Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen rooli Arktiksella puhutti poliitikkoja

Kotimaa
 

Arktinen öljynporaus, merireitit ja haavoittuvan luonnon suojelu sai kansanedustajat väittelemään Greenpeacen tilaisuudessa torstaina Helsingissä. Arctic Sunrise -laivalla järjestetyssä keskustelussa mielipiteitä jakoi etenkin Suomen rooli öljynporaukseen liittyvässä toiminnassa.

Arktisen alueen tulevaisuutta pohtivat valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd) sekä kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk), Silvia Modig (vas), Ville Niinistö (vihr) ja Pertti Salolainen (kok).

Kaikki kyseenalaistivat riskialttiin öljynporauksen herkällä Arktiksella. Erimielisyyttä oli siitä, onko Suomi jo mukana öljynporaustoiminnassa.

Arctia Shippingin monitoimimurtajat Nordica ja Fennica ovat mukana, kun öljyjätti Shell tutkii öljynporausmahdollisuuksia Alaskan pohjoisrannikolla.

Ministeri Paateron mukaan sopimus on vuoteen 2016, mutta ei sisällä öljynporausta.

"Murtajat ovat mukana tutkimuksissa."

Niinistö ja Modig näkivät toiminnan päinvastaisena.

"Siellä tehdään koeporauksia, ja jos sattuu onnettomuus, se on öljyonnettomuus. On paha virhe, että Suomi menee veronmaksajien riskillä mukaan tällaiseen", Niinistö sanoi.

"Jos suomalainen jäänmurtaja on arktisella etsimässä öljynporauskohteita, kyllä me olemme siellä mukana, luki paperissa mitä tahansa", totesi Modig.

Suomen mahdollisuudet nähtiin etenkin teknisessä osaamisessa.

"Suomessa on parasta osaamista jäissä työskentelyyn, eikä sitä kannata jättää muiden haltuun", Salolainen sanoi.

Kaikkosen mielestä Venäjän pohjoispuolella kulkeva Koillisväylä on Suomen mahdollisuus.

"Koillisväylä tuo myönteisiä vaikutuksia, kun rahtiliikenne nopeutuu. Suomella olisi osaamista merenkulun turvaamisessa."

Ilmastonmuutosta panelistit pitivät kohtalon kysymyksenä.

Greenpeace haluaa suomalaismurtajat pois Arktikselta. Maajohtaja Sini Harkki luovutti Paaterolle 7 000 kansalaisen vetoomuksen, jotta Suomi ei jatkossa tukisi arktista öljynporausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat