Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato: Kriisi ei vaikeuta laajenemista

Pääsihteeri Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö edistää yhteistyötä Naton kanssa

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg saapui keskiviikkoiltana vierailulle Suomeen. Hänen mukaansa Ukrainan kriisi ei vaikuta puolustusliiton laajentumiseen.
Puolustusliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg saapui keskiviikkoiltana vierailulle Suomeen. Hänen mukaansa Ukrainan kriisi ei vaikuta puolustusliiton laajentumiseen. Kuva: Rio Gandara HS

Ukrainan kriisi ei vaikeuta Suomen tai minkään muunkaan maan liittymistä Natoon, arvioi puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

"Ei, en näe sellaista, mutta pääviestini on, että on Suomen asia päättää itse. Jos minulla olisi siitä mielipide, en kertoisi sitä", Stoltenberg sanoi Helsingissä keskiviikkoiltana.

Kuka?

Pääministeristä tuli pääsihteeri

 Jens Stoltenberg syntyi Oslossa 16. maaliskuuta 1959. Hänen isänsä Thorvald Stoltenberg on toiminut Norjan ulkoministerinä.

 Stoltenberg on ollut työväenpuolueen johtaman hallituksen pääministeri vuosina 2000–2001 ja kaksi vaalikautta 2005–2013. Häntä pidetään sovittelevana poliitikkona.

 Naton pääsihteerinä hän aloitti lokakuussa 2014.

 Stoltenberg on naimisissa ja hänellä on kaksi aikuista lasta.

Suomen ja Ruotsin tiivistyvää puolustusyhteistyötä Stoltenberg tulkitsee toisin kuin esimerkiksi Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.

Wallström sanoi HS:lle Suomen-vierailullaan tiistaina, ettei "voi kuvitellakaan tilannetta, jossa samaan aikaan ensin syventäisimme puolustusyhteistyötämme ja sitten heti lähettäisimmekin viestin jostain ihan toisesta turvallisuuspoliittisesta ratkaisusta, siis siitä, että hakisimme Natoon".

Stoltenberg on eri mieltä. "Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö edistää myös yhteistyötä Naton kanssa", hän sanoo.

Stoltenberg sanoi, ettei halua neuvoa Suomea ja Ruotsia siitä, miten pitkälle ja mihin suuntaan ne kehittävät yhteistyötään.

Stoltenberg saapui Suomeen keskiviikkoiltana vuorokauden mittaiselle vierailulle. Tänään torstaina hän tapaa Helsingissä vierailun isännän Alexander Stubbin (kok) sekä eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd), ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) ja puolustusministeri Carl Haglundin (r).

Tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä Stoltenberg ei sen sijaan tapaa. Niinistö isännöi vielä torstaina Ruotsin kuningasparia.

Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön lisäksi Stoltenbergin vierailuajankohtaa sävyttää huoli Baltian Nato-maiden sotilaallisesta turvallisuudesta.

Baltian maat ovat varoittaneet Venäjän pyrkivän horjuttamaan myös niitä. Varoituksiin on yhtynyt myös Stoltenbergiä Naton pääsihteerinä edeltänyt tanskalainen Anders Fogh Rasmussen.

Stoltenbergin arvio on maltillisempi. "En näe välitöntä sotilaallista uhkaa liittolaisia kohtaan mukaan lukien Baltian maat", Stoltenberg sanoi.

Hän kuitenkin korostaa Naton puolustusvalmiuden lisäämistä reaktiona Venäjän sotatoimille Ukrainassa.

Stoltenberg on tottunut väistelemään kysymyksiä Ukrainan kriisin seuraavista vaiheista tai yksittäisten Nato-maiden aikeista. Siihen, onko hän optimisti Ukrainan tulitauon toteutumisen suhteen, toistuva vastaus on, että hän tukee sataprosenttisesti ponnistuksia ratkaista Ukrainan kriisi rauhanomaisesti.

Pessimismiin on kuitenkin paineita. Aiemmin keskiviikkona yhdysvaltalainen kenraali arvioi, että Venäjällä on Itä-Ukrainassa, Krimillä ja Ukrainan rajan tuntumassa yhteensä noin 90 000 sotilasta. Washingtonissa Yhdysvaltain aselajien komentajaneuvostoa johtava kenraali Martin Dempsey liittyi joukkoon, joka sanoo kannattavansa "tappavaa apua" eli aseiden toimittamista Ukrainan hallituksen joukoille.

Rasmussen korosti, ettei Natolla ole omia aseita, vaan päätös kuuluu jäsenmaille.

Aloittaessaan Naton pääsihteerinä viime lokakuun alussa Stoltenberg valitsi kommenteissaan Venäjästä sovinnollisemman sävyn kuin edeltäjänsä Rasmussen. Ero ei välttämättä johdu siitä, että Tanskan entinen pääministeri Rasmussen on konservatiivi ja Norjan entinen pääministeri Stoltenberg on demari.

Pääministerinä Stoltenberg neuvotteli toistuvasti Venäjän johdon kanssa maiden kahdenvälisistä suhteista.

"Olen oppinut, ettei vahvan puolustuksen ja dialogin välillä ole ristiriitaa", hän sanoi.

Kansainvälisessä politiikassa Stoltenbergin pääministerikausien huippuhetkiä oli sopimuksen solmiminen Norjan ja Venäjän talousalueiden rajasta Barentsinmerellä vuonna 2010.

Naton pääsihteerinä Stoltenberg ei ole pehmentänyt arvioita Venäjän toimista Krimin niemimaalla ja Itä-Ukrainassa. Nato on katkaissut kaiken poliittisen ja sotilaallisen yhteistyön Venäjän kanssa Ukrainan kriisin vuoksi.

Stoltenberg kuitenkin korostaa toistuvasti, ettei Nato ole katkaissut poliittisia yhteydenpitokanavia Moskovaan, ja on nyt myös avannut uudelleen sotilaiden välisen yhteyden.

Stoltenbergin mukaan yhteyskanavien olemassaolo on erityisen välttämätöntä kriisissä.

Pääsihteerin tärkeimpänä tehtävänä Natossa on ajaa läpi yhteisen puolustuksen vahvistamista, josta 28 Naton jäsenmaata sopivat huippukokouksessaan Walesissa syyskuussa.

Itäisille jäsenmaille annetaan lisävarmuutta siitä, että niiden puolustukseen todella on olemassa valmiudet, ja Natolle luodaan entistä suurempaa nopean toiminnan joukkoa, jonka päätehtävänä on jäsenmaiden puolustus eikä kriisinhallinta.

Pohjoismaiden ja Baltian merkityksen korostuminen sopii hyvin Stoltenbergin taustaan.

Norjan pääministerinä hän edisti Norjan, Ruotsin ja Suomen ilmavoimien yhteisharjoituksia sekä vaikutti siihen, että Ruotsin ja Suomen hävittäjät osallistuivat Islannissa ilmavalvontaharjoitukseen Nato-maa Norjan päivystysvuorolla runsas vuosi sitten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat