Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeija ostaa sotilaille uudenlaiset kypärät

Uusi modulaarinen kypärä annetaan aluksi ensilähdön joukoille

Kotimaa
 
Savox
Kypärään asennettu pimeänäkölaite voidaan kääntää kypärän sivulle.
Kypärään asennettu pimeänäkölaite voidaan kääntää kypärän sivulle. Kuva: Savox

Puolustusvoimat hankkii sotilaille huippumoderneja kypäriä. Sopimus ensimmäisestä ostoerästä on tarkoitus allekirjoittaa lähipäivinä.

Maavoimat ei kerro vielä kotimaasta tehtävän kypärätilauksen hankintamäärää eikä kauppahintaa.

Fakta

Kypärät liittyvät Taistelija 2020:een

 Uusi kypärä kulkee Puolustusvoimissa nimellä Kypäräjärjestelmä 2020. Se on osa vuosia jatkunutta Taistelija 2020 -ohjelmaa, jossa tutkitaan muun muassa tulevaisuuden taistelijan varustusta.

 Kypäräjärjestelmästä on valmistettu useita prototyyppejä, joita on testattu Maavoimissa ja Maanpuolustuskorkeakoulussa.

 Kypärän valmistaa konsortio, johon kuuluu Savox, Millog ja FY-Composites.

Kypäriä annetaan alkuvaiheessa ainakin niin sanotuille ensilähdön joukoille ja kriisinhallintatehtävissä toimiville sotilaille.

Uusi kypärä sopii jalkaväen tarkastajan Jukka Valkeajärven mukaan erityisesti niille taistelijoille, jotka joutuvat toimimaan yhteistyössä eri viranomaisten kanssa rakennetulla alueella. Tämä viittaisi siihen, että uutta mallia on varattu ainakin kaupunkijääkäreille.

Vielä ei tiedetä, kuinka laajasti uusi kypärä otetaan käyttöön tulevaisuudessa. Siitä on kuitenkin olemassa myös riisutumpi perusversio.

Kypärä on modulaarinen, ja siihen on integroitu erilaisia ominaisuuksia. Tärkeimmät osat ovat varsinainen kypärälavetti, ballistinen kuori eli suojaosa ja pimeänäkölaitteet.

Lavettiin on sijoitettu kommunikaatiojärjestelmä ja väylästö sähkövirran siirtoon ja tiedonsiirtoon. Kypärän kuoriosa on vaihdettava, jolloin suojauksen taso voidaan päättää tarpeen tai tehtävän mukaan.

Puolustusvoimat ostaa kypäriin pimeänäkölaitteita eli käytännössä valonvahvistimia. Ne ovat kalliita, ja niiden valinnalla on suuri vaikutus kypäräjärjestelmän kokonaishintaan.

"Tästä tekee erilaisen verrattuna muihin kaupallisiin kypäriin maailmalla se, että pakettiin on integroitu kaikki", sanoo Maavoimien hankekoordinaattorina toimiva everstiluutnantti Matti Honkela.

Perinteisissä kypärissä on usein käytettävyysongelmia varsinkin kun niihin on liitetty lisälaitteita, kuten kuulosuojaimia, radiolaitteita tai pimeänäkölaitteita. Erillisosista kootut ratkaisut vaativat toimiakseen myös erilaisia kiskotuksia.

Uuden kypärän keskeinen osa on lavetti.

"Rakenne perustuu siihen, että lavetissa on väylä eli johdotus. Kypärä pystytään lavetin kautta kytkemään keskitettyyn virtalähdejärjestelmään, eli virtaa pystytään syöttämään kypäräjärjestelmässä oleville laitteille", everstiluutnantti Honkela kertoo.

Keskitettyjä virtalähteitä kehitetään kiivaasti, koska yhä useampi sotilaan lisälaite tarvitsee sähköä. Lavetin osana on myös kommunikaatiojärjestelmä, johon on liitetty kuulonsuojaus, mikrofoni ja kuulokkeet.

"Uniikkia tässä on myös valonvahvistimien, pimeänäkölasien, mekaaninen kiinnitys. Niitä ei nosteta pään päälle, vaan ne kääntyvät sivuun, jolloin painopiste on matalalla ja niitä on ergonomisesti huomattavasti miellyttävämpi käyttää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat