Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta päätti YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksesta

Pertti Kurikan Nimipäivien menestys rohkaisee vammaisia nuoria ja avaa suomalaisten silmiä

Kotimaa
 
Muusikko Pertti Kurikka: Stereot ovat ihanuutta
Muusikko Pertti Kurikka: Stereot ovat ihanuutta
Muusikko Pertti Kurikan kotoa löytyy ainakin kuudet stereolaitteet. Kurikka kertoo harrastaneensa jo vuodesta 1971 ”stereovehkeitä ja –laitteita ja kaikkea tällaista ihanuutta”. HSTV:n uudessa HS Ajatus -sarjassa suomalaiset vaikuttajat kertovat oman näkökulmansa hyvän elämän salaisuuteen. Uusi jakso ilmestyy HSTV:ssä joka päivä.

Bänditiloista ei kajahda punk, eikä muukaan musiikki.

Yleensä Lyhty ry:n talossa Helsingin Konalassa soittavat euroviisuedustaja Pertti Kurikan Nimipäivien (PKN) lisäksi monet muutkin kehitysvammaisten bändit, mutta nyt seinän taakse on avattu lounasravintola.

Siellä liehuu esiliinoihin pukeutuneita tarjoilijoita, pöydässä palavat tuikkukynttilät ja asiakkaiden takit nostetaan narikkaan. Tarjolla on 20 lajin salaattipöytä ja peuraborssikeittoa.

"Maistuiko ruoka?" Emma Liekari kysyy ennen kuin korjaa astiat ja merkitsee erikoiskahvitilaukset lehtiöönsä.

Pekka Elomaa
Emma Palomäki (kesk.) ja Emma Liekari (oik.) tarjoilevat Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:n lounasravintolassa Helsingin Konalassa. Kahvilan ohjaaja Marja Visti-Koskinen (vas.) avustaa.
Emma Palomäki (kesk.) ja Emma Liekari (oik.) tarjoilevat Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja Lyhty ry:n lounasravintolassa Helsingin Konalassa. Kahvilan ohjaaja Marja Visti-Koskinen (vas.) avustaa.

Tämä on paikka, jossa kehitysvammaiset harjoittelevat ennen kuin perustavat kaikille avoimen kahvilan Kallioon. Täällä myös uskotaan, että Pertti Kurikan Nimipäivien menestys hyödyttää muitakin kehitysvammaisia.

"Pertti Kurikan Nimipäivät on esimerkki siitä, että kehitysvammaiset voivat tehdä oikeita asioita. Se luo toivoa kehitysvammaisille ja heidän perheilleen, että tällainen on mahdollista, että toiminta ja tuki voidaan järjestää omat toiveet ja aloitekyky huomioon ottaen", sairaanhoitaja Jaakko Törrönen sanoo.

Aikajana

Tylsämielisistä tasavertaisiksi

Kortinpeluuta Joensuun vammaislasten iltapäiväkodissa vuonna 1985.

Vuosi 1890 Suomen ensimmäinen kehitysvammalaitos eli Perttulan tylsämielisten kasvatuslaitos perustetaan.

Vuosi 1952 Kehitysvammaliitto (alkuperäinen nimi Vajaamielislaitosten keskusliitto) perustetaan. Tehtävänä muun muassa edunvalvonta.

Vuosi 1958 Vajaamielislaki siirtää kehitysvammaisten hoidon painopisteen suuriin keskuslaitoksiin.

Vuosi 1970 Kehitysvammaisten pakkosteriloinneista luovutaan.

Vuosi 1971 YK:n kehitysvammaisten oikeuksien julistus.

Vuosi 1972 Äänioikeuden menetysperusteet poistetaan. Käytännössä laitoksissa asuvat vammaiset saavat äänioikeuden.

Vuosi 1975 YK:n vammaisten oikeuksia koskeva julistus.

Vuosi 1978 Uusi kehitysvammalaki tulee voimaan ja avohuollosta tulee ensisijainen hoitomuoto.

Vuosi 1985 Lievästi ja keskiasteisesti kehitysvammaisten opetus siirtyy opetustoimen tehtäväksi. Vastaava muutos vaikeavammaisilla tapahtuu vuonna 1997.

Vuosi 1987 Kaikki vammaiset saavat oikeuden avioliittoon ja perheen perustamiseen.

Vuosi 1988 Uusi vammaispalvelulaki korvaa vuoden 1947 invalidihuoltolain.

Vuosi 1999 Perustuslaki kieltää vammaisten syrjinnän.

Vuosi 2009 Vammaispalvelulain uudistus, jonka tavoitteena on muun muassa lisätä vaikeavammaisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.

Asiantuntijat ovat Törrösen kanssa samaa mieltä.

Pertti Kurikan Nimipäivien lähtö Euroviisuihin on merkki siitä, että kehitysvammaisten paikka yhteiskunnassa on vahvistumassa, vaikka parannettavaa löytyykin.

"Uskon, että PKN:n menestys kertoo siitä, että kehitysvammaiset saavat yhä enemmän ottaa kantaa ja olla omien asioidensa asiantuntijoita. Niin toivon ja uskon", sanoo toiminnanjohtaja Marianna Ohtonen Kehitysvammaliitosta.

Ohtonen on kuitenkin sitä mieltä, että kehitysvammaiset ovat edelleen liian vähän osallisina yhteiskunnassa.

"Tekemistä on vielä paljon. Vasta sitten, kun kehitysvammaiset asuvat, harrastavat ja näkyvät siellä, missä muutkin, on tapahtunut jotain suurta."

Ihmisoikeusliiton tutkimuspäällikkö Milla Aaltosen mielestä PKN:n euroviisuedustuksella ja Uuden musiikin kilpailun voitolla on suuri merkitys vammaisille. Se rohkaisee.

"Se antaa vammaisille nuorille uskoa toteuttaa haaveitaan", Aaltonen sanoo.

Hän kuvailee vammaisiin liittyvää asenneilmapiiriä ristiriitaiseksi. PKN:n menestys kertoo siitä, että yhteiskunta monimuotoistuu ja vähemmistöjen osallisuus vahvistuu.

"Toisaalta edelleen käydään paljon keskustelua esimerkiksi siitä, mihin kehitysvammaisten asuntolat ja laitokset voidaan sijoittaa. Kaikki yhteiskunnan negatiiviset viestit vaikuttavat vammaisiin paljon", Aaltonen miettii.

PKN:n julkisuuskuvaan saattaa kietoutua myös positiivisuuteen piilotettua syrjintää: joidenkin mielestä kehitysvammaiset ovat söpöjä ja vähän hullunkurisia.

"PKN:n menestyksen symbolinen merkitys on suuri, mutta musiikkiin pitäisi keskittyä enemmän, sillä he ovat ensisijaisesti muusikoita, eivät kehitysvammaisia. Ei neljän yksilön kautta voi piirtää sitä, mitä on olla vammainen."

Myös Kehitysvammaisten tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman uskoo, että PKN:n menestys on rohkaisevaa. Se avaa silmiä kehitysvammaisten kyvyille ja poistaa erilaisuuteen kohdistuvia ennakkoluuloja.

"PKN:n menestys innostaa, inspiroi ja rohkaisee kehitysvammaisia sekä niitä ihmisiä, jotka työskentelevät kehitysvammaisten kulttuuritoiminnan parissa. Menestys on villinnyt jäsenistömme, ja se luo uskoa perheisiin, joissa on kehitysvammainen lapsi."

Nostaako Pertti Kurikan Nimipäivien menestys kehitysvammaisten itsetuntoa?

Kahvilassa työskentelevä Jussi Ratia ei vastaa ihan suoraan. Hän esittää sarjan erilaisia tuuletuksia, joita teki lauantaina Uuden musiikin kilpailun ratkeamisen jälkeen. Sitten hän meni ystävien kanssa karaokebaariin, juhli ja lauloi muiden baarissaolijoiden kanssa Maamme-laulun.

"Kyllä sydän sykki, kun näytti, että Satin Circus vetää ohi. Sitten pääsi riemunkiljahdus yläilmoihin: Tämä on jotain! Hyvä kundit! Me tehtiin se, mitä me itse haluttiin!" Ratia hehkuttaa.

Ratian mielestä PKN:n voitto on hyvä juttu muillekin kehitysvammaisille. Heitä syrjitään edelleen, Ratia huomauttaa. Häntäkin on kiusattu, potkittu ja hakattu. Myöhemmin hän on kiertänyt kouluissa puhumassa asiasta.

"Kehitysvammaiset pitäisi ottaa huomioon ja ymmärtää sellaisena kuin kukin on. Jos pelkää tulla juttelemaan, kannattaa kerätä rohkeutta", Ratia kehottaa.

Sitten puhe kääntyy taas Pertti Kurikan Nimipäiviin.

"Olen todella ylpeä pojista. Ei voi muuta sanoa, kuin että voitto kotiin Euroviisuista, sampanjapullot auki ja eikun juhlimaan pojat! Koko Suomi juhlii, se on totta!"

Lyhty ry:n kahvilatyöntekijä Jussi Ratia (vas.) ja ohjaaja Markus Vähälä näyttävät, miten viisumenestystä tuuletettiin lauantaina.
Lyhty ry:n kahvilatyöntekijä Jussi Ratia (vas.) ja ohjaaja Markus Vähälä näyttävät, miten viisumenestystä tuuletettiin lauantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat