Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni kunta säästää kieltämällä koulujen sijaiset – ”johtaa lainvastaisiin järjestelyihin”

OAJ ja Vanhempainliitto pelkäävät, että sijaiskiellot yleistyvät edelleen

Kotimaa
 
Kimmo Räisänen
Tunti on juuri päättynyt Helsingin Meilahden ala-asteella. Aino Myöhänen (oik.) sijaistaa 6C-luokkalaisten Mark Väisäsen (vas.) ja Hector Björklundin opettajana.
Tunti on juuri päättynyt Helsingin Meilahden ala-asteella. Aino Myöhänen (oik.) sijaistaa 6C-luokkalaisten Mark Väisäsen (vas.) ja Hector Björklundin opettajana.

Sijaisopettaja  Aino Myöhänen laittaa projektorin päälle Meilahden ala-asteen tietokoneluokassa Helsingissä.

Filmi angolalaisten lasten koulunkäynnistä pyörähtää käyntiin, ja kun filmi on katsottu, luokka keskustelee aiheesta. Myöhänen on kolmatta päivää sijaisena 6C-luokan oman opettajan sairastuttua.

Helsingissä keskusteltiin viime syksynä opettajien keskitetyistä sijaiskielloista säästöjen saamiseksi. Aikeet peruttiin talousarvion hyväksymisen yhteydessä.

Tästä on kyse

 Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila ilmaisi helmikuussa huolensa opettajien sijaiskielloista kouluissa. Hänen mukaansa niistä on tullut monissa kunnissa pysyviä käytäntöjä.

 Kurttilan mukaan sijaiskiellot rikkovat YK:n lapsen oikeuksien yleissopimusta.

"Onneksi. Se on turvallisuuskysymys", sanoo Meilahden ala-asteen rehtori Päivi Paakkanen.

Meilahden koululla sijainen pyritään ottamaan sairaustapauksissa aina. Sen sijaan opettajien koulutuksen ajan koulu yrittää pärjätä ilman sijaista.

"Joka koulun on pakko säästää. Ilman muuta sijaisjärjestelyt tulevat olemaan yksi säästökohde nimenomaan koulutustapauksissa", Paakkanen sanoo.

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n viimevuotisen kyselyn mukaan peruskoulun ja lukion opettajien sijaiskieltoa käytettiin joka neljännessä kunnassa. Yli puolet kielloista koski 1–3 päivän sairauspoissaoloja.

OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen pitää määrää huolestuttavana.

"Käytännössä tämä johtaa lainvastaisiin opetusjärjestelyihin kouluissa", Mustonen sanoo.

Mustonen uskoo, että kieltojen määrä on kyselyn jälkeen pikemminkin lisääntynyt kuin vähentynyt. Samaa sanoo Vanhempainliitto.

"Ovat ihan selkeästi yleistyneet. Meille tulee yhä enemmän viestejä siitä, ettei lyhytaikaisia sijaisia palkata", sanoo liiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Tilapäisistä kielloista voi tulla pysyviä järjestelyjä, pelkää Vanhempainliiton johtokunnassa toimiva helsinkiläisäiti Johanna Laisaari.

Kiellot kuormittavat opettajia: he kokevat, etteivät voi sairastua tai kouluttautua, jos luokka jää ilman omaa aikuista. Jos sijaista ei palkata, luokasta huolehtii usein toinen opettaja oman luokkansa ohella.

"Se on valitettavan yleistä. Opetus menee silloin pipariksi molemmissa luokissa. Omasta kokemuksesta tiedän, ettei tunneista tule mitään, kun on rampattava kahden luokan välillä", sanoo OAJ:n Pirkanmaan puheenjohtaja Matti Helimo.

Kunta ei välttämättä tee virallista päätöstä sijaiskiellosta. Harkintavalta siirretään rehtoreille.

"Säästöjä pitää syntyä, mutta silti opetus pitäisi toteuttaa lainmukaisesti. Rehtorit joutuvat siinä puun ja kuoren väliin", OAJ:n Mustonen sanoo.

Helsingissäkin päätäntävalta on rehtoreilla. Lain velvoitteista pidetään kuitenkin kiinni, vakuuttaa perusopetuksen linjanjohtaja Outi Salo Helsingin opetusvirastosta.

"Ainakaan Helsingin näkökulmasta lainvastaisia tilanteita ei pitäisi syntyä. Pääsääntöisesti poissaolot sijaistetaan, ja oma opettaja seuraa tavoitteiden täyttymistä pidemmällä aikajänteellä", Salo sanoo.

"Käytännössä saattaa tietysti tulla paineita säästää sijaistuksista, koska rehtorien pitää pysyä budjeteissa. Mutta uskon, että koulut osaavat parhaiten terveen järjen käytön."

Meilahden ala-asteen rehtori Paakkasen mukaan on vielä arvoitus, mitä säästöpaineet tekevät sijaistuksille.

"Tämä on kinkkinen kysymys, kun rahat tuntuvat olevan hyvin tiukassa. Ennen meidän ei ole tarvinnut huolehtia palkkarahoista tai sijaisten kustannuksista. Siihen ei voi mennä, että naapuriluokan opettaja vahtii toista luokkaa päiväkausia", hän sanoo

Lapsiasiainvaltuutettu  Tuomas Kurttila on saanut huolestuneita yhteydenottoja koulujen henkilökunnalta ja kuntien luottamushenkilöiltä. Hän vaatii aluehallintoviranomaisille laajempia valvontavaltuuksia. Nykyään valvonta perustuu lähinnä valituksiin ja kanteluihin.

"Käytännössä valveutuneen kansalaisen pitää lähteä liikkeelle. Viranomaisella pitäisi olla mahdollisuus valvoa oma-aloitteisesti, jos epäkohtia huomataan, Kurttila sanoo.

"Lapsilla on oikeus laadukkaaseen perusopetukseen ja turvallisen koulupäivään. Sijaiskielto on hyvä esimerkki siitä, kuinka laillisuuden rajoja testataan ja lainsäädäntöä venytetään."

Korjaus 3.3. klo 11.10: Ulla Siimes on Vanhempainliiton toiminnanjohtaja, ei puheenjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat