Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä arvostelee Suomea laserkaupoista

Oululaisyhtiö myy Ukrainaan mittareita, joita voidaan Venäjän mukaan asentaa aseisiin

Kotimaa
 
Anneli Ahonen Paavo Teittinen
Noptel
Oululaisen elektroniikkayhtiö Noptelin valmistama LRF-200 laseretäisyysmittari.
Oululaisen elektroniikkayhtiö Noptelin valmistama LRF-200 laseretäisyysmittari. Kuva: Noptel

Venäjän ulkoministeriö arvostelee Suomea laseretäisyysmittareiden toimitusten sallimisesta Ukrainaan.

"Otimme vastaan suurella ihmetyksellä Suomen hallituksen päätöksen 26. helmikuuta sallia Noptel-yritykselle tuhannen LRF-200-laseretäisyysmittarin toimituksen Ukrainaan", sanotaan Venäjän ulkoministeriön sivuilla maanantaina julkaistussa kommentissa.

Noptel on oululainen elektroniikkayhtiö, jonka omistaa belgialainen sotilasjättikonserni FN Herstal.

Venäjän ulkoministeriön mukaan mittareita voitaisiin asentaa ampuma-aseisiin.

"Tällainen askel Suomen puolelta ei palvele rauhan ja vakauden saattamista Ukrainaan", kommentissa kirjoitetaan ja viitataan Minskissä helmikuussa solmittuun rauhansopimukseen.

Venäjä väittää Suomen toimivan kansainvälisten, asevientiä rajaavien sopimusten vastaisesti. Toimitukset voidaan Venäjän mukaan tulkita Kiovassa "suorana tukena" niille Ukrainan puolueille, jotka kannattavat sotaa.

"Suomen hallituksen päätös on ristiriidassa maan johdon ilmoitusten kanssa. Niiden mukaan Suomi edistää rauhanomaisen sääntelyn saavuttamista Ukrainassa."

Ministeriön mukaan päätös on ristiriidassa myös Suomen asetoimituksia koskevien velvollisuuksien kanssa ja herättää "syvää" huolta.

Suomen ulkoministeriöstä ei vielä maanantaina kommentoitu asiaa. HS ei tavoittanut puolustusministeriöstä ketään kommentoimaan.

Noptelin toimitusjohtaja Markku Koskinen pitää Venäjän huolia aiheettomina, koska vajaan kahden miljoonan euron arvoinen mittarilasti on hänen mukaansa myyty Ukrainaan kiikarisovelluksiin.

Mittarin avulla kiikarin käyttäjä pystyy laskemaan etäisyyden kohteeseen. Maksimietäisyys on kolme kilometriä, mutta tyypillinen käyttöetäisyys kilometristä puoleentoista.

"Periaatteessa mittaria voisi käyttää sotatarkoituksiin, mutta tässä tapauksessa laitetta on haettu kiikarisovellukseen. Voihan tällaista kiikaria toki käyttää esimerkiksi rajavalvonta tai Ukrainan sotilaat, mutta ei se ole ase", Koskinen linjaa.

"Tämä on vähän niin kuin toimittaisimme kumisaappaita. Jos tällainen sovellus on huolestuttava, niin mikä tahansa varuste jota Ukrainan joukot käyttävät aiheuttaa vastaavanlaista huolta. Ainahan vastapuoli voi käyttää tällaista omien tarkoitusperiensä ajamiseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat