Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nandi-koira nauttii eläkepäivistään

Iäkkäitä lemmikkejä on yhä enemmän, koska hoidot ja lääkkeet ovat parantuneet

Kotimaa
 
11-vuotiaan Nandi-koiran lenkit ovat hidastuneet
11-vuotiaan Nandi-koiran lenkit ovat hidastuneet
Pian 11 vuotta täyttävän venäjänvinttikoira Nandin lenkit ovat lyhentyneet ja hidastuneet. 11 vuotta on korkea ikä suurikokoiselle vinttikoiralle. Iästään huolimatta Nandi nauttii olostaan kotona Nordströmin ja hänen kolmen muun venäjänvinttikoiran kanssa. Kuvaus ja leikkaus: Laura Oja

Pian 11 vuotta täyttävän helsinkiläisen venäjänvinttikoira Nandin askel on ajoittain epävarma. Silti Nandi ulkoilee mielellään isäntänsä Mikko Nordströmin ja miehen kolmen muun venäjänvinttikoiran kanssa.

Tuusulalaisen Kirsi Saarreharjun lähes 17-vuotias Wagner-kissa ei myöskään juokse enää pallojen perässä. Sini-teippirulla innostaa sen kuitenkin yhä pieneen leikkiin.

Fakta

Lemmikkivanhuksen hoito-ohjeita

 Älä anna lemmikille kertyä ylipainoa. Se lisää sairausriskiä.

 Säännöllinen liikunta on tärkeää eläinvanhuksillekin.

 Vanhakin lemmikki kaipaa mielekästä tekemistä ja vuorovaikutusta.

 Seniorilemmikille kannattaa antaa ikääntyneille tarkoitettua ruokaa.

 Huolehdi lemmikin hammasterveydestä.

Nandi ja Wagner ovat lemmikkivanhuksia, joita on yhä enemmän. Helsinkiläisen eläinlääkäriasema Mevetin eläinlääkäri Paavo Karihaaran mukaan lemmikit elävät yhä pidempään.

"Niitä voidaan hoitaa paremmin, koska hoitomuotoja ja lääkkeitä on enemmän", hän sanoo.

Viime viikolla HS kirjoitti 30-vuotiaasta Ruotsissa asuvasta kissavanhuksesta, joka saattaa olla maailman vanhin elossa oleva kissa.

Karihaaran mukaan eläinten vanhuudenvaivatkin ovat samantapaisia kuin ihmisillä: nivelrikkoa, tuki- ja liikuntaelinten ongelmia, sydänvaivoja, virtsankarkailua, eturauhasvaivoja, ruuansulatusongelmia, diabetesta, hammasvaivoja, kuulon ja näön heikentymistä.

Isoilla koirilla voi olla vanhuuden vaivoja jo kuusivuotiaina, pienemmillä usein vasta 10 vuoden jälkeen. Kissoilla vanhuuden merkkejä tulee tyypillisesti 12–13-vuoden iässä.

Koska lemmikkivanhusten liikkuminen vaikeutuu, ylipainoa kertyy helpommin. Karihaaran mukaan niille kannattaa syöttää ikääntyneille tarkoitettua ruokaa.

"Liikunta on aina hyödyllistä lihaskunnon, painonhallinnan, luuston ja henkisen hyvinvoinnin takia."

Wagner-kissa on ollut terve taannoista virtsatulehduskierrettä lukuun ottamatta. Se ei ulkoile, mutta se tykkää istua kiipeilypuissaan lasitetulla parvekkeella.

"Wagner on kiltti, lempeä ja hyvin hellyydenkipeä. Sanotaan, etteivät kissat ymmärrä puhetta, mutta kyllä Wagner ymmärtää ja vastaa, kun sille puhutaan", Saarreharju kertoo.

Nandin isäntä Mikko Nordström on juossut koiransa kanssa paljon, mutta nyt lenkit ovat lyhentyneet ja rauhoittuneet. Viime kesän helteillä Nandin jalat menivät alta, ja Nordström joutui kantamaan sen kotiin. Nandi virkistyi.

"Toivottavasti meillä on vielä pitkästi yhteistä matkaa, mutta jossain vaiheessa on luovuttava. Olen kuitenkin onnellinen, että olen saanut pitää hänet näin pitkään. Tämä on minun perheeni tällä hetkellä, ja Nandi on se matriarkka."

Eläinlääkäri Paavo Karihaaran mukaan lemmikki viettää laadukkaita eläkepäiviään, jos se syö, juo, tekee tarpeensa ulos, on menossa mukana. Hänen mukaansa eläinlääkäri auttaa lemmikinomistajaa arvioimaan, milloin eutanasia on paras vaihtoehto.

"Eläimet ovat meidän ylimpiä ystäviä, joten meillä on myös vastuu siitä, etteivät ne joudu turhaan kärsimään. Se pitää arvioida tapauskohtaisesti."

Laura Oja HS
Mikko Nordströmin venäjänvinttikoira Nandi täyttää pian 11 vuotta.
Mikko Nordströmin venäjänvinttikoira Nandi täyttää pian 11 vuotta.
Wanha herra Wagnerin kissanpäivät Jokelassa
Wanha herra Wagnerin kissanpäivät Jokelassa
Wagner -kissa valmistautuu viettämään 17- vuotis syntymäpäiviään ensi pääsiäisenä kotona Kirsi Saarreharjun kanssa Jokelassa. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat