Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö Ylelle: Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa edennyt yllättävän nopeasti

Presidentti toistaa, että Natosta pitäisi järjestää kansanäänestys

Kotimaa
 
Sauli Niinistö
Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi lauantaiaamuna Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa hämmästyneensä siitä, miten innokkaasti Ruotsi on edistänyt puolustusyhteistyötä Suomen kanssa.

"Olin viime vuonna Sälenissä Ruotsin ulkopoliittisessa foorumissa. Yllätyin siitä ilmapiiristä, jossa Suomi-myönteisyys ja yhteistoimintamyönteisyys olivat hyvin näkyvä osa ruotsalaista seminaaria. Suurempaa kuin osasin odottaa", Niinistö sanoi.

Hän kertoi yllättyneensä myös siitä, miten nopeasti asiat ovat sittemmin edenneet esimerkiksi puolustusministeritasolla – erityisesti kun otetaan huomioon, että Ruotsissa on välissä vaihtunut hallitusvaltakin.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ja Suomen puolustusministeri Carl Haglund julkistivat runsas viikko sitten maiden välistä kriisinajan puolustusyhteistyötä koskevan raportin.

Niinistöä pyydettiin Ylen haastattelussa arvioimaan vuoron perään suhteita kaikkiin Suomen tärkeimpiin naapurimaihin. Suhteita Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin hän kuvaili "sellaisiksi kuin tilanne vaatii". Hän kertoi presidenttien välisten perusteellisten puhelinkeskustelujen venyvän välillä tunninkin mittaisiksi.

"Keskustelut hänen kanssaan ovat aika lailla selkeitäkin. Me varmasti molemmat tiedämme olevamme eri mieltä tietyistä asioista, ja siitä ei sitten tarvitse sen enempää lähteä jankkaamaan. Ne asiat, jotka kulloinkin ovat aiheena, pyritään saamaan hyvinkin selväksi", Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa suurimmat erimielisyydet liittyvät talouspakotteisiin, joista Venäjä ei pidä.

Niinistö arvioi Venäjän tavoittelevan Ukrainan konfliktissa maan palauttamista omaan valtapiiriinsä.

"Peruskysymys on varmasti se, että venäläiset haluaisivat nähdä Ukrainan 'omassa leirissään' eli vaikutuspiirissään samalla tavalla kuin se on aikaisemmin ollut. Ukrainan siirtyminen lähemmäs Euroopan unionia on varmasti Venäjän kannalta katsottuna ollut kielteistä kehitystä", Niinistö sanoi.

Hän muistutti, että konfliktilla on myös muita kuin sotilaallisia ulottuvuuksia. Venäjä käyttää kaasutoimituksia ja velkasuhteita tavoitteidensa edistämiseen siinä missä sotilaallista operaatiota.

"Tämä on erikoinen sotatilanne siinä mielessä, että toinen raide on koko ajan liikkunut kaasutoimitusten ja velkasuhteiden osalta. Ne ovat tavallaan finanssien aseellistamista."

Niinistö arvioi, että Ukrainan tilanne voi tästä syystä säilyä epävakaana hyvin pitkään.

"Taloussuhteiden ja monien muiden kysymysten osalta suhteiden auki pysyminen on mahdollista vuosiakin. Silloin Ukrainan perustilanne säilyy epävakaana, eikä synny selvää linjaa."

Minkäänlaista ymmärrystä Venäjän pyrkimyksiä kohtaan hän ei tunne.

"Minusta ymmärrystä voi osoittaa ainoastaan Ukrainan kansan omalle tahdolle", Niinistö sanoi.

Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä Niinistö arvioi yhä, että asiasta pitäisi järjestää kansanäänestys.

"EU:n kohdalla järjestettiin kansanäänestys, niin kyllä tämä on mittaluokaltaan ihan saman tason kysymys. Lisäksi näyttää siltä, että enemmistö perustuslakia tulkitsevista viisaista on sitä mieltä, että tämän tyypin valtiosopimus vaatisi eduskunnassa kahden kolmasosan ääntenenemmistön. Jos näin on, niin on aika lähellä ajatus, että kansanäänestys olisi aika perusteltu", Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa olisi kuitenkin syytä pohtia ruotsalaista käytäntöä, jossa itse vaalien alusaika rauhoitetaan turvallisuuspoliittiselta keskustelulta.

"Siellä se näyttää toimivan hyvin."

Niinistö pitää puoluejohtajien kanssa käymiensä keskustelujen perusteella todennäköisenä, että seuraavan hallituksen ohjelmaan ei kirjata ainakaan ehdotonta eitä Natolle. Nykyisen hallituksen ohjelmaan sellainen kirjattiin.

"En lähde mielelläni hyppäämän hallitusohjelman kirjoittajan rooliin. Mutta käymäni keskustelu vähän siihen suuntaan viittaa, ettei tällaista lausumaan tulisi, että ei ainakaan suljeta peliä", hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat