Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-lain uusi valmistelu herätti kummastusta

Perustuslakiasiantuntijat: Onko tämä enää hallituksen esitys?

Kotimaa
 
Mikko Stig Lehtikuva
Valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén saapui perustuslakivaliokunnan kuultavaksi tiistaiaamuna.
Valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén saapui perustuslakivaliokunnan kuultavaksi tiistaiaamuna. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Eduskunnalla on enää yhdeksän työpäivää jäljellä, ja sote-lain kohtalo alkaa muuttua yhä epävarmemmaksi.

Perustuslakivaliokunta kuuli tiistaina valtiosääntöasiantuntijoita, jotka ihmettelevät nyt myös eduskunnan toimintaa lakiesityksen käsittelyssä. Asiantuntijoiden mielestä lakiesitystä on muutettu eduskunnassa niin paljon, että voidaan jo kysyä, onko kyseessä enää hallituksen esitys.

Mitä seuraavaksi

Näin sote-laki etenee

 18.2. Perustuslakivaliokunta antoi lakiesityksestä ensimmäisen lausuntonsa, jossa se tyrmäsi esityksen perustuslain vastaisena.

 24.2. Sosiaali- ja terveysvaliokunta sai valmiiksi lakiesityksen muutokset perustuslakivaliokunnan ohjeiden pohjalta.

 Perustuslakivaliokunta antaa uuden lausuntonsa muutetusta lakiesityksestä todennäköisesti 5.3. Se kertoo, pitääkö lakiesitystä vielä muuttaa ja miten.

 Sen jälkeen sosiaali- ja terveysvaliokunta päättää, mitä esitykselle tehdään.

 Jos perustuslailliset ongelmat saadaan ratkaistuiksi, lakiesitys etenee eduskunnan täysistuntoon, jossa se pitäisi hyväksyä viimeistään 14.3.

"On selvää, että historia ei tunne tällaista tapausta. Hallituksen esityksestä poikkeava ratkaisu on tehty noin viikossa", sanoi Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen poistuttuaan perustuslakivaliokunnan kokouksesta tiistaina illalla.

Viljasen mielestä on kyseenalaista, voidaanko näin iso uudistus toteuttaa tällaisilla keinoilla.

"Kattava kuntien kuuleminen sekä uuden esityksen toimivuuden ja vaikutusten arviointi puuttuvat", Viljanen sanoi.

Tehdyt muutokset eivät myöskään korjaa kaikkia perustuslaillisia ongelmia.

"Uusi esitys on kuntien vaikutusmahdollisuuksien kannalta aiempaa parempi, mutta se ei tarkoita, että kaikki perustuslailliset ongelmat olisi poistettu", valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori professori Mikael Hidén sanoi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on muokannut lakiesitystä sen jälkeen kun perustuslakivaliokunta oli tyrmännyt ensimmäisen version perustuslain vastaisena. Suurin muutos on se, että esityksestä poistettiin viiden sote-alueen hallintomalli.

Uusi esitys parantaa kuntien mahdollisuuksia saada äänensä kuuluviin tulevissa kuntayhtymissä, koska niitä tulisi viiden sijaan 19. Niissä kussakin olisi suunnilleen yhtä monta kuntaa kuin nykyisissä sairaanhoitopiireissä, jotka ovat perustuslain mukaisia.

Uusien alueiden toimiala olisi kuitenkin paljon laajempi kuin nykyisten sairaanhoitopiirien, joten niiden kansanvaltaisuus voi olla kyseenalaista. Osa kunnista saisi edelleen vain noin prosentin tai pari kuntayhtymän äänivallasta.

Uusi hallintomalli vähentää jonkin verran paineita kuntien veroprosentteihin, mutta on kyseenalaista riittääkö se perustuslain näkökulmasta.

Jos kuntien väliset erot veroprosenteissa kasvavat liian suuriksi, se on perustuslakivaliokunnan aiemman tulkinnan mukaan ongelma kansalaisten yhdenvertaisuuden kannalta.

Lakiesitystä runnotaan nyt eduskunnassa läpi kovan poliittisen paineen alla. Jos esitystä ei hyväksytä eduskunnassa tällä vaalikaudella, se raukeaa.

Sote-uudistusta on valmisteltu koko vaalikausi, ja jatkuva epävarmuus haittaa jo palvelujen kehittämistä.

Uudistuksella on kiire, koska palvelutarve kasvaa väestön ikääntyessä. Rahoituksen pohja on pettänyt jo monessa kunnassa.

Uudistus yhdistäisi sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuun kuntia suuremmille alueille, jotta hoitoon pääsisi nykyistä paremmin eikä potilaita siirreltäisi turhaan paikasta toiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat