Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksuhäiriöisten määrä rajussa kasvussa – Mika Lappalaiselta jäi katko kesken kun ”vuokra piti hoitaa”

Esimerkiksi sairaalamaksut jäävät yhä useammin maksamatta. Rahavaikeuksiin joutuneita ihmisiä on yhtä paljon kuin 1990-luvun laman pahimpina vuosina.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Asiakkaiden määrä on Helsingin panttilainaamoissa noussut vuoden alussa 5–10 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Taustalla on kullan hinnan nousu ja huono taloustilanne.
Asiakkaiden määrä on Helsingin panttilainaamoissa noussut vuoden alussa 5–10 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Taustalla on kullan hinnan nousu ja huono taloustilanne. Kuva: Sirpa Räihä HS

Suomalaiset jättävät yhä useammin sairaala-, hammashoito- ja päivähoitomaksunsa maksamatta. Näin voi päätellä uusista valtakunnallisista ulosottotilastoista.

Ulosottoon päätyvien sosiaali- ja terveyspalvelujen maksujen määrä on kasvanut tuntuvasti. Viime vuonna näitä maksuja meni ulosottoon 44 prosenttia edellisvuotta enemmän.

"Taustalla voi hyvin olla yleinen taloustilanne ja maksuhäiriömerkintöjen lisääntyminen. Ihmisten täytyy käyttää terveyspalveluita, vaikka heidän taloudellinen tilanteensa olisi huono", sanoo valtakunnanvouti Juhani Toukola.

Toukola huomauttaa, että laki takaa julkisen terveydenhuollon maksukyvystä riippumatta. Terveydenhuollon asiakkaaksi pääsevät myös maksuhäiriöiset, joilla on vanhoja laskuja rästissä.

Vuoden 2014 lopussa koko maassa maksuhäiriömerkintöjä oli 367 000 henkilöllä, mikä on vain tuhat vähemmän kuin 1990-luvun laman jälkeen. Suomalaisten maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet vuodesta 2008 lähtien.

Yksi luottotietonsa viimeaikoina menettäneistä on helsinkiläinen Mika Lappalainen, joka panttasi perjantaina Ibanez-sähkökitaransa rahavaikeuksien takia. Tulos on yhdeksänkymmentä euroa käteistä lainarahana.

"Maksuhäiriöitä on. Ulosotossa on nyt laskuja ja perintätoimistossa on menossa laskuja", Lappalainen kertoo panttilainaamon edessä Hakaniemessä.

Kitaraa vasten lainatut yhdeksänkymppiä Lappalainen aikoo käyttää akuutteihin tarpeisiin. Esimerkiksi puhelin on maksamattomien laskujen jäljiltä mykkä.

"Nämä ovat ruokarahaa. Sen lisäksi pitäisi ostaa puheaikaa ja ehkä jotain ylimääräistä, on treffit tulossa."

Maksuhäiriöt syntyivät Lappalaisen mukaan, kun hän päätyi katkaisuhoitoon. Hän sai häätöilmoituksen, kun kuukauden vuokra jäi sairaalahoidon aikana maksamatta.

"Jätin katkon kesken, koska piti palata hoitamaan vuokra."

Lainaa varten tuotu noin sata vuotta vanha puuhevonen on peräisin ranskalaisen tivolin konkurssimyynnistä.
Lainaa varten tuotu noin sata vuotta vanha puuhevonen on peräisin ranskalaisen tivolin konkurssimyynnistä.

Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvojan Mervi Aholan mukaan maksuhäiriöiden kasvava määrä näkyy väistämättä myös ulosotoissa.

"En usko siihen, että kovin moni jättää tietoisesti nimenomaan terveyskeskusmaksuja maksamatta. Pahasti velkaantuneilla laskuja jää hoitamatta melko satunnaisesti, joten terveyskeskusmaksut menevät muiden mukana."

Kouvolan kaupungin talous- ja velkaneuvoja Liisu Kuusela arvelee, että ulosottolukujen taustalla on pikavippien aiheuttamia ongelmia. Hänen mukaansa pikavippien yleistyminen on aiheuttanut paljon uusia maksuhäiriömerkintöjä 2000-luvulla, mistä on koitunut talousvaikeuksia etenkin nuorille aikuisille.

"Ensimmäisten maksuhäiriömerkintöjen jälkeen pienemmätkin laskut alkavat helposti jäädä maksamatta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksut ovat usein aika pieniä verrattuna moniin muihin laskuihin", Kuusela sanoo.

Helsingin ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti Timo Heikkinen varoittaa tekemästä tilastojen perusteella liian nopeita johtopäätöksiä. Hänen mukaansa ulosottojen kasvun taustalla voi olla tietojärjestelmäongelmista johtuva poikkeama.

Helsingin ulosottotilastoja on vääristänyt vuonna 2012 ilmennyt kaupungin laskutusvirhe. Tuolloin esimerkiksi päivähoitomaksut jäivät kokonaan laskuttamatta muutaman kuukauden ajalta.

Valtakunnanvouti Juhani Toukola pitää tietojärjestelmäongelmia yhtenä mahdollisena selityksenä. Hän kuitenkin arvelee, ettei myöhästynyt laskutus selitä kokonaan ulosottojen kasvua valtakunnallisesti.

Timo Heikkisen mukaan maksuhäiriömerkintöjen ja pikavippiongelmien lisääntyminen on joka tapauksessa näkynyt myös Helsingin ulosottovirastossa. Maksamattomat pikavipit ovat tuoneet viraston asiakkaiksi paljon henkilöitä, joilla ei ole aiemmin ollut maksuja ulosotossa.

Viime vuosina johtava kihlakunnanvouti on huomannut myös myönteisen ilmiön.

"Nykyään meille tulee aika vähän niin sanottuja isoja eli yli 10 000 euron suuruisia ulosottoasioita. Olemme tulkinneet, että velkaantuminen on aiempaa useammin heikkoa elämänhallintaa, vähän sellaista sähläämistä. Velkojen määrät eivät ole yhtä suuria kuin 1990-luvulla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat