Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämeren EU-maat hakevat sopua jätevesikieltoon

Vain kolmannes risteilyaluksista jättää jätevetensä satamiin

Kotimaa
 
Riku Lumiaro Lehtikuva
Saaristoa Suomenlahden itäosassa.
Saaristoa Suomenlahden itäosassa. Kuva: Riku Lumiaro Lehtikuva

Puhdistamattomien käymälä- ja pesuvesien laskeminen risteilyaluksista Itämereen jatkuu. Vain kolmannes kansainvälisistä risteilijöistä jättää jätevetensä satamiin, vaikka niissä olisi valmius jätevesien vastaanottoon.

Koko Itämerta koskevan alusjätevesikiellon toimeenpanokin on vastatuulessa. Itämeren suojelukomissiossa Helcomissa ei saatu keskiviikkona aikaan rantavaltioiden yhteistä päätöstä asiasta.

Venäjä vastustaa kieltoa. Tämä estää rantavaltioita lähettämästä Kansainväliselle merenkulkujärjestölle IMO:lle yhteistä ilmoitusta satamien vastaanottokapasiteetista. Raportti tulisi lähettää viimeistään perjantaina, jotta asiaa voitaisiin käsitellä toukokuussa. Tuolloin kielto voisi tulla voimaan kesäkuussa 2016.

EU-maat yrittävät vielä takaporttia ja valmistelevat Ruotsin johdolla oman ilmoituksensa. Mutkana matkassa on EU-komission näkemys, että ilmoitus vaatisi kaikkien EU-maiden hyväksynnän. Moni Itämeren ulkopuolinen maa vastustaa kieltoa.

Alusjätevesikielto liittyy IMO:n vuonna 2011 tekemään päätökseen, jonka mukaan vuonna 2016 uudet matkustaja-alukset eivät enää saisi laskea jätevesiään puhdistamattomina Itämereen. Kielto laajenisi koskemaan kaikkia matkustajalaivoja vuonna 2018.

Itämeren satamissa vieraili Helcomin mukaan vuonna 2012 noin 2 300 risteilyalusta ja lähes neljä miljoonaa risteilyvierasta. Vuonna 2014 risteilyalukset tekivät yli 2 000 pysähdystä Itämerellä.

Risteilyalusten ei ole pakko jättää jätevesiä satamiin, vaikka laivoissa voi olla jopa parituhatta ihmistä. Alukset saavat päästää käsittelemättömät käymälä- ja talousvetensä mereen 22 kilometrin päässä ja käsiteltyinä seitsemän kilometrin päässä rannasta.

Helcomin raportin mukaan suurin osa risteilyaluksista käyttää mahdollisuutta hyväkseen. Vain kolmannes jättää jätevetensä satamiin.

Ympäristöjärjestö WWF toivoo, että varustamot ryhtyisivät toimiin vapaaehtoisesti.

"Helsingissä, kuten useissa muissakin Itämeren pääsatamissa, risteilijöiden on mahdollista purkaa jätevesiään. On pöyristyttävää, jos yhtiöt eivät lopeta jätevesien päästämistä mereen kuin vasta pakon edessä", sanoo WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat