Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva tunnistaa särkylääkkeiden haitat

Tulehduskipulääkkeiden pitkäkestoinen syöminen omin päin voi olla vaarallista

Kotimaa
 

Särkylääkkeiden käyttö on yleistä, mutta vaarattomia ne eivät ole. Muun muassa tulehduskipulääkkeitä ei pitäisi käyttää omin päin pitkiä aikoja, vaan vain muutamana päivänä peräkkäin.

Näin siksi, että runsas käyttö lisää riskejä. Lääkäri ottaa ne huomioon määrätessään särkylääkkeitä, mutta itseään omin päin lääkitessä pitäisi olla tarkkana.

Turvallisinta on pienin mahdollinen annostus, ja vain yhtä lääkettä kerralla, suosittelee lääkealan asiantuntijalääkäri Pirkko Paakkari Terveyskirjastossa. Esimerkiksi särkylääkkeen ja flunssalääkkeen käyttö yhtä aikaa on yliannostusta, koska flunssalääke helpottaa myös särkyjä.

Itsehoitolääkkeiden vaarat nousivat esiin Ruotsissa, missä pohditaan suosittujen parasetamolia sisältävien särkylääketablettien vetämistä takaisin apteekkimyyntiin (HS 2. 3.). Parasetamoli vapautettiin myyntiin ruokakaupoissa ja huoltoasemilla 2009, ja haitat alkoivat lisääntyä sen jälkeen nopeasti.

Parasetamolimyrkytysten kasvoi 40 prosenttia, ja niihin myös kuoltiin. Syy oli yliannostus: terve aikuinen saa ottaa päivässä korkeintaan kolme grammaa parasetamolia eli kuusi 500 milligramman tablettia. Lääkäri voi määrätä jopa 4 grammaa vuorokaudessa, mutta sen jälkeen vaurioiden vaara alkaa kasvaa.

Myös Suomessa on todettu kymmeniä parasetamolimyrkytyksiä ja muutamia kuolemia.

Parasetamolia pidetään turvallisempana kuin enemmän myytäviä tulehduskipulääkkeitä.

Tulehduskipulääkkeitä ovat muun muassa ibuprofeeni, ketoprofeeni, naprokseeni, diklofenaakki ja meloksaami. Joukkoon kuuluu myös aspiriini, jota ei enää suositella särkylääkkeeksi, koska niin moni sai siitä haittoja, muun muassa verenvuotoja.

Tavallisimpia tulehduskipulääkkeiden haittoja ovat vatsavaivat, joita tulee 10–30 prosentille käyttäjistä. Harvinaisempia seurauksia ovat mahahaava, suolivauriot, sydän- tai aivoinfarktit, ihottuma, keskushermosto-oireet sekä verenpaineen nousu ja turvotukset.

Lääkkeitä myytäessä pitäisi muistuttaa haitoista, linjaa muutaman vuoden takainen Käypä hoito -suositus.

Niin ei näytä aina käyvän.

Lääkealan tutkimus- ja kehittämiskeskus Fimean viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan harva itsehoitolääkkeitä ostava tunnistaa niiden riskit.

Kyselyyn vastasi 2 200 suomalaista. Moni toivoi, että ostajaa neuvottaisiin nykyistä enemmän. Lisää tietoa kaipaavat varsinkin nuoret ja miehet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat