatietoasiantuntuja Åke Möller Maaseutuvirastosta.

Peltoja ei ole Möllerin mukaan mitattu uudelleen, vaan uusi tietokoneen käyttämä laskentamalli on muuttunut. Se laskee tarkemmin muun muassa maapallon kaarevuudesta aiheutuvat vääristymät.

"Useimpien viljelijöiden lohkot muuttuvat niin vähän, ettei sillä ole monenkaan euron vaikutusta tukiin", Möller kertoo. Vain 17 tilalla pinta-ala pienenee yli puoli hehtaaria.

Peltolohkotietojen digitointi valmistui helmikuun aikana. Uusia pinta-aloja käytetään kevään tukihaussa. Ne vastaavat entistä paremmin todellisia arvoja maastossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat