Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsinaapurin Nato-kanta ei horju

Ulkoministeri Margot Wallström: Ruotsin ja Suomen yhteistyö puolustuksessa on viesti Venäjälle

Kotimaa
 
Juani Niiranen / HS
Margot Wallström
Margot Wallström Kuva: Juani Niiranen / HS

Ruotsin hallituksen Nato-kanta pysyy. Tällä vaalikaudella ei haeta jäsenyyttä, sanoo Suomessa parhaillaan vieraileva Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström – ja vetää esiin Suomi-kortin.

Ruotsi ja Suomi ovat juuri syventämässä kahdenvälistä puolustusyhteistyötä, Wallström sanoo. Ruotsi on myös sitoutunut uudenlaiseen kumppanuuteen Naton kanssa, ihan niin kuin on Suomikin, hän jatkaa.

"En voi kuvitella tilannetta, jossa samaan aikaan ensin syventäisimme puolustusyhteistyötä ja sitten heti lähettäisimmekin viestin jostain ihan toisesta turvallisuuspoliittisesta ratkaisusta, siis siitä, että hakisimme Natoon."

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on paitsi käytännössä erittäin hyödyllistä, myös tapa viestiä Venäjälle, että maat pitävät yhtä myös kriisiaikana, Wallström sanoo.

"Viestimme Venäjälle, että olemme valmistautuneet kaikenlaisiin mahdollisuuksiin yhdessä ja toimimme myös yhdessä."

Ja jos Ruotsi muuttaisi kantaansa, Natoon mentäisiin vain käsi kädessä Suomen kanssa, Wallström toistaa usein kuullun viestin. "Hallitus on vastuussa turvallisuuspolitiikasta, ja vastuuseen kuuluu myös muuttaa aiemmin tehtyjä päätöksiä, jos on tarve."

Nyt ei ole. Ruotsin uuden hallituksen Nato-linjauksesta ei ole edes puolta vuotta, Wallström sanoo. "Näinä hyvin rauhattomina aikoina on erittäin tärkeää, ettei hallitus heilu ja huoju ulkopolitiikan linjauksissaan. Juuri nyt tarvitaan uskottavuutta, eikä Ruotsi kaipaa mitään, mikä luo epävarmuutta kansalaiskeskusteluun tai aiheuttaa hämmennystä turvallisuuspolitiikan linjasta."

Ruotsille sen kaikki kumppanit ovat hyvin tärkeitä. Ruotsi ei ole yksin, kuten Nato-jäsenyyden kannattajat väittävät, Wallström sanoo.

"Sitä paitsi on vain hyvä, että esimerkiksi EU:ssa on myös Natoon kuulumattomia maita. Siten saamme todella pohdittua, miten parhaiten käytämme poliittiset ja diplomaattiset keinot Ukrainan auttamiseksi."

Kuka

Margot Wallström

 Margot Wallström, 60, on ollut lokakuusta lähtien Ruotsin ulkoministeri.

 Haluaa Ruotsin ajavan feminististä ulkopolitiikkaa, jossa korostuvat ihmisoikeudet ja demokratia.

 Sai heti ulkoministerikauden aluksi aikaan kohun, kun Ruotsin hallitus päätti tunnustaa virallisesti Palestiinan valtion.

 Kokenut poliitikko ja ministeri, joka toimi Göran Perssonin hallituksessa ensin kulttuuriministerinä ja sitten sosiaaliministerinä vuosina 1994–1998. Erosi ajauduttuaan Perssonin kanssa erimielisyyksiin.

 YK:n pääsihteerin erityisedustaja erikoisalanaan naisten asema sodissa ja konflikteissa 2001– 2012.

Ukrainan tilannetta Wallström kuvaa hyvin hauraaksi. Venäjää varten hänellä on toinen sana: hirmuvalta.

Omaa Venäjä-politiikkaa Ruotsilla ei nyt ole, Wallström sanoo.

"Mutta jonain kauniina päivänä varmasti on."

Päivä on kauniimpi silloin, kun presidentti Vladimir Putin ei enää ole Venäjän johdossa, Wallström sanoo. "Siksi on luotava kansalaisten välisiä kontakteja. Putin ei ole Venäjän kansa."

EU:n Venäjä-linja on myös Ruotsin linja. EU:n Venäjä-politiikkaan Ruotsi haluaa aktiivisesti vaikuttaa.

EU:lta Ruotsi haluaa pitkäjänteistä Venäjä-politiikkaa. Venäjälle on oltava tiukka, ja pakotteita on tarvittaessa kiristettävä.

Ruotsi myös haluaa EU:n päivittävän turvallisuusstrategiansa vastaamaan nykytilannetta. Tämä on tärkeää myös Suomelle.

Turvallisuusstrategian päivitys onkin yksi teemoista, joista Suomen ulkopoliittinen johto keskustelee Suomessa torstaina vierailevan EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa. Suomen vierailua seuraa EU:n ulkoministerien epävirallinen kokous Riikassa, jonne Mogherini ja Wallströmkin suuntaavat.

Strategiatyössä on kuitenkin aina vaara loputtomista komiteoista, joissa taistellaan joka sanasta, Wallström sanoo. "Sitä emme halua. EU:ssa on jo nyt kaksi leiriä Venäjä-politiikasta."

Nykyisen turvallisuustilanteen päivityksen lisäksi Ruotsille on tärkeää, että EU:n turvallisuusstrategiassa huomioidaan kehityskysymysten näkökulma. Painoa saa myös se, millä tavalla EU:n itäinen kumppanuus kuvataan, Wallström sanoo.

Wallström on määritellyt Ruotsin ulkopolitiikan paitsi feministiseksi myös riippumattomaksi. Siitä hän on saanut myös arvostelua, sillä mitä riippumattomuus oikein tarkoittaa esimerkiksi Venäjä-linjauksissa.

"Neutraaleja emme tietenkään ole, ja olemme tiukasti sitoutuneita EU:hun. Mutta Nato-jäsenyys tarkoittaisi myös sitoutumista Naton ydinasedoktriiniin. Siinä, ettei ole sotilaallisesti liittoutunut, on arvonsa."

Nato-kumppanuudelta Ruotsi haluaa hyvin käytännöllisiä asioita. "Meille on etua yhteisistä harjoituksista ja valmistautumisesta."

Suomessa keskiviikosta torstaihin vierailevan Naton pääsihteerin, pitkän linjan sosiaalidemokraatin ja Norjan entisen pääministerin Jens Stoltenbergin Wallström tuntee hyvin.

Henkilökohtaisia kontakteja ei pidä koskaan vähätellä, Wallström sanoo.

"Voi puhua paljon suoremmin, kun ei tarvitse välittää valtavasta määrästä muodollisuuksia."

Ruotsi on myös tehnyt omia vapaaehtoisia solidaarisuussitoumuksia Baltian maille. Ne ovat aivan oikeutetusti hyvin huolissaan turvallisuudestaan, Wallström sanoo. Tästä esimerkki on virolaispoliisi Eston Kohverin sieppaus viime syksynä.

"Solidaarisuutemme tarkoittaa tietenkin jotain enemmän kuin vain kauniita sanoja. Teemme monissa käytännön yhteyksissä kaikkemme, ettei Baltian maista tuntuisi, että he ovat yksin ja unohdettuja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat