Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomakoti löytyy nykyään kaupungista

Ennen lapset lähetettiin kesällä maalle. Nyt tukitoiminta keskittyy kaupunkeihin.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Miia Oino ja Toni Lankinen tarkistavat, onko mutakakku kypsä.
Miia Oino ja Toni Lankinen tarkistavat, onko mutakakku kypsä. Kuva: Reijo Hietanen

Uuninkello näyttää, että mutakakun pitäisi olla valmis. Toni Lankinen, 11, ja Miia Oino tarkastavat hammastikulla sen kypsyyden. He leipovat melkein joka kerta, kun he tapaavat. Mokkapalat ovat kaksikon bravuuri.

"Kerran tehtiin toffeeta. Se oli ihan feili. Se oli niin kovaa, ettei kukaan voinut syödä sitä", Lankinen kertoo.

Artikkeliin liittyvät

Tampereella asuva Oino toimii Tottijärvellä asuvalle Toni Lankiselle lomakotina. Oino ryhtyi ensin neljä vuotta sitten Tonin tukihenkilöksi.

"Silloin näimme kerran kuussa muutaman tunnin, mutta pian Toni alkoi kysellä, voisiko hän jäädä myös yöksi", Oino kertoo.

Niin tukihenkilösuhde päätettiin muuttaa lomakodiksi. Lankinen käy Oinon luona noin kerran kuussa. Leipomisen ohella he käyvät uimassa tai luistelemassa ja ihan vaan juttelevat.

"Ei tarvitse olla mitään kauhean ihmeellistä ohjelmaa, kunhan vietetään yhdessä aikaa", Oino kertoo.

Pelastakaa Lapset etsii parhaillaan lomakoteja lapsille eri puolilta Suomea. Lomakotitoiminta on ennaltaehkäisevää tukitoimintaa, joka ei edellytä lastensuojelun asiakkuutta, korostaa koordinaattori Paula Paltila.

"Lomakoteja hakevat kaikenlaiset perheet. Nykyään monen perheiden tukiverkostot ovat heikentyneet. Lapsella ei välttämättä ole mummilaa tai kummilaa, jonne voisi mennä lomailemaan."

Lomakodit syntyivät sotien jälkeen, jolloin lapset lähetettiin maalle lomakoteihin viettämään kesiä ja vanhemmat jäivät kaupunkiin töihin. Nykyään suurin osa lomakodeista sijaitsee Paltilan mukaan kaupungeissa. Tätä nykyä lomakodeissa myös vieraillaan ympärivuoden, eikä vain loma-aikoina.

"Se lisää jatkuvuutta, kun lapset eivät ehdi vieraantua lomakodista", Paltila kertoo.

Lomakotijärjestely on helpottanut koko perheen elämää, kertoo Tonin äiti Mira Mäkeläinen. Mäkeläinen on yksinhuoltaja, ja hänellä on Tonin lisäksi kaksi nuorempaa, seitsemän- ja kolmevuotiaat lapset.

"Meillä on hienot henkiset tukiverkot, mutta he sijaitsevat hieman etäällä ja käytännön apua on vaikeampi saada", Mäkeläinen kertoo.

"Saan aina todella iloisen pojan takaisin Miian luota. Hänellä on aina Tonille aikaa, ja hän kuuntelee Tonin mielipidettä. "

Lomakodissa on välillä vähän tiukemmat säännöt kuin kotona. Joskus niistä syntyy erimielisyyksiä. Esimerkiksi Tonin mielestä sopiva ruutuaika olisi ollut 2–3 tuntia, kun taas Miia kannatti puolta tuntia. Sopu löytyi siltä väliltä. "Joskus ollaan eri mieltä. Sitten me jutellaan ja sovitaan asioista yhdessä. Koskaan ei jäädä mököttämään", Toni Lankinen kertoo. Molemmat uskovat, että ystävyys säilyy silloinkin, kun Lankinen on aikuinen.

"Ainakin minusta olisi kiva, jos tulisit minua katsomaan kun olen vanha", Oino sanoo.

"En tiedä, ehkä tulen", Lankinen virnuilee.

Pauliina Grönholm HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat