Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta puoltaa ruotsin pakko-opiskelua

Perussuomalaiset yksin vapaaehtoisen opiskelun kannalla

Kotimaa
 

Eduskunnan enemmistö vastustaa kansalaisaloitetta, jossa esitetään luopumista pakollisesta ruotsin kielen opiskelusta kaikilla koulutusasteilla. Eduskunta on eri mieltä kuin kansalaiset, joista 75 prosenttia vastustaa pakollista ruotsin opiskelua.

Sivistysvaliokunta ei mietinnössään puolla aloitteen hyväksymistä.

Vain perussuomalaiset olivat aloitteen takana. Heidän mukaansa pakollinen ruotsin kielen opiskelu vie aikaa kansainvälisesti hyödyllisempien kielten opiskelulta. Esimerkiksi Itä-Suomessa asuville venäjän kielestä olisi huomattavasti enemmän hyötyä kuin ruotsin kielestä.

Keskusta esitti alueellista kokeilua kielivalikoiman laajentamiseksi ilman pakollista ruotsin opiskelua. Tähän yhtyi kaksi kokoomuksenkin edustajaa.

Valiokunta torjui kokeilunkin.

Sen mukaan alueellinen kokeilu "lisäisi kansalaisten koulutuksellista epätasa-arvoa ja vaikeuttaisi mahdollisuuksia jatko-opintoihin ja työmarkkinoille".

Rkp ja perussuomalaiset ottivat yhteen salissa. Stefan Wallin ruotsalaisesta eduskuntaryhmästä kuuli perussuomalaisten puheissa "häivähdyksen väheksyntää", kun perussuomalaiset eivät pitäneet ruotsin kieltä yhtä tärkeänä kuin muita kieliä.

Niin Mika Niikko (ps) kuin Ari Jalonenkin (ps) sanoivat, että he eivät väheksy ruotsin kieltä, mutta vähemmistökielen opiskelu on heidän mielestään resurssien tuhlaamista.

"Pieni vähemmistö sortaa suurta enemmistöä", Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) sanoi.

Perussuomalaisten Juho Eerola esitti kyselytunnilla menettelyä, että kansalaisaloite ei raukeaisi vaalikauden päättyessä. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r ) toivoi, että uusi hallitus arvioisi asiaa kun aloitteista on enemmän kokemusta.

Äänestykset kansalaisaloitteesta ovat tänään perjantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat