Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ortodoksikirkossa roihahti oppiriita

Arkkipiispa Leo tuohtui luterilaisen naispiispan saamasta kutsusta alttariin

Kotimaa
 
Arkkipiispa Leo
Arkkipiispa Leo

Suomen ortodoksisessa kirkossa kuohuu. Syynä on Helsingin luterilaisen kirkon piispan Irja Askolan osallistuminen Uspenskin katedraalissa sunnuntaina toimitettuun tilaisuuteen. Hänet kutsui paikalle Helsingin ortodoksisen hiippakunnan metropoliitta Ambrosius.

Suomen ortodoksisen kirkon johtaja arkkipiispa Leo tuomitsee vierailun tiedotteessaan. Arkkipiispan mukaan se, että piispa Irja Askola seurasi papiksi vihkimistä Uspenskin katedraalin alttarissa, ja se, että diakonit lukivat anomukset "piispa Irjan" ja "piispamme Irjan" puolesta, ovat vastoin ortodoksisen kirkon oppeja.

"Ortodoksisessa kirkossa oman perinteen kriittinen arviointi tehdään aina pyhän tilan ulkopuolella. Liturgisen järjestyksen omavaltainen muuttaminen tai improvisointi on ekumeenista populismia, johon emme osallistu", arkkipiispa toteaa.

"Kirkkomme jäsenet ovat identiteetiltään ensisijaisesti ortodokseja ja vasta sitten suomalaisia. Tämä on myös kirkkojen välisen ekumeenisen kanssakäymisen lähtökohta."

Metropoliitta Ambrosius on arkkipiispa Leon kanssa samaa mieltä siitä, että ortodoksista liturgiaa tulee toteuttaa kirkon oppien mukaan. Piispa Irja Askolan vierailu ei metropoliitan mukaan ollut kuitenkaan Konstantinopolin oppien vastaista.

"Esimerkiksi Paavi Franciscus oli Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin vieraana marraskuun lopulla, ja hän osallistui patriarkka Bartolomeoksen johtamaan liturgiaan Pyhän Georgioksen katedraalissa. Hänen saapuessaan poltettiin suitsukkeita ja hänen puolestaan rukoiltiin myös liturgiassa", metropoliitta kertoo.

Metropoliitta kertoo kutsuneensa piispa Irja Askolan liturgiaan muun muassa siksi, että tämä näkisi, miten pappi ortodoksikirkossa vihitään.

Ambrosiuksen mukaan kyse on paitsi kirkkokuntien yhteistyöstä myös ortodoksisen kirkon avoimuudesta.

"Haluaako meidän kirkkomme gettoutua omaksi pieneksi marginaalikseen, vai haluammeko me olla ulospäin avoin ekumeeninen yhteisö", Ambrosius kysyy.

Arkkipiispa Leon mukaan monet kirkon jäsenet ovat ottaneet häneen yhteyttä piispa Irja Askolan vierailun vuoksi. Myös metropoliitta Ambrosius kertoo saaneensa palautetta sekä seurakunnasta että sen ulkopuolisilta. Ambrosiukselle tullut palaute on ollut pelkästään positiivista.

"Netissä en ole käynyt, mutta olen kuullut, että siellä on esitetty kyllä jyrkkääkin kritiikkiä."

Metropoliitta Ambrosius ei näe piispa Irja Askolan vierailussa teologista ristiriitaa. Askolalla ei esimerkiksi ollut liturgista roolia tai asua.

Metropoliitta Ambrosiuksella ja arkkipiispa Leolla on ollut aiemminkin eriäviä näkemyksiä muun muassa naispappeudesta. Arkkipiispa Leo on todennut muun muassa pitävänsä mahdottomana sitä, että ortodoksinen kirkko hyväksyisi naispappeja.

"Ei minulla ole selkeää kantaa naispappeuteen, mutta missään nimessä naispappeus, tai piispuus, ei ole minusta sellainen asia, mikä lyödään lukkoon, eikä siitä sen jälkeen voida puhua", Ambrosius sanoo.

Arkkipiispa Leo on pyytänyt metropoliitta Ambrosiukselta selvitystä sunnuntain tapahtumista. Sen saatuaan hän kertoo harkitsevansa, onko jatkotoimenpiteille tarvetta.

Metropoliitta Ambrosius
Metropoliitta Ambrosius
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat