Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suosittu särkylääke pois ruokakaupoista Ruotsissa

Maksavaurioiden määrä alkoi kasvaa, kun parasetamoli pääsi ruokakauppoihin

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Parasetamolin vapauttamisen jälkeen maksavauriot yleistyivät Ruotsissa.
Parasetamolin vapauttamisen jälkeen maksavauriot yleistyivät Ruotsissa. Kuva: Markus Jokela / HS

Ruotsin lääkevirasto aikoo kieltää suositun särkylääkkeen myynnin muualla kuin apteekeissa. Päätöstä odotetaan lähiaikoina, ja sen pitäisi tulla voimaan syyskuun alusta.

Päätös koskee tabletteja mutta ei muita annostelumuotoja kuten poretabletteja.

Fakta

Turvallinen särkyyn ja kuumeeseen

 Parasetamoli on toiseksi käytetyin kipulääke Suomessa.

 Kulutus on lähes viisinkertaistunut 2000-luvulla Suomessa.

 Parasetamolilla on vähän haittoja, kun sitä käytetään suositeltuja annoksia. Keskimääräinen päiväannos on kolme grammaa.

 Se lievittää kipua ja kuumetta, mutta vaikuttaa tulehdusoireisiin vähemmän kuin tulehduskipulääkkeet.

 Lääke sopii lapsille, astmapotilaille ja raskaana oleville. Se on ainoa sopiva kipulääke ulkustaudissa eli "mahahaavassa".

Parasetamoli vapautettiin myyntiin ruokakaupoissa ja huoltoasemilla 2009, ja se on ollut yksi suosituimmista ilman lääkemääräystä myytävistä lääkkeistä.

Suomessa parasetamolia myydään muiden lääkkeiden tapaan apteekeissa. Se saattaisi olla yksi lääke, joka voisi siirtyä vapaampaan myyntiin, jos Päivittäistavarakaupan toive tulevan hallitusohjelman suhteen toteutuu.

Etujärjestö esittää turvallisten itsehoitolääkkeiden myynnin sallimista ruokakaupoissa muiden pohjoismaiden tapaan. Lääkkeiden saanti paranisi ja hinnat laskisivat, se perustelee.

Myynnin vapauttamista seurasi Ruotsissa haittojen selvä lisääntyminen. Ruotsin myrkytyskeskus sai runsaasti lisää puheluja parasetamolin aiheuttamista myrkytyksistä. Vakavien myrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia.

Ne vaativat sairaalahoitoa ja saattavat johtaa kuolemaan tai maksansiirtoon. Lääkevirasto Läkemedelsverket pitää ajallista yhteyttä selvänä.

Suomen Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Kalle Hoppu on samaa mieltä. "Näin kävi aiemmin myös toisessa pohjoismaassa, joka vapautti parasetamolin kauppoihin."

Suomessa parasetamolia myydään apteekeissa esimerkiksi tuotemerkein Paramax, Pamol F, Para-Tabs ja Panadol.

"Parasetamoli on turvallinen oikein käytettynä", sanoo ylilääkäri Terhi Lehtinen Lääkealan tutkimus- ja kehittämisvirasto Fimean lääketurvallisuusyksiköstä.

"Melko pienikin yliannostus altistaa kuitenkin maksavaurioille. Vaikutus on hyvin tunnettu."

Enimmäismäärä on neljä grammaa parasetamolia aikuiselle päivässä. "Sitä ei saisi ylittää", Terhi Lehtinen korostaa.

Neljä grammaa tulee esimerkiksi kahdeksasta 500 milligramman tabletista.

Fimean haittavaikutusrekisteriin on ilmoitettu kymmeniä parasetamolihaittoja. Kolmannes niistä oli maksavaurioita, joista osa johti kuolemaan.

Osa parasetamolimyrkytyksistä on tietoisia yrityksiä vahingoittaa itseään, Läkemedelsverketin viimevuotinen tutkimus havaitsi. Vastaavan totesi tuore tutkimus Britannian Oxfordista. Parasetamoli oli mukana lähes joka toisessa yrityksessä myrkyttää itsensä. Saatavuuden lisääntymisen ja myrkytyksen välisestä yhteydestä on kokemusta myös Suomesta.

"Korvikealkoholit olivat ennen tiskin takana, mutta rajoitukset kiellettiin EU-jäsenyyden myötä. Kukaan ei uskonut, että Suomessa juodaan tuulilasinpesunestettä", Hoppu kertoo.

"Kun tuotteet palasivat hyllyille ja pihoille, mistä niitä oli helppo ottaa mukaan, metanoliin kuoli satoja ihmisiä enemmän kuin ennen rajoituksia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat