Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isoisä sai lähtöpassit Suomesta Kiinaan – "tuntuu häpeälliseltä ja epäreilulta"

Kiinalaismies haki lupaa työskennellä lapsensa perheessä. Hän sai porttikiellon Suomeen.

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
He Zhijian odotti Helsinki-Vantaalla poliiseja lapsenlapsi Niko sylissään ja vakuutti, että hän yritti jäädä Suomeen tekemään töitä eikä nostamaan etuuksia. Vieressä hänen tyttärensä Liwen Heli Aakala.
He Zhijian odotti Helsinki-Vantaalla poliiseja lapsenlapsi Niko sylissään ja vakuutti, että hän yritti jäädä Suomeen tekemään töitä eikä nostamaan etuuksia. Vieressä hänen tyttärensä Liwen Heli Aakala. Kuva: Rio Gandara HS

Kiinalaiseläkeläinen He Zhijian, 62, odotteli eilen keskiviikkona poliiseja tyttärenpoika sylissään Helsinki-Vantaan lähtöaulan ihmisvilinässä.

Poliisien oli määrä palauttaa häneltä takavarikoitu passi ja valvoa, että hän poistuu lentokoneella maasta.

"Tilanne tuntuu vähän häpeälliseltä ja epäreilulta. Tunnen itseni rikolliseksi, vaikka en ole tehnyt pahaa", hän sanoi.

He Zhijian oli yrittänyt saada tyttärensä suomalais-kiinalaisen perheen pyynnöstä oleskeluluvan Suomeen, jotta hän voisi työskennellä lapsenlapsensa hoitajana Riihimäellä.

Perheen isän Atro Aakalan mielestä hänen appiukkonsa kohtalo on esimerkki siitä, kuinka yritys palkata ulkomaalainen lähisukulainen lapsenhoitajaksi voi muuttua vuosien viranomaistaisteluksi ja unettomiksi öiksi.

Tapahtumasarja alkoi lähes kolme vuotta sitten.

He Zhijian saapui silloin kolmatta kertaa Suomeen turistiviisumilla tapaamaan läheisiään. Hänen tyttärellään ja tämän miehellä oli tuolloin vasta yksi lapsi. Nyt poikia on kaksi.

"Mietimme vierailun aikana vaimoni kanssa, miten hoitaisimme esikoisemme hoitotarpeet sekä pitäisimme yllä Kiinan kieltä ja kulttuuria lapsen elämässä. Sain ajatuksen, että vaari voisi auttaa meitä", Atro Aakala muistelee.

Tarkoituksena oli, että isoisä jäisi joksikin aikaa hoitamaan lasta ja auttamaan kotitöissä Aakalan maksamaa palkkaa vastaan. He Zhijian oli jäänyt edellisenä keväänä eläkkeelle sähköverkkoyhtiön palveluksesta Kiinan Wuhanissa.

"Ajatus sopi vaarille, teimme työsopimuksen ja haimme hänelle oleskelulupaa työn perusteella", Aakala kertoo.

Oleskelulupaprosessi näytti etenevän hyvin, sillä ely-keskus antoi myönteisen lausunnon hakemukseen. "Kun Maahanmuuttoviraston ratkaisu tuli, suu loksahti auki, että anteeksi kuinka", Atro Aakala kertoo.

Ratkaisun mukaan isoisä yrittää kiertää perhesidettä koskevia maahantulosäännöksiä näennäisen työpaikan avulla.

Hän sai kahden vuoden maahantulokiellon ja menetti passinsa maasta poistamiseen asti.

Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäisten hakijoiden tapauksia, mutta perhe luovutti kopiot asiakirjoista HS:lle.

Virasto ilmoitti pitävänsä sinänsä uskottavana, että He Zhijian hoitaisi perheessä lapsenlastaan ja tekisi kotitaloustöitä.

Kokonaisarviossaan virasto päätyi kuitenkin siihen, ettei oleskelun tarkoituksena olisi ollut työnteko vaan "muu oleskelu" omaisen luona.

Arvioon vaikutti se, että kiinalaismies ei ole suorittanut lastenhoitoalan opintoja eikä töitä. Lisäksi hän olisi asunut tyttärensä perheen luona eikä osannut poliisin haastattelussa kertoa mahdollisia työaikojaan.

Perhe ja isoisä kiistävät jyrkästi vilppiaikeet.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi He Zhijianin valituksen vajaa kuukausi sitten. Arto Aakala osti sen jälkeen appiukolleen lennon kotimaahan.

"Tämä on surullinen kokemus. Olen itse koko rumban aiheuttanut. En voi kuin pyytää anteeksi vaarilta", Aakala sanoo.

Perhe ja isoisä pelkäävät, että Suomen edustusto ei myönnä He Zhijianille Maahanmuuttoviraston vilppisyytöksen vuoksi enää ikinä viisumia.

"Maahantulokiellon päättymisen jälkeen viisumiharkinta tehdään uuden tilanteen mukaan. Päättynyt kielto ei näy enää siinä vaiheessa", sanoo ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikkö Päivi Blinnikka.

Siitä huolimatta asia huoletti He Zhijiania keskiviikkona, kun kaksi poliisimiestä toi hänelle passin ajallaan lentokentälle.

Poliisit seurasivat kohteliaasti välimatkan päästä, kun hän jätti matkatavarat hihnalle ja kävi vielä kahvilassa läheistensä kanssa.

He Zhijian kertoi ennen turvatarkastukseen siirtymistä olevansa helpottunut, että pääsee pitkästä aikaa kotikaupunkiin tapaamaan 82-vuotiasta äitiään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat