Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalastuslakiesitys suututti opposition

Ministeri Petteri Orpo sanoi, että uusi kalastuslaki ei polje kalavesien omistajien oikeuksia

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) oli keskiviikkona eduskunnassa puolustamassa esitystä uudeksi kalastuslaiksi.
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) oli keskiviikkona eduskunnassa puolustamassa esitystä uudeksi kalastuslaiksi. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Esitys uudeksi kalastuslaiksi palasi riitaisana maa- ja metsätalousvaliokunnasta saliin. Valiokunnassa esitykseen jätettiin kolme vastalausetta, eivätkä tunteet olleet jäähtyneet.

Riitaisin kohta oli ely-keskusten vallan lisääntyminen kalavesien omistajien kustannuksella.

Fakta

Laki säätelee kalakantojen hoitoa

 Kalastuslain kokonaisuudistuksen tavoitteena on turvata kalojen luontainen elinkierto ja lisääntyminen kalastusrajoituksilla.

 Kalavarojen käyttö ja hoito perustuu valtakunnallisiin ja alueellisiin hoitosuunnitelmiin. Ely-keskusten rooli luvissa ja hoitosuunnitelmissa kasvaa.

 Laki tulee voimaan vuoden 2016 alussa.

Vaikka uudenkin lain mukaan ehdotukset kalastuksen säätelytoimista, kuten verkon silmäkokorajoituksista, tekee kalatalousalue, moni katsoi lopullisen vallan rajoitusmääräyksistä siirtyvän ely-keskuksille. Ne saavat myös myöntää lupia ammattikalastukseen vesialueen omistajan tahdosta riippumatta.

"Tämä laki rajoittaa vain ja ainoastaan omistajien oikeutta, ei minkään muun tahon oikeutta", paheksui valiokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk).

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) kiisti, että valta päättää kalakantojen hoidosta siirtyisi ely-keskuksille.

"Valta on ja pysyy kalatalousalueilla", hän painotti.

Orpo sanoi, että hoitosuunnitelmat tehdään edelleen paikallisesti, mutta koska perustuslain mukaan viranomaisvaltaa ei voida antaa kalatalousalueille, hoitosuunnitelmat vahvistetaan yhdessä viranomaisten kanssa.

Hänen mukaansa ely-keskuksilla on tiukat rajat, millä perusteilla kaupallisen kalastuksen luvat voi myöntää.

"Pelko siitä, että kalavesien omistajien oikeuksia poljetaan, on ylimitoitettu."

Pentti Oinonen (ps) ei tätä uskonut vaan sanoi, että kalastuskuntien itsenäistä päätösvaltaa poljetaan räikeästi.

Hurjimmissa puheenvuoroissa väitettiin valtion sosialisoivan kalavedet.

Kari Rajamäki (sd), joka on tehnyt elämäntyönsä vapaa-ajankalastuksen puolesta, arvioi keskustan ja perussuomalaisten edustavan mustaa paluuta menneisyyteen, kun ne vesialueiden omistajien asemaa ylikorostamalla eivät enää hyväksyisi yleiskalastusoikeuksia.

Lauri Heikkilä (ps) sanoi, että vesialueiden omistajillakin on oltava oikeuksia päättää, miten kalastetaan ja kuka kalastaa. "Maaseudun väestön etuja pyritään polkemaan kaikilla sektoreilla."

Kalastusoikeudet säilyvät pääpiirteissään nykyisenlaisina. Uusi kalastuksenhoitomaksu oikeuttaa viehekalastukseen koko maassa. Alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat vapautetaan maksusta.

Eduskunta ei jaksanut enää puhua maksuista. Edustaja Jari Myllykoski (vas) tosin esitti, että vapautus maksusta koskisi kaikkia eläkeläisiä sekä pitkäaikaistyöttömiä ja toimeentulotuen saajia. Orpo ei kuitenkaan halunnut sitoa kalastusmaksua sosiaalisiin perusteisiin.

Vasenryhmän Markus Mustajärvi toivoi, että laista korjataan epäoikeudenmukainen pykälä, jonka mukaan Inarinjärvellä kaksi kolmasosaa kalastuksen enimmäismäärästä kuuluisi valtiolle. "Tässä räikeästi poljetaan saamelaisten oikeuksia."

Keskusta tuki esitystä vastalauseessaan. Lakiesityksen sisältö hyväksyttiin lopulta keskiviikkoiltana. Keskustan ja perussuomalaisten hylkäysvastalauseista äänestetään myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat