Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliperämies Martti Leinonen koki olevansa "väärällä puolella" – vaihtoi Nesteen tankkerin Greenpeacen laivaan

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Arctic Sunrise -aluksen ruuma on pullollaan suoran toiminnan iskuissa käytettävää tavaraa, kuten jääkarhupukuja. Yliperämies Martti Leinonen kokee tekevänsä merkityksellistä työtä Greenpeacen laivoilla.
Arctic Sunrise -aluksen ruuma on pullollaan suoran toiminnan iskuissa käytettävää tavaraa, kuten jääkarhupukuja. Yliperämies Martti Leinonen kokee tekevänsä merkityksellistä työtä Greenpeacen laivoilla. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Alun perin se oli vitsi.

Helsinkiläinen merenkulkija Martti Leinonen oli irtisanoutunut Neste Oililta. Hänen ystävänsä ehdotti hakupapereiden lähettämistä ympäristöjärjestö Greenpeaceen, jonka laivoilla oli perämiehen paikka auki.

Fakta

Arctic Sunrise

 Greenpeacen Arctic Sunrise nousi otsikoihin syyskuussa 2013, kun suomalainen Sini Saarela ja sveitsiläinen Marco Weber yrittivät kiivetä öljy-yhtiö Gazpromin öljynporauslautalle Petšoranmerellä.

 Venäjän turvallisuusjoukot valtasivat aluksen. Kaikkiaan 30 aktivistia pidätettiin.

 Sini Saarela oli tutkintavankeudessa kaksi kuukautta.

 Hollannin lipun alla seilaava Artic Sunrise oli Venäjällä takavarikossa yhdeksän kuukautta.

Öljytankkeri vaihtui suoraan toimintaan.

Leinonen ei ole katunut. "Viides vuosi on menossa. Olen jämähtänyt tänne", sanoo nykyisin yliperämiehenä Greenpeacen laivoilla työskentelevä Leinonen Helsingissä vierailevan Arctic Sunrise -aluksen komentosillalla.

Vuonna 2010 Leinonen kuljetti raakaöljyä Suomenlahdella. Työ ei tuntunut tyydyttävältä, vaikka merenkulku oma ala onkin.

"Tuli mitta täyteen. Koin olevani väärällä puolella. Merenkulkijana en halunnut olla osa öljyteollisuutta vaan tehdä elämälläni jotain merkityksellistä", Leinonen kertoo.

Hän aloitti Greenpeacella vuonna 2011. Aktivisteja ympäri maailmaa kuljettavilla aluksilla – Arctic Sunrise, Esperanza, Rainbow warrior – Leinonen tuntee olevansa oikeassa paikassa.

"Olen onnistunut yhdistämään merenkulun ja halun tehdä jotakin merkityksellistä, ikään kuin olla oikealla puolella aitaa."

Merikapteeniksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa Raumalla valmistunut Leinonen asuu nykyisin Espanjassa. Merenkulku jatkuu myös vapaa-ajalla: kesäisin hän purjehtii Saaristomerellä.

Artikkeliin liittyvät

Suora toiminta on tuonut elämään jännitystä ja myös vaaratilanteita.

Leinonen on muun muassa ollut tutkintavankeudessa Grönlannin Nuukissa tunkeuduttuaan kahdenkymmenen muun kanssa öljynporauslautalle. Monenlaista muutakin on kuulemma tapahtunut.

"Riskinotto kuuluu työn luonteeseen. Turvallisuus on ykkösasia. Siitä ei tingitä, mutta onhan tämä myös riskinottoa."

Muun muassa ilmastonmuutoksen torjuminen ja arktisen alueen suojelu ovat Leinoselle tärkeitä asioita.

"Täällä ei ole yhtään ihmistä, joka olisi vain töissä. Tämä on intohimo."

Arctic Sunrisen ruuma pursuaa tavaraa: suojahaalareita, perämoottoreita, jääkarhupukuja. . .

Tila on yhtä aikaa kuntosali, laboratorio, sairaala ja ajoittain myös helikopterin suojapaikka.

Jäänmurtajarunkoisen, alun perin hylkeenpyynnin tukialuksena toimineen laivan dramaattisimmasta tilanteesta kertoo seinälle ripustettu, kehystetty jalanjälki.

Tauluun on merkitty päivämäärä 19. 9. 2013. Tuolloin Venäjän erikoisjoukot hyökkäsivät alukseen ja pidättivät koko 30-henkisen miehistön.

Edellisenä päivänä suomalainen Sini Saarela ja sveitsiläinen Marco Weber yrittivät kiivetä öljynporauslautalle Petšoranmerellä. Kengänjälki jäi oveen, kun venäläinen sotilas potkaisi sen sisään.

Leinonen ei ollut mukana, sillä hän oli lähtenyt lomalle kahta päivää aiemmin. Tapahtumat eivät lannistaneet mukana olleitakaan. "Kaikki, jotka olivat mukana Petšoranmerellä ja vankilassa Venäjällä, ovat taas täällä töissä", Leinonen kertoo.

Alkuaikojen seikkailunhalu on hiukan laantunut vuosien varrella.

Greenpeacesta on tullut Leinoselle monella tapaa myös työpaikka, johon sisältyy paljon paperitöitä.

Intohimo ei kuitenkaan ole laantunut. "Pidän itseäni onnekkaana, kun saan tehdä tällaista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat