Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiokunnissa junnaa yhä kymmeniä lakiesityksiä

Valiokunnissa on nyt noin 60 hallituksen esitystä. Eniten töitä on perustuslakivaliokunnalla.

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Perustuslakivaliokunta käsitteli sote-uudistusta eduskunnassa torstaina 19. helmikuuta.
Perustuslakivaliokunta käsitteli sote-uudistusta eduskunnassa torstaina 19. helmikuuta. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Eduskunnassa on vielä kymmeniä hallituksen lakiesityksiä, joiden käsittely on kesken valiokunnissa. Jotta lakiesitykset saataisiin täysistuntoon, valiokuntien mietintöjen pitäisi valmistua ensi viikon loppuun mennessä.

Kansanedustajille tulee kiire, sillä eduskunta lopettaa työnsä maaliskuun puolivälissä. Eduskuntavaalit ovat 19. huhtikuuta.

Perustuslain mukaan hallituksen esitykset, joita ei ole käsitelty loppuun vaalikauden loppuun mennessä, raukeavat.

Poikkeuksena ovat kansainväliset asiat, joiden käsittelyä voidaan jatkaa myös eduskuntavaalien jälkeen pidettävillä valtiopäivillä. Tällaiset esitykset eivät raukea vaalikauden päättyessä.

Valiokunnissa on nyt noin 60 hallituksen esitystä, jotka ovat kesken. Eniten työtä on laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisessä eli sote-laeissa.

Perjantaina näytti siltä, että pöydän saavat puhtaaksi ulkoasiainvaliokunta, tarkastusvaliokunta, liikenne- ja viestintävaliokunta, maa- ja metsätalousvaliokunta, työelämä- ja tasa-arvovaliokunta ja ympäristövaliokunta. Tarkastus- ja tulevaisuusvaliokuntien vaivoina ei ollut ainuttakaan lakiesitystä.

Eniten töitä on perustuslakivaliokunnalla, jolla on omia lakiesityksiä, ja niiden lisäksi se antaa lausuntonsa monesta muusta lakiesityksestä, esimerkiksi sote-paketista. Pitkiä päiviä joutuvat tekemään myös hallinto- ja lakivaliokuntien jäsenet.

Perustuslakivaliokunnassa vaikeita asioita ovat laki saamelaiskäräjistä ja niin sanottu ILO-laki, joka koskee itsenäisten maiden alkuperäis- ja heimokansoja.

Ongelmallinen on myös perustuslakivaliokunnalta pyydetty lausunto laiksi valtioneuvoston tilannekuvatoiminnasta. Lailla säädetään valtioneuvoston tilannekeskuksen keskeiset tehtävät ja säädetään viranomaisten tiedonantovelvollisuudesta.

Lailla turvataan valtionjohdon tiedonsaanti turvallisuuteen liittyvissä merkittävissä tapahtumissa.

Tilannekuvalaki saattaa raueta siksi, että valiokunta haluaa vielä kuulla asiantuntijoita, ja se vie aikaa.

Kaikissa tapauksissa perustuslakivaliokunnan lausunto on olennainen siksi, että jos pyydettyä lausuntoa ei saada, varsinainen mietintövaliokunta ei voi laatia mietintöään. Silloin lakiesitys raukeaa.

Talousvaliokunnassa eniten eripuraa herätti laki metsähakkeella tuotetun sähkön tuotantotuesta, jonka leikkausta ajoi selluteollisuus. Lakiesitystä vastusti kiivaasti keskusta, jonka mielestä laki johtaa sekavaan hallintomalliin ja haittaisi käytännön puunkorjuuta maakunnissa.

Valiokunnassa leikkausta loivennettiin jonkin verran, ja laki pitää hyväksyttää vielä EU:ssa.

Valtiovarainvaliokunnassa eniten keskustelua on herättänyt lakiesitys arvonlisäveron muutoksesta, jonka mukaan verovelvollisuuden alaraja nostettaisiin 10 000 euroon. Todennäköistä on, että kansanedustajat pääsevät sopuun rajasta.

Sivistysvaliokunnassa oli loppuviikosta auki kymmenkunta lakiesitystä. Valiokunnan puheenjohtajan Raija Vahasalon (kok) mukaan hallitus on joulukuun jälkeen tuonut valiokuntaan enemmän esityksiä kuin koko viime vuonna yhteensä.

"Monet lait ovat hyvin monimutkaisia, ja valiokunnan pitää katsoa ja tarkastaa, että ne myös toimivat käytännössä ja ne ovat oikeudenmukaisia", Vahasalo sanoo.

Hän ei osaa sanoa, selviytyykö valiokunta urakastaan ja mitkä lakiesitykset kenties raukeavat. "Meillä on pitkiä kokouksia."

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mielestä valiokuntien tilanne kuvaa hyvin päättyvää hallituskautta. "Moni asia on levällään, ja hallitus kinastelee keskenään", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat