Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalastuslain uudistus hiertää eduskunnassa yhä

Osa kriitikoista vastustaa vapaa-ajankalastajien oikeutta myydä saalistaan

Kotimaa
 
Leena Koskela
Kalastukseen on tulossa yksi lupa.
Kalastukseen on tulossa yksi lupa. Kuva: Leena Koskela

Kalastuslaki voi saada sinetin eduskunnassa vielä tällä vaalikaudella. Uudistus kuitenkin kiristää tunteita loppuun saakka.

Maa- ja metsätalousvaliokunta hyväksyi lakiesityksen tiistaina äänin 10–6. Tuloksena oli "suuri kompromissi".

Keskusta ja perussuomalaiset, jotka olisivat lähettäneet esityksen uuteen valmisteluun. Puolueet eivät hyväksy kalavesien omistajien oikeuksiin puuttumista. Kalastusoikeuksista päättäminen on siirtymässä vesialueiden omistajilta ely-keskuksille, jotka antaisivat luvan kaupallisille kalastajille.

Sdp on tyytyväinen, että maksuttomat yleiskalastusoikeudet säilyvät eikä eläkeläisille tule maksuja.

Vastalauseiden ryöppy sen sijaan on noussut vapaa-ajankalastajien mahdollisuudesta myydä saalistaan sisävesillä. Sitä vastustavat sekä ammatti- että vapaa-ajankalastajat ja ympäristöjärjestöt.

Lakiesityksen mukaan vapaa-ajankalastajien sallittaisiin myydä "vähäisiä määriä". Vähäiseksi määritellään sata kiloa vuodessa.

Sisävesien ammattikalastajat pelkäävät, että yksityismyynti vaarantaa ammattikunnan tulevaisuuden polkemalla hintoja sekä ylläpitävän harmaata taloutta.

Vapaa-ajankalastajien mielestä uudistus parantaa kalastusviranomaisen mahdollisuuksia ohjata kalastusta kestävämpään suuntaan.

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö kannattaa myös sitä, että lain tasolla rajoitetaan vapaa-ajankalastuksessa käytettävien verkkojen määrää yksityisvesialueilla. Verkkojen enimmäismäärä – kahdeksan verkkoa venekuntaa kohden – on liiton mielestä kuitenkin liian korkea.

Kalastuslain tavoitteina on edistää kalojen luonnonvaraista lisääntymistä ja suojella uhanalaisia kalakantoja.

Onginta ja pilkintä säilyvät maksuttomina yleiskalastusoikeuksina.

Kalastamiseen on tulossa yksi lupa, kalastonhoitomaksu, jonka maksavat kaikki 18–64-vuotiaat kalastajat. Maksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä vieheellä koko maassa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alussa. Kalojen pyyntimitat eivät sisälly lakiin, vaan niistä säädellään erillisellä asetuksella.

Oikaisu 4.3. klo 10:11:
Suomen vapaa-ajankalastajien liitto korjattu Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat