Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi on yllättänyt Suomen monta kertaa – HS tiivisti 200 vuotta lähimpien naapureiden suhteita

Ensin Suomi oli osa Ruotsia, nyt Suomi on Ruotsille se läheisin naapuri, sanoo professori Matti Klinge

Kotimaa
 
HS
Kuningas Kaarle Kustaa ja tuleva kuningatar Silvia kävivät kalastamassa presidentti Urho Kekkosen kanssa Suomessa vuonna 1976.
Kuningas Kaarle Kustaa ja tuleva kuningatar Silvia kävivät kalastamassa presidentti Urho Kekkosen kanssa Suomessa vuonna 1976. Kuva: HS

1809–1918: Ruotsi luopuu Suomesta
Venäjä liittää Suomen itseensä vuonna 1809 voitettuaan Ruotsin Suomen sodassa. Suomalaisille on yllätys, kuinka helposti Ruotsi hyväksyy uuden asiaintilan.

"Suomalaiset olivat ällikällä lyötyjä. Suomalaiset olivat olleet lojaali ja uskollinen osa Ruotsin valtakuntaa", kuvaa professori Matti Klinge.

Klinge painottaa tätä: Suomi oli olennainen osa Ruotsia, ei Ruotsin vallan alla, kuten usein kuulee sanottavan.

Krimin sodan aikaan 1853–1856 Ruotsissa nousee vielä esiin toiveita Suomen uudelleen liittämisestä. Ne eivät johda mihinkään. Ruotsi hyväksyy rajansa. Samalla Suomi vahvistaa identiteettiään keisareiden Venäjän autonomisena osana. Syntyvät ajatukset Suomesta ja Suomen kansasta.

Kun Suomi antaa itsenäistymisjulistuksensa joulukuussa 1917, Ruotsi suostuu tunnustamaan Suomen vasta Venäjän jälkeen. 

 

1919–1945: Riita Ahvenanmaasta ja sotavuodet
Suomen itsenäistymisen jälkeen Ruotsi vaatii Ahvenanmaata itselleen. Kansainliitto, YK:n edeltäjä, ratkaisee riidan Suomen eduksi vuonna 1921.

"Kiista myrkytti suhteita pitkälle 1920-luvulle", Klinge toteaa.

Talvisodan kynnyksellä vuonna 1939 Suomen ulkoministeri Eljas Erkko on tiiviisti yhteydessä ruotsalaiseen kollegaansa. Erkolle syntyy Klingen mukaan käsitys, että Ruotsi tulisi Suomen apuun sodan syttyessä. "Tämä oli kohtalokas väärinkäsitys."

Ruotsi ei osallistu sotaan, mutta ruotsalaisia vapaaehtoisia saapuu Suomeen taistelemaan vajaat 9 000. Merkittävintä on kuitenkin Ruotsin humanitaarinen apu. Suomalaisia lapsia lähtee Ruotsiin pommituksia ja kurjuutta pakoon lähes 80 000. 

 

1945–1990: Uudet veri- ja taloussiteet
Sotien jälkeen Suomen kunnat saavat ruotsalaisilta kummikunniltaan apua jälleenrakennukseen. "Puuta täällä oli, mutta betonia ja rautaa tarvittiin", Klinge toteaa.

Ensimmäinen sodanjälkeinen valtiovierailu Suomeen tulee sekin Ruotsista. Kuningas Kustaa VI Adolf ylittää Suomenlahden sotalaivalla. Suomen presidentti J. K. Paasikivi oli otettu. "On suorastaan liikuttavaa, kuinka suuren arvon Paasikivi tälle antaa päiväkirjoissaan", Klinge sanoo. Vuonna 1974 ensimmäisen vierailunsa tekee nykyinen kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Vanhat taloussiteet – mutta myös verisiteet – alkavat toden teolla vahvistua 1960 ja 1970-luvuilla, kun suomalaisia lähtee Ruotsiin työnhakuun massoittain. "Isä meni Ruotsiin", laulaa Hector. Kahdessa vuosikymmenessä Ruotsiin lähtee yli 300 000 suomalaista. "Ikivanhojen sukulaisuussuhteiden lisäksi alkoi tulla uusia sukulaisuussuhteita. Tanskaan ja Norjaan Ruotsilla ei ole samanlaista verisidettä", Klinge toteaa. 

 

1990–2015: EU-kuprusta kohti yhteistä puolustusta
Suomi ja Ruotsi valmistautuvat yhdessä tuumin Euroopan unionin jäsenyyttä varten. Heinäkuussa 1991 Ruotsi kuitenkin jättää jäsenhakemuksensa kertomatta Suomelle mitään. Närkästys Helsingissä on suuri.

Euron suhteen naapurit valitsevat eri tiet. Suomalaiset saavat eurot lompakoihinsa tammikuun 1. päivä 2002, mutta ruotsalaiset maksavat yhä kruunuillaan.

Suomen ja Ruotsin pitkään puhuttu puolustusyhteistyö saa vauhtia vasta Ukrainan kriisistä ja Tukholman saariston sukellusvene-etsinnöistä. Helmikuussa 2015 Suomi ja Ruotsi sanovat, että maille halutaan luoda edellytykset toimia yhdessä kriisitilanteissa.

Klinge ei epäröi hetkeäkään todetessaan, että Suomi on Ruotsille se kaikista läheisin naapuri. Ruotsin kuninkaalla on tässä suhteessa Klingen mielestä osansa. Kuningas istuu yhä syvällä Suomen kansan mielissä.

"Puhutaan, että johtuuko se vain kuningattaren charmista, jota hänellä todella on. Mutta kyllä se on tällainen historiallinen idea, että Ruotsin kuningas on tärkeä Suomessa."

HS
Ruotsalaisten vapaaehtoisten sotilaiden hiihtopartio tiedusteluretkellä vuonna 1940 Pohjois-Suomessa.
Ruotsalaisten vapaaehtoisten sotilaiden hiihtopartio tiedusteluretkellä vuonna 1940 Pohjois-Suomessa.
Matti Klinge
Matti Klinge
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat