Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eva: Kokoomus ja Ps lähes yhtä mieltä taloudesta

Tuore tutkimus nostaa keskustan Juha Sipilän ykköseksi pääministerikisassa

Kotimaa
 

Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat ajattelevat hyvin samansuuntaisesti keskeisistä talouspolitiikan kysymyksistä, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreesta arvo- ja asennetutkimuksesta Ken on maassa jämäkin?

"Perussuomalaisten kannat ovat lähentyneet kokoomusta esimerkiksi verotuskysymyksissä", sanoo Evan tutkimusjohtaja Ilkka Haavisto.

Fakta

Evan arvo- ja asennetutkimus

 Tutkimukseen haastateltiin 2 056:ta ihmistä. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä.

 Tiedot kerättiin tammikuussa 2015.

 Aineiston keräsi Taloustutkimus.

 Virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kaukana eivät ole keskustalaisiksi ilmoittautuneetkaan vastaajat, mutta heidän kantansa olivat hieman loivempia kuin kokoomuslaisten ja perussuomalaisten.

Esimerkiksi valtionvelan rajoittamista painottaisi hallituksessa 90 prosenttia perussuomalaisista, 87 prosenttia kokoomuslaisista ja 82 keskustalaisista.

Kokoomuslaisten ja perussuomalaisten yhtäläisyydet kuitenkin haihtuvat, kun tarkastelussa on esimerkiksi maahanmuutto tai suhtautuminen työmarkkinoiden joustoon.

Kansalaisten ykkösehdokas seuraavaksi pääministeriksi on odotetusti Juha Sipilä (kesk). Puheenjohtaja Sipilä sijoittuu vertailussa ykköseksi, kun lasketaan kaikkien myönteisten luonnehdintojen keskiarvo (45 prosenttia).

Kakkonen on Timo Soini (ps) 41 prosentillaan. Kokoomuksen Alexander Stubb on kolmas (35) ja sosiaalidemokraattien Antti Rinne neljäs (30).

Keskustan Sipilää pidetään erityisesti talouden osaajana. Häntä arvostetaan myös luotettavana "kansan eheyttäjänä ja sovun rakentajana". Sipilän heikkoutena pidetään kansainvälisiä asioita.

Soini on puolestaan ykkönen, kun tarkastellaan isänmaallisuutta, riippumattomuutta ja tavallisen suomalaisen arjen ymmärtämistä. Soinin heikkous on suomalaisten mielestä talous.

Pääministeri Stubb loistaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaajana. Sen sijaan kansalaisten arjen ymmärtäjänä Stubb on suomalaisten mielestä puheenjohtajanelikon heikoin lenkki.

Seuraavan hallituksen tärkeimpänä tehtävänä suomalaiset pitävät työttömyyden vähentämistä. Työllisyyttä parantaisivat käytännössä kaikki kyselyyn osallistuneet.

Toiseksi tärkeimpänä asiakysymyksenä pidettiin – ehkä hivenen yllättävästi – valtion velkaantumisen pysäyttämistä. Neljä viidestä on sitä mieltä, että hallituksen on nykyistä tarmokkaammin vähennettävä valtion velkaantumista.

Ilkka Haaviston mielestä eräs selitys kansalaisten velkakäsityksiin voi olla suomalaisten "pääkopassa kaikuva Iiro Viinasen ääni". Kokoomuksen Viinanen oli 1990-luvun lamavuosien valtiovarainministeri, jota pidettiin tarkan markan poliitikkona.

Verotusta keventäisi kyselyn perusteella puolet suomalaisista. Hanakimmin tätä mieltä ovat keski-ikäiset, porvaripuolueiden kannattajat ja perussuomalaiset.

Myös sosiaalidemokraateista 34 prosenttia olisi verojen keventämisen kannalla. Runsas neljännes Sdp:n kannattajista on sitä mieltä, että kevennyksiä ei tarvita.

Noin 80 prosenttia suomalaisista sanoo, että verotuksen jatkuvan kiristämisen sijasta julkisen talouden toimintaa pitäisi tehostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat