Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkärien koulutusleiri heräsi hetkeksi eloon Saksassa

Jääkäri Väinö Miettisen usko itsenäisestä Suomesta syntyi merillä

Kotimaa
 
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg : "Jääkärit olivat rohkeita miehiä vaikeassa tilanteessa"
Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg : "Jääkärit olivat rohkeita miehiä vaikeassa tilanteessa"
Saksan Hohenlockstedtissa juhlitaan lauantaina sata vuotta sitten alkanutta jääkärikoulutusta. Suomen puolustusvoimista ja perinneyhdistyksistä Saksan juhlaan on matkustanut 300 henkeä. Puolustusvoimien komentaja kenraali Jarmo Lindberg pitää jääkäreiden merkitystä suomalaiselle sotataidolle suurena.

Ensimmäinen maailmansota jylisi ympärillä, kun suomalainen Väinö Miettinen päätyi Saksaan 1915.

Monet jääkärit kulkivat Ruotsin läpi pitkän ja vaikean taipaleen Lockstedter Lagerin harjoitusleirille Pohjois-Saksaan. Merimies Väinö Miettinen oli ollut miehistön jäsen englantilaisessa laivassa, jonka miehistön saksalaiset kuljettivat vankileirille Berliinin kupeeseen.

Miettiseltä kysyttiin, että haluaisiko hän liittyä suomalaisten jääkäreiden joukkoon. "Totta kai hän halusi. Maailman merillä toive itsenäisestä Suomesta oli hänen mielessään vain vahvistunut", sanoo Miettisen pojantytär Helena Miettinen.

Väinö Miettinen päätyi jääkäriksi maailman meriltä
Väinö Miettinen päätyi jääkäriksi maailman meriltä
Hohenlockstedtissa Saksassa juhlittiin viikonloppuna jääkärikoulutuksen satavuotisjuhlia. Suomalainen merimies Väinö Miettinen päätyi ensimmäisen maailmansodan melskeissä englantilaisen miehistön kanssa Saksaan. Siellä hän valitsi jääkärikoulutuksen, kun sitä tarjottiin.

Lauantaina Hohenlockstedtin pikkukaupungissa vietettiin jääkärikoulutuksen satavuotisjuhlaa. Paikalla oli 120 Suomen puolustusvoimien edustajaa ja parisataa perinneyhdistysten ja vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen jäsentä. Saksaan oli saapunut myös varusmiehiä ja upseerioppilaita eri joukko-osastoista. Puheen Hohenlockstedtin jääkärimuistomerkillä piti puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

"Täällä ollessa historia muuttuu paljon elävämmäksi", Miettinen sanoo.

Väinö Miettisestä tuli Merivartiolaitoksen ensimmäinen johtaja, joka puhui seitsemää eri kieltä. Hän oli Turunmaa- ja Hämeenmaa-tykkiveneiden päällikkönä 1920-luvulla. Sittemmin hän osallistui talvi- ja jatkosotaan ja yleni kommodoriksi asti. Hän kuoli vuonna 1953.

"Jääkärit veivät mehevimmät jutut mukanaan hautaan. Isänisä oli kertonut, että täällä Saksassa oli tiukka kuri ja suomea tai ruotsia ei saanut käyttää. Hän kertoi myös, kuinka erikoistehtävissä käskyt tulivat vain suullisesti", Helena Miettinen sanoo.

Hohenlockstedtin juhlallisuuksissa oli myös Kymen jääkäripataljoonan upseerioppilas Akseli Gabel, 22. Hän oli perjantaina marssissa, jossa suomalaisvarusmiehet esittivät vuosisata sitten Saksaan tulleita jääkäreitä.

Entä miten jääkärien asenne kotimaan puolustamiseen näkyy tämän hetken asepalveluksessa?

"Alkuperäisten jääkärien asenne peilautuu esimerkiksi hetkeen, jossa sotilasvala on vannottu ja alokkaista tulee jääkäriprikaatissa jääkäreitä, jotka lupaavat puolustaa isänmaataan."

Gabel on suorittanut reserviupseerikoulun puolitoista kuukautta sitten ja harjoittelee nyt tiedustelutulenjohtajana. Hänen mukaansa on vaikea arvioida kansainvälisen kiristyneen tilanteen vaikutusta varusmiespalvelukseen.

"Kukaan ei ainakaan tuputa mitään. Ennemminkin meidät asetetaan tilanteisiin, joissa täytyy ajatella itse", Gabel sanoo.

Christian Jørgensen
Helena Miettinen, kenraali evp Gustav Hägglund ja kenraali evp Sami Sihvo laskivat jääkärien perinneyhdistyksen seppeeleen Hohenlockstedtissä lauantaina.
Helena Miettinen, kenraali evp Gustav Hägglund ja kenraali evp Sami Sihvo laskivat jääkärien perinneyhdistyksen seppeeleen Hohenlockstedtissä lauantaina.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat