Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta lankesi kepulikonsteihin

Kotimaa
 
Jaana Savolainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus eli sote-uudistus on vakava asia. Sen seuraukset koskettavat jokaista suomalaista jossain elämänvaiheessa. Siksi on pöyristyttävää seurata, millaista politiikkaa soten ympärillä tehdään.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta lankesi puheenjohtajansa Juha Rehulan (kesk) johdolla kepulikonsteihin, kun se yritti vääntää sote-lakiesityksen perustuslain mukaiseksi.

Valiokuntakäsittelyssä voidaan toki muuttaa lakiesityksiä muttei niiden keskeistä sisältöä. Valiokunta poisti esityksestä viisi sote-aluetta, jotka olivat koko esityksen ydin. Tilalle tuli 19 vastuualuetta.

Valtiosääntöasiantuntijat ihmettelevät nyt, onko kyseessä enää hallituksen esitys.

PeRuspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) sanoi Keskisuomalaisen haastattelussa keskiviikkona, että 19 voi olla liian suuri sote-alueiden määrä.

"Sanoisin, että sellainen 15 olisi sopiva lukema, mutta tämä on tietysti eduskunnan käsissä", hän sanoi lehden mukaan.

Väärin. Päätös vastuualueiden määrästä ei ole eduskunnan vaan hallituksen käsissä. Eduskunnassa säädetään lakeja hallituksen esitysten pohjalta, ja hallituksessa sote-uudistuksesta vastaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

Ministerillä olisi hyvä olla tarkka käsitys siitä, mikä on sopiva määrä vastuualueita ja mitä hallitus esittää.

Viiden sote-alueen perustuslailliset ongelmat tulivat ilmi jo viime kesänä. Siksi onkin ihmeellistä, miksei lainvalmistelua muutettu jo silloin. Ainakin uuden mallin etsimiseen olisi ollut paljon enemmän aikaa kuin nyt.

Asiantuntijat kertoivat jo vuosia sitten, mikä olisi toimiva malli. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan se olisi 12–15 vastuualuetta. Jos olisi edetty tältä pohjalta, oltaisiin jo pitkällä.

Hallitus lähti ajamaan vahvojen peruskuntien mallia, joka lopulta päätyi umpikujaan. Sitten oppositio tuli apuun ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tarjosi viiden sote-alueen mallia. Puolueiden puheenjohtajien sopimuksella asia siirtyi kaikkien puolueiden parlamentaariseen valmisteluun.

Eduskunta ei kuitenkaan voi säätää kelvotonta lakia vain siksi, että uudistus on välttämätön ja poliittisen sekoilun vuoksi myöhässä.

Jaana Savolainen jaana.savolainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat