Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta hyväksyi YK:n vammaisten yleissopimuksen

Kotimaa
 

Suomessa otettiin tiistaina pieni askel lähemmäksi YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen vahvistamista.

Eduskunta hyväksyi tiistain täysistunnossa YK:n yleissopimuksen ja päätti, että mutkikkaaksi osoittautunut sopimus ratifioidaan heti kun lainsäädäntö on kunnossa itsemääräämislain osalta.

Päätös tehtiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön pohjalta.

Käytännössä sopimuksen ratifiointi siirtynee seuraavalle hallitukselle, ellei itsemääräämislakia korjata tällä hallituskaudella.

Suomi on viimeisiä EU-maita jossa YK:n sopimusta ei ole ratifioitu. Suomen lisäksi ainoastaan Irlannissa ja Alankomaissa sopimus on yhä vahvistamatta.

Suomi allekirjoitti sopimuksen kahdeksan vuotta sitten, mutta sopimuksen voimaansaattaminen on vienyt aikaa. Vahvistaminen vaatii kansallisen lainsäädännön tarkistamista ja sen saattamista sopimuksen edellyttämälle tasolle.

Sopimuksen on tarkoitus taata vammaisille henkilöille samat oikeudet yhteiskunnalliseen osallistumiseen kuin kaikille muillekin.

Viimeisimpänä esteenä on ollut itsemääräämislaki, joka koskee muun muassa kehitysvammaisten ja muistisairaiden itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Eduskunnan päätöksen taustalla on ajatus, että kansallinen lainsäädäntö tulisi saada sopimuksen mukaiseksi ennen sen ratifiointia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat