Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettaja ei päätä erityisopetuksesta

Koulussa ihmetellään väitteitä opettajien tekemistä itsekkäistä ratkaisuista

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Alina Lumikangas (vas.), luokanopettaja Panu Helanterä, Laura Lempiäinen ja Morris Brandenburg ovat tyytyväisiä Helsingin Tehtaankadun koulun oppilasryhmäkokoihin. Oppilaiden luokissa on 21–22 oppilasta, enemmän kuin keskimäärin.
Alina Lumikangas (vas.), luokanopettaja Panu Helanterä, Laura Lempiäinen ja Morris Brandenburg ovat tyytyväisiä Helsingin Tehtaankadun koulun oppilasryhmäkokoihin. Oppilaiden luokissa on 21–22 oppilasta, enemmän kuin keskimäärin. Kuva: Kari Pullinen

Erityispedagogiikan professorin Timo Saloviidan Vieraskynä-kirjoitus herättää opetusmaailman ammattilaisissa eriäviä mielipiteitä.

Saloviita kirjoitti muun muassa, että oppilaita siirretään erityisluokille opettajien omien näkemysten ja intressien mukaisesti. Lisäksi hän toteaa, että pienen ryhmäkoon myönteiset vaikutukset oppimiseen on todettu vähäisiksi esimerkiksi Ruotsissa.

Fakta

Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki

 Elokuussa voimaan tullut oppilashuollon lainsäädäntö erottaa toisistaan oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa säädetyn yksilökohtaisen oppilashuollon ja perusopetuslaissa säädetyn oppimisen ja koulunkäynnin tuen.

 Yleisinä tukimuotoina painottuvat eriyttäminen, tukiopetus, oppilaan ohjaus ja osa-aikainen erityisopetus. Myös muut tukimuodot ovat mahdollisia.

 Jos oppilasta ei voida riittävästi tukea yleisen tuen avulla tai tarve jatkuu pitkään, hänellä on oikeus tehostettuun tukeen. Tuen muotona painottuvat myös samanaikaisopetus ja opetuksen järjestäminen riittävän pienessä ryhmässä.

 Erityinen tuki koostuu erityisopetuksesta tai muusta lainmukaisesta tuesta. Erityisopetus voidaan järjestää muun opetuksen yhteydessä tai osittain tai kokonaan erityisluokalla tai muussa soveltuvassa paikassa.

 

Lähde: Opetushallitus

Suomen alakoulujen keskimääräinen ryhmäkoko on nykyisin 18 ja yläkoulujen 16.

Helsingin Tehtaankadun koulun kuudesluokkalaiset Laura Lempiäinen, Alina Lumikangas ja Morris Brandenburg ovat välitunnilla jääkylmässä tihkusateessa. Lempiäisen luokalla on 21 oppilasta, Lumikankaan ja Brandenburgin luokalla 22.

Koululaiset ovat tyytyväisiä luokkakokoihin.

"Se on hyvä määrä", Brandenburg tiivistää.

Luokkaa jaetaan harvoin pienempiin oppilasryhmiin. Tosin Lumikangas on opetellut ranskaa kahdeksan hengen ryhmässä. "Pienessä ryhmässä opettajan apua saa ehkä paremmin kuin suuremmassa ryhmässä."

Kaikkiaan lapset ovat tyytyväisiä opinahjoonsa. Koti on lähellä, kavereita on paljon, ja koulussa pääsee harrastekerhoihin.

"Parasta on se, että tämä on niin vanha koulu. Käytössä on esimerkiksi vanhoja opetustauluja, joita olemme käyttäneet kuvaamataidon tunneilla", Lempiäinen sanoo.

Tehtaankadun koulua käy noin 380 oppilasta, joiden joukossa on myös integroituja erityisoppilaita. Lisäksi muuta tuen tarvetta on melko paljon.

Koulussa on yksi koulukäyntiavustaja ja erityisopettaja, joka voi antaa oppilaalle yksilöllistä opetusta tai osallistua samanaikaisopetukseen luokassa.

Myös luokanopettaja Panu Helanterä on tyytyväinen. Luokkakoko on toimiva, ja työssä pystyy huomioimaan lapset yksilöllisestikin.

"Jos ryhmäkoko olisi suurempi, opetustunteja joutuisi käyttämään enemmän esimerkiksi joissakin monimutkaisissa matematiikan asioissa."

Tehtaankadun koulun rehtori Juha Saaresaho muistuttaa, että on hyvin yksilöllistä, millaista tukea eri oppilaat tarvitsevat.
Tehtaankadun koulun rehtori Juha Saaresaho muistuttaa, että on hyvin yksilöllistä, millaista tukea eri oppilaat tarvitsevat.

Koulun rehtori Juha Saaresaho on hämmästynyt Saloviidan väitteestä, että opettajat siirtelisivät oppilaita erityisluokille omien intressiensä mukaisesti.

"Vallan hurja yleistys. En ole koskaan ollut sellaisessa tilanteessa, jossa oppilas pitäisi saada luokasta pois opettajan itsekkäiden syiden vuoksi."

Saaresaho korostaa, että on yksilöllistä, millaista tukea oppilas tarvitsee. Tämä taas vaikuttaa siihen, miten oppilaalle järjestetään tukea.

"Erityisen tuen tarve voi olla valtavan erilaista. Kun erilaisia ratkaisuja haetaan, on mahdollista, että oppilas jatkaa yleisopetuksen ryhmässä."

Erityispedagogiikan professori Piia Björn Itä-Suomen yliopistosta muistuttaa, etteivät yksittäiset opettajat päätä erityisluokille siirtämisestä. Lisäksi siirroista kuullaan myös oppilaan vanhempia.

"Uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki sitouttaa terveydenhuollon henkilöstön aika voimakkaasti mukaan oppimisen tueksi", Björn muistuttaa.

"Päätöksiä ei tehdä yhden yksittäisen opettajan indikaatiosta, vaan oppilaan tilannetta pohditaan moniammatillisessa työryhmässä."

Björnin virkaveli Hannu Savolainen Jyväskylän yliopistosta kiinnittäisi ryhmäkoon sijaan huomiota pedagogiikkaan.

"On olemassa laajoja metatutkimuksia siitä, että pelkällä ryhmäkoon pienentämisellä ei välttämättä ole kovin suurta vaikutusta. Oleellisempaa on, mitä siellä luokassa tapahtuu. Toisaalta on yhtä lailla viitteitä siitä, että pienemmät ryhmäkoot voivat antaa mahdollisuuden järjestää yksilöllisempää opetusta."

Erityisen tuen piirissä opiskelee noin seitsemän prosenttia kaikista oppilaista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että oppilas opiskelisi erityisluokalla, Savolainen muistuttaa.

Erityisluokasta saatava tuki on vain yksi oppilaalle tarjottava erityisen tuen muoto. Muita ovat esimerkiksi oppilaalle tarjottava tukiopetus tai erityisopettajan tuki yleisopetuksen ryhmässä ja erilaiset apuvälineet.

"On varmasti tapauksia, joissa erityisluokalle siirto ei ole onnistunut. Yhtä paljon on silti tapauksia, joissa se on ollut erittäin onnistunut ratkaisu", Savolainen kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat