Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäkasvuisen on vaikea sopia normimaailmaan

Tavallista pidemmät eivät mahdu edes sairaalasänkyihin tai tutkimuslaitteisiin

Kotimaa
 
Pitkien ihmisten muotinäytöksessä vaatteet eivät jää hihoista lyhyiksi
Pitkien ihmisten muotinäytöksessä vaatteet eivät jää hihoista lyhyiksi
Pitkien ihmisten voi olla vaikea löytää sopivankokoisia vaatteita, mutta pituus voi tuoda haasteita myös esimerkiksi autokoulussa tai sairaalassa. Tampereelle järjestetyssä muotinäytöksessä kaikki yli kaksimetriset mallit esittelivät heille räätälöityjä vaatteita. Toimittaja & kuvaaja: Reijo Hietanen. Leikkaus: Terhi Liimu HS.

Suomen toiseksi pisimmän miehen, tamperelaisen Sami Eerolan (218 senttimetriä) ei tarvitse kierrellä vaateostoksilla ympäri kaupunkia.

"Minulle löytyy vaatteita tasan yhdestä kaupasta. Totta kai vaatteeni maksavat hieman normaalia enemmän. Koon 53 lenkkarit noin sata euroa", Eerola kertoo.

Tausta

Suomalaisten keskipituus kasvaa

Suomalaisten keskipituus on kasvanut tasaisesti viimeisen sadan vuoden aikana.

Viimeisimmän THL:n kyselytutkimuksen mukaan suomalaismiesten keskipituus on 179 senttiä ja naisten 165 senttiä. Molemmat keskipituudet ovat kasvaneet 1980-luvun alusta muutamalla sentillä.

Pituuskasvun kehitys jatkuu niin, että vastaisuudessa suomalaismiehen aikuispituuden odotetaan olevan 180,7 senttiä ja suomalaisnaisen 167,5 senttiä.

Verkkokauppojen lisääntymisen luulisi helpottaneen yli 180-senttisten naisten ja yli 190-senttisten miesten vaate- ja kenkäostoksia. Eerola kuitenkin kertoo, ettei hän ole edes yrittänyt etsiä sopivia vaatteita verkkokaupoista.

Kengillä ei ole esimerkiksi vieläkään kansainvälistä yhteistä kokostandardia, vaan verkkokauppojen asiakkaat joutuvat pähkäilemään usein eri kokomerkintöjen kanssa.

"Vaatteiden kokotaulukot taas eivät päde pitkien vaatteissa, vaan niihin joudutaan tekemään aivan omat kaavat", kertoo Arja Partanen (180 senttimetriä).

Partanen perusti 15 vuotta sitten Tampereelle SPECI  Spesiaali Koot -vaateliikkeen.

Hänen ajatuksenaan oli myydä vaatteita niille, jotka eivät löydä sopivia kokoja muista vaatekaupoista. Pitkäkasvuisten osalta tämä tarkoitti yli 173-senttisiä naisia ja yli 193-senttisiä miehiä.

Partanen kertoo, että suomalaisten pituuskasvu näkyy asiakaskunnassa, jossa on yhä enemmän nuoria.

"Meillä käy esimerkiksi 14-vuotiaita tyttöjä, jotka tarvitsevat koon 49 kengät", Partanen kertoo.

Partanen on ollut vuosia mukana Pieni- ja isokenkäiset ry:n (PIKRY) toiminnassa. Hän toimii myös European Union of Tall People -järjestön varapuheenjohtajana.

Partanen muistuttaa, että vaateongelmat ovat vain pieni osa pitkäkasvuisten kohtaamista haasteista.

"Rakentamisessa pitäisi ottaa huomioon suomalaisten pituuskasvu. Ihmiset kasvavat, mutta samanaikaisesti maailma kutistuu tehokkuuden nimissä. Se on todella ahdistavaa pitkille", Partanen sanoo.

Hän kertoo, että pahimmillaan pituus aiheuttaa vakavia vaaratilanteita.

"Tiedän erään nuoren isojalkaisen miehen, joka kuoli auto-onnettomuudesta, kun hän painoi väärää poljinta liukkaalla tiellä", Partanen kertoo.

PIKRY on selvittänyt erityisesti sairaalahoidossa kohdattuja ongelmatilanteita. Sairaalasängyt ovat liian pieniä, mutta niin ovat myös kuvantamislaitteet. Esimerkiksi kaikissa mammografialaitteissa asetukset eivät riitä pitkille naisille.

PIKRY on odottanut monen muun erityisryhmän etujärjestön kanssa YK:n vammaissopimuksen ratifiointia.

Eduskunta käsitteli joulukuussa ratifiointiin liittyvää hallituksen esitystä. Ensi viikolla eduskunta pui valiokunnan mietintöä.

218-senttinen Sami Eerola oli mukana maailman pisimpien mallien muotinäytöksessä Tampereella.
218-senttinen Sami Eerola oli mukana maailman pisimpien mallien muotinäytöksessä Tampereella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat