Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio: Halusin auttaa kaveria

Jari Aarnion mukaan hänen roolinsa Trevocin rahoituksessa liittyi rikostiedusteluun, tietolähdetoimintaan ja kaverin auttamiseen. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Jari Aarniota koskeva oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa.
Jari Aarniota koskeva oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Mustaan pikkutakkiin pukeutunut Jari Aarnio istuu rennosti pöydän viereen. On hetki, jolloin hän pääsee ääneen Helsingin käräjäoikeudessa.

"Huomenta vaan kaikille myös sinne lehtereille", hän sanoo ja vilkaisee hymyillen kohti parvella istuvaa yleisöä.

Tästä on kyse

 Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta, törkeästä petoksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä liittyen seurantalaiteyhtiö Trevociin.

 Syytteessä on myös Trevocin vastuuhenkilöitä ja rikollisvaikuttaja, jonka epäillään kytkeytyvän Aarnion kautta Trevocin rahoitukseen.

 Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Aarnio on rauhallinen ja itsevarma. Hän selostaa seikkaperäisesti Helsingin poliisin organisaatiota ja omaa rooliaan siinä.

Syyttäjien keskeinen väite on, että Aarnio on ollut seurantalaiteyhtiö Trevocissa rahoittajaan tai omistajaan rinnasteisessa asemassa samaan aikaan, kun hän on vaikuttanut Helsingin poliisilaitoksen seurantalaitehankintoihin.

Aarnio kiistää, että olisi päättänyt yhdestäkään seurantalaitehankinnasta.

"Ketä näistä hankinnoista päättää, se on laitoksen terävin kärki: poliisipäällikkö, apulaispoliisipäällikkö ja hallintojohtaja. He ovat kaikki nämä päätökset tehneet", Aarnio sanoo.

Hän kertoo olleensa vain yksi linkki hankintaketjussa ja vieneensä vain asioita eteenpäin. Hän korostaa, ettei ole myöskään toiminut valmistelijana.

Aarnio käyttää värikästä kieltä ja saa välillä nokkeluudellaan yleisön nauramaan.

Seuraavaksi puhe kääntyy siihen, miten Aarnio liittyy Trevocin rahoituskuvioihin. Aarnion mukaan kyse oli tietolähdetoiminnasta, rikostiedustelusta ja kaverin auttamisesta.

Kertomus alkaa siitä, kun Aarnion alainen, "yksi yksikön parhaista poliiseista", ohjaa oman tietolähteensä Aarnion puheille.

Aarnion mukaan tietolähteellä oli kerrottavanaan mielenkiintoisia asioita yhteiskunnan silmäätekevistä ja vaalirahoituksesta. Yhtenä asiana esiin nousi, että tietolähde suunnitteli sijoitusta Trevociin. Tietolähde kertoi myös, että hän haluaa pysyä sijoituksessa taustalla.

"Sitten kysyin, että saanko minä tämän ilouutisen kertoa Patamalle [Trevocin toimitusjohtaja Pasi Patama ]. Kerroin Patamalle, että viranomaispiirien kautta on tullut tällainen tieto", Aarnio kertoo.

"Asia eteni Pataman ja minun välillä sillä tavalla, että Patama siitä innostuneena alkoi lähettää minulle materiaalia, mutta en ole niihin juuri vastannut. Nämä ovat minulle hepreaa nämä velkahommapaperit", hän jatkaa.

Aarnion mukaan hän ei ymmärtänyt papereista mitään, joten hän päätti kysyä neuvoa asianajajalta, jonka kanssa sattui uintiretkelle. Asianajaja suositteli Aarniolle oman toimistonsa lakimiestä.

"Kun kaiken maailman papereita alkoi tulla, niin jossain vaiheessa taas tapasin tän tietolähteen ja hänen kanssaan puhuttiin sitten. Sanoin, että Patama ei taida ymmärtää paperihommeleista mitään. Sitten tietolähde ilmoitti, että rahoitushomma on kondiksessa. Ja kun kerroin, että Patama ei osaa näitä paperihommia niin hän sanoi, että tarvitaan juristi ja sitä kautta [lakimiehen nimi] tuli siihen", Aarnio selittää.

"Oli keskellä kesää ja tällainen asia oli siinä. Nyt kun ajattelee, oli tyhmää sekaantua siihen. Mutta koska olen tällainen ongelmanratkaisijatyyppi, halusin auttaa Patamaa", Aarnio sanoo.

"Nyt me ollaan sellaisessa vaiheessa, että kaikki on ihan kaveripohjalta ja mä käyn uimassa jonkun kanssa ja kysyn jeesiä. Jossain vaiheessa tietysti Patamalle kerroin, että on tällainen [lakimiehen nimi], että se voi katsoa niitä papereita."

Seuraavaksi Aarnio kertoo saaneensa tietolähteeltä sijoituksen tehneen yrityksen nimen ja y-tunnuksen ja antaneensa ne lakimiehelle. Siinä yhteydessä selvisi, että yhtiön oli perustanut naishenkilö.

Sen jälkeen poliisilaitoksella puolestaan selvisi se, että nainen on Keijo Vilhusen sisko. Vilhunen tunnetaan United Brotherhood -jengin johtohahmona.

"Aihe tuli puheeksi Pasilan päässä ja siellä on paljon kundeja, jotka ovat pitkään olleet töissä, kuten minä. Joku heistä sitten sanoi, että onko tämä se Keken systeri ja joku sanoi, että on. Se aiheutti sen, että tietolähteeltä kysyttiin, että onko Keijo Vilhunen tässä jotenkin mukana ja hän vastasi, että ei ole millään tavalla", Aarnio kertoo.

Hän innostuu ja kuvaa tilannetta "rikostiedustelun helmeksi", koska poliisi pystyi ottamaan firman papereista kopioita ennen kuin Aarnio toimitti ne tietolähteelle. Hän kertoi tarkastaneensa, ettei niissä ole Vilhusen tai kenenkään muun United Brotherhoodin jäsenen nimeä.

Aarnio korostaa, että ei ole missään vaiheessa keskustellut Vilhusen kanssa Trevociin sijoittamisesta tai Helsingin poliisin ja Trevocin välisistä asioista.

Vuonna 2011 Aarnio oli kuitenkin keskustellut Vilhusen kanssa, jolloin Vilhunen oli kertonut, että hänen siskonsa oli saanut Trevociin sijoitetut rahat heidän sedältään.

"On käsittämätöntä, että Vilhunen on syytteessä, kun hän on vain halunnut rikostiedustelua auttaa, että mistä tää rahoitus on tullut."

Aarnio korostaa erikseen, ettei hän ole antanut yhtäkään asiaan liittyvää paperia Vilhuselle tai tämän siskolle.

Tulee syyttäjän vuoro esittää kysymyksiä. Ensin käydään jälleen läpi Helsingin poliisin hankintaprosesseja. Sitten puhe kääntyy tietolähteeseen, joka oli Aarnion mukaan sijoituksen takana.

"Mistä tietolähde oli saanut tietoa Trevocista?" syyttäjä kysyy.

"En voi tietää", Aarnio vastaa.

"Kertokaa henkilöstä, minkä voitte."

"En haluaisi kertoa mitään."

"Onko hän Keijo Vilhunen tai hänen setänsä?"

"Ei"

"Onko hän mies?"

"Kyllä, kun hänellä on vaimo."

"Onko tämä henkilö, jolla on tietoa rikollismaailmasta?"

"En halua mitään sellaista kertoa, mistä hänet voidaan yksilöidä."

Myöhemmin syyttäjä kyseenalaistaa Aarnion kertomuksen tietolähteestä ja Aarnio närkästyy.

"Väitättekö, että tämä mitä minä täällä kerron, on keksitty", Aarnio sanoo.

"Syyttäjänä minä kyllä näin väitän, mutta toinen asia on, meneekö se läpi", syyttäjä vastaa.

Aarnion kuulemisen loppuosa julistetaan salaiseksi. Yleisö poistuu lehteriltä.

Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina Pataman kuulemisella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat