Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin kuningasparin valtiovierailu alkaa tiistaina

Torstaina Suomessa ovat myös Naton Jens Stoltenberg ja EU:n edustaja Federica Mogherini

Kotimaa
 
Denis Sinyakov
Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia kuvattuna kuninkaanlinnassa Tukholmassa helmikuun puolivälissä.
Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia kuvattuna kuninkaanlinnassa Tukholmassa helmikuun puolivälissä. Kuva: Denis Sinyakov

Jos haluaa nähdä Suomessa tiistaista torstaihin vierailevan Ruotsin kuningasparin, ensimmäinen mahdollisuus siihen on Helsingissä tiistaina. Vastaanottoseremonioihin kuuluu kuningasparin ja presidenttiparin vilkutus Presidentinlinnan parvekkeelta noin kello 11.

Helsingin lisäksi kuningaspari vierailee Lappeenrannassa, jossa kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia vierailevat torstaina muun muassa ammattikorkeakoulussa ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja tutustuvat Linnoituksen alueeseen.

"Meillä on täällä pantu paikkoja kuntoon ja siistitty teitä, sillä Etelä-Karjalassa on ollut vielä aika lailla lunta", kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo.

Vaikka Lappeenrannan kaupunki ei vastaakaan esimerkiksi vierailun turvajärjestelyistä, on kaupungissa yritetty huolehtia siitä, etteivät esimerkiksi keskustan lukuisat työmaat olisi pahasti rempallaan, Jarva kertoo.

Kuningasparin kanssa Suomeen saapuu varsin arvovaltainen seurue Ruotsin poliittista johtoa ja elinkeinoelämän edustajia. Matkassa ovat muun muassa Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström, opetusministeri Gustav Fridolin ja Ruotsin keskuspankin suomalaistaustainen johtaja Stefan Ingves sekä joukko eri yritysten edustajia. Heillä on osin omat ohjelmansa ja omia tapaamisiaan Suomen muun johdon ja yritysten edustajien kanssa.

Tiistaina kuninkaalla ja tasavallan presidentillä Sauli Niinistöllä on talousteemainen lounastapaaminen hotelli Kämpissä. Siellä he kuulevat muun muassa Ingvesiä, Suomen Pankin johtokuntaan kuuluvan Pentti Hakkaraista sekä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vattin ylijohtajaa Juhana Vartiaista.

Tiistai-iltana järjestetään illalliset Presidentinlinnassa. Keskiviikkoillan illalliset ovat Ruotsin kuningasparin isännöimät, ja ne järjestetään Säätytalolla.

Kuningas Kaarle Kustaalla ja kuningatar Silvialla on kolmipäiväisen vierailun aikana osin omat ohjelmansa. Esimerkiksi keskiviikkona kuningas ja Niinistö vierailevat Santahaminan varuskunnassa. Samaan aikaan kuningatar ja Jenni Haukio tapaavat Design Forumissa nuoria muotoilijoita.

Kaiken kaikkiaan kuningasparin valtiovierailu aiheuttaa paljon säpinää ja järjestelyjä, sillä ohjelma vyöryy eteenpäin minuuttiaikataululla.

Niinistölle ja Suomen muulle johdolle torstai on kiireinen päivä, sillä Ruotsin kuningasparin lisäksi Suomessa vierailevat myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini.

Kuningasparin ohjelma Lappeenrannassa alkaa ilman Niinistöä, sillä tämä tapaa ensin torstaina Mäntyniemessä Mogherinin.

Puolilta päivin Niinistö on jo Lappeenrannan Raatihuoneella, jossa Lappeenrannan kaupunki tarjoaa kuningasparille ja presidenttiparille lounaan.

Raatihuoneen ympäristö ja Linnoituksen alue voisivatkin olla hyviä paikkoja nähdä vieraat, kaupunginjohtaja Jarva arvioi.

"Kuningaspari on erityisesti toivonut tapaavansa mahdollisimman paljon nuoria, ja siksikin käymme kampusalueella."

Ruotsin suurlähetystö järjestää Lappeenrannan teatterissa erityisesti nuorille suunnatun kulttuuritapahtuman. Lappeenrannan-vierailuun kuuluvat myös vierailut ortodoksiseen kirkkoon ja UPM:n Kaukaan biojalostamoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat