Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt on aika hakea kesätöitä – HS antaa vinkit hakuun

HS selvitti, missä ovat Suomen kesätyöpaikat. Auki on kymmeniätuhansia työpaikkoja, joista osan voi saada myös ilman aiempaa työkokemusta.

Kotimaa
 
Laura Oja HS
Espoolaisystävykset Ida Leppänen (vas.) ja Maija Hakanen kävivät kampaamossa perjantaina. Leppänen on jo saanut kesätöitä.
Espoolaisystävykset Ida Leppänen (vas.) ja Maija Hakanen kävivät kampaamossa perjantaina. Leppänen on jo saanut kesätöitä. Kuva: Laura Oja HS

Nyt on kesätyöpaikkaa haluavan viimeistään aika herätä: maaliskuu on kiivainta kesätyönhakuaikaa. Suomessa on tarjolla kymmeniätuhansia työpaikkoja – joista parhaimpia tavoittelee tosin moni muukin.

Kesätyöpaikkoja löytyy aloilta, jotka työllistävät muutenkin, esimerkiksi kaupasta, hoiva-alalta ja teollisuudesta.

Fakta

Näin teet hyvän työhakemuksen

 Kirjoita A4-paperin kokoinen cv, vaikkei sinulla olisi vielä yhtään työkokemusta. Kerro itsestäsi ja harrastuksistasi, osaamisestasi ja luottamustoimista. Älä unohda yhteystietojasi. Kerro myös, miksi haet kyseiseen työpaikkaan ja mitä siellä osaisit tehdä.

 Liitä cv:n mukaan valokuvasi. Niin hakemus erottuu isosta pinosta.

 Tee hakemus netissä, lähetä cv ja kuva. Soita perään, esittäydy ja kysy, milloin valinnat tehdään. Jätä aktiivinen, myönteinen mielikuva itsestäsi.

 Voit myös mennä käymään työpaikalla, jossa paikka on auki, ja luovuttaa cv:n kädestä käteen. Opettele esittelemään itsesi ja osaamisesi.

 Hae monia paikkoja, älä jää yhden hakemuksen varaan. Luultavasti et saa paikkaa, ja on hyvä, että on muitakin mahdollisuuksia.

 Soita pieniin yrityksiin, jotka eivät ole edes hakeneet kesätyöntekijöitä. Piilossa olevia työpaikkoja on paljon.

 

Lähde: Hannu Solanne, Uranus.fi

"Kesätöitä on tosi hyvin tarjolla erityisesti Uudellamaalla. Haut aloitettiin tammikuussa, mutta silmät kannattaa pitää auki kesän alkuun asti", kertoo asiantuntija Pirjo Karjalainen Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimistosta.

Kesätöitä hakevat nuoret mutta myös vähän vanhemmat, jotka voivat saada niiden avulla jalkansa oveen väliin ja työllistyä. Työpaikkoja löytyy esimerkiksi te-palvelut.fi-verkkosivulta tai yritysten kotisivuilta.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) asiantuntija Jenni Ruokonen kehottaa työnhaussa rohkeuteen ja aktiivisuuteen.

"Jos netissä tai lehdessä ei ole valmista työpaikkailmoitusta, kannattaa katsoa ympärilleen naapurustossa. Kun käy piipahtamassa ja kysymässä työpaikkaa, se on paras merkki aktiivisuudesta", Ruokonen neuvoo.

Työpaikan voi saada, vaikka ei olisikaan aiempaa työkokemusta.

Kunnat

Suomen kunnat tarjoavat tänä kesänä noin 45 000 kesätyöpaikkaa, arvioi työmarkkinatutkija Mika Juutinen KT Kuntatyönantajista.

Kesätyöntekijöistä valtaosa työllistyy suoraan kuntien työpaikoille. Lisäksi kunnat maksavat yrityksille ja yhdistyksille nuorten työllistämisestä.

Kunnat tarjoavat kesätyötä laajalla skaalalla: nuoria rekrytoidaan esimerkiksi toimisto- ja kunnossapitotöihin sekä avustaviin töihin vanhain- ja päiväkoteihin. Ammattiin opiskeleville töitä on tarjolla hoito- ja sosiaalialalla.

Helsingin kaupunki palkkaa ensi kesäksi noin 4 000 työntekijää. Maaliskuu on työnhaussa vilkkainta aikaa, ja silloin käynnistyy myös 16–17-vuotiaiden nuorten kesätyöpaikkojen haku, kertoo rekrytointipäällikkö Riitta Hellman.

Nuorille töitä tarjotaan esimerkiksi leikkipuistoista, leireiltä, kotieläintilalta, nuorisotaloista, kahviloista, kirjastoista ja uimarannoilta.

Kaupungille töihin pääsy ei ole ihan helppoa: Viime vuonna lähes 30 000 16–17-vuotiasta nuorta tavoitteli alle 900:aa kesätyöpaikkaa. Kaikkiaan kesätyöntekijäksi haki yli 47 000 ihmistä.

Miten joukosta voi erottua?

"Onhan se vaikeaa. Kannattaa kertoa omasta aktiivisuudesta harrastustoiminnassa, jos on esimerkiksi vetänyt leiriä, käynyt partiossa tai auttanut futisjoukkuetta. Sitten voi kertoa motivaatiosta: miksi haen ja olisin juuri tässä tehtävässä hyvä", Hellman neuvoo.

Yritykset

EK:n tavoitteena on, että yrityksistä löytyisi tänä kesänä 115 000 kesätyöpaikkaa.

"Viime kesänä saatiin 100 000 työpaikan raja rikki", Jenni Ruokonen kertoo.

EK:n jäsenyrityksilleen tekemän kyselyn mukaan 82 prosenttia yrityksistä aikoo pitää kesätyöntekijöidensä määrän ennallaan. Yrityksistä 10 prosenttia puolestaan kertoo aikovansa lisätä kesätyövoimaa.

"Tämän perusteella tästä kesästä tulee hivenen parempi kuin edelliskesästä", Ruokonen arvioi.

Lisää työpaikkoja on tulossa esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle ja kiinteistöpalveluihin.

Suurista yrityksistä S-ryhmä aikoo työllistää 7 000 kesätyöntekijää ja lisäksi saman verran nuoria kahden viikon Tutustu ja tienaa -pestiin. Kesko ja K-kauppiaat tarjoavat noin 5 000 kesätyöpaikkaa. Sekä S- että K-ryhmä saattaa saada jotakin tehtävää kohden jopa kymmeniä tai tuhansia hakemuksia.

Silti töihin voi päästä ilman kokemustakin.

"Monille tämä on ensimmäinen kesätyöpaikka. Kesätyöntekijät ovat valtavan tärkeä joukko, joka mahdollistaa muiden kesälomat", Keskon rekrytointiasiantuntija Anu Haapoja sanoo.

Seurakunnat

Seurakunnat työllistävät kesällä noin 4 000 nuorta. Kaikkiaan kesätyöntekijöitä on noin 5 000, sillä hautausmailla on töissä eri-ikäisiä kausityöntekijöitä.

Kaikki seurakunnat palkkaavat kesätyöntekijöitä. Paikat ovat parhaillaan haussa, kertoo neuvottelupäällikkö Oili Marttila Kirkon työmarkkinalaitokselta. Useimmin nuoret tekevät puisto- ja puutarhatöitä hautausmailla.

Kesätöitä on lisäksi kirkon oppaina, kortinmyyjinä ja leireillä. Ainakin hautausmaille voi päästä töihin ilman työkokemusta.

Marttilan mukaan kesätyötä hakevien määrä on kasvanut taloustilanteen synketessä.

"Seurakunnilla on paineita tarjota työtä mahdollisimman monelle nuorelle. Kysyntää on kuitenkin niin paljon, ettei haasteeseen pystytä vastaamaan. Jotkut seurakunnat tarjoavat osa-aikatyötä tai lyhyitä työjaksoja, että saisivat useampia palkattua", Mattila kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat