Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haglund haluaa kiinteistöjen lunastusoikeuden valtiolle

Puolustusministerin mukaan viranomaisilla pitää turvallisuussyistä olla lisävaltuuksia

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Puolustusministeri Carl Haglund ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg (oik) saapumassa valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisiin Helsingin Säätytalolla maanantaina.
Puolustusministeri Carl Haglund ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg (oik) saapumassa valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisiin Helsingin Säätytalolla maanantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Viranomaisilla pitäisi olla tarvittaessa valtuudet puuttua ulkomaalaisten tekemiin yksittäisiin kiinteistö- ja maakauppoihin, jos kyse on yhteiskunnalle strategisesti merkittävästä kohteesta. Näin sanoo puolustusministeri Carl Haglund (r).

Haglund haluaisi lakimuutoksen, jolla valtio voisi lunastaa yhteiskunnalle strategisesti tärkeän kiinteistön itselleen tai estää sen myynnin jollekin tietylle ostajalle.

"Ukrainan kriisin vuoksi muuttunut turvallisuuspoliittinen ympäristö velvoittaa olemaan valppaana myös sellaisissa asioissa, joissa aiempi suhtautuminen on ollut erilainen", Haglund sanoi maanantaina Helsingin Säätytalolla maanpuolustuskurssin avajaisten yhteydessä.

Venäläisten mökkikauppoihin ja maanomistukseen Haglund ei olisi puuttumassa.

"En myöskään puhu mistään yksittäisestä kohteesta", hän sanoi.

"Valtiolla on tarvittaessa oltava hyvät työkalut sen selvittämiseen, mihin niitä käytetään, mikäli valtiolla on niihin jokin yhteiskunnallinen intressi."

Ulkomaalaisten maanomistus on puhututtanut myös eduskuntaa. Lakialoite, jolla haluttiin rajoittaa venäläisten mahdollisuuksia ostaa kiinteistöjä Suomesta, kaatui lakivaliokunnan äänestyksessä viime lokakuussa.

Lakialoitetta ajanut kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd) teki maanomistusoikeuden rajaamisesta helmikuussa kansalaisaloitteen. Siihen kerätään parhaillaan nimiä.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö (ps) muistuttaa valmiuslain antavan jo tällä hetkellä "jonkinmoiset mahdollisuudet" lunastaa strategisesti tärkeitä alueita valtiolle sodan uhan lähestyessä.

Niinistö arvelee Haglundinkin nyt haluavan sitä, että rauhan aikana voidaan tapauskohtaisesti estää ulkomaalaisomistuksia strategisesti tärkeiden kohteiden ympäriltä. Niinistön mukaan tällaisia kohteita voisivat olla erityisesti alueet sellaisten varikkojen lähistöllä, joissa jaetaan "kova varustus" liikekannallepanon alkuvaiheessa.

Niinistön mielestä seuraavan hallituksen asiana on tehdä tarvittavat lainsäädäntömuutokset.

Pääesikunnan turvallisuussektorin johtaja, everstiluutnantti Hannu Koivisto muistuttaa, että nykyinenkin valmiuslaki antaa poikkeusoloissa viranomaisille toimivaltuuksia pakkolunastuksiin "myös alueellisesti ja paikallisesti rajaten" rauhankin aikana.

Silloin eduskunta hyväksyy päätökset takautuvasti.

Koiviston mukaan esimerkiksi varikkojen suojaus on parempi rakentaa niin, että sillä ei ole väliä, kuka lähistöllä olevan tontin omistaa.

"Ei tärkeää paikkaa voida mitoittaa sen mukaan minkä passin haltija omistaa kyseisen kiinteistön. Kuka takaa, että Matti Meikäläinen olisi turvallisempi?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat