Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosien sote-työ kuivui kasaan

Perustuslakivaliokunnan mielestä lakiesitys ei vieläkään täysin vastannut perustuslakia

Kotimaa
 
Sote-uudistus pysähtyi taas – "Virheitä on tehty niin paljon"
Sote-uudistus pysähtyi taas – "Virheitä on tehty niin paljon"
Suuri sote-uudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle, koska hätäisesti tehdyt korjaukset eivät poistaneet perustuslaillisia ongelmia.

Sote-uudistus pysähtyi torstaina eduskunnan perustuslakivaliokunnan uuteen lausuntoon. Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti lausunnon saatuaan, ettei lain valmistelua voida jatkaa.

Perustuslakivaliokunnan mukaan lakiesityksen uusikin versio oli ristiriidassa perustuslain kanssa, vaikka sosiaali- ja terveysvaliokunta oli muokannut esitystä parempaan suuntaan.

Lausunnon mukaan 19 kuntayhtymän hallintomalli on kansanvaltaisuuden kannalta parempi kuin aiemmin esitetty viiden sote-alueen malli. Silti yksittäisen kunnan asukkaiden vaikutusmahdollisuudet päätöksentekoon jäisivät melko vähäisiksi. Tämä olisi ongelma, koska uusille kuntayhtymille siirtyisi kuitenkin merkittävä osa kuntien tehtävistä ja rahoista.

Sote-uudistuksen ja valtionosuusuudistuksen yhteisvaikutus nostaisi myös joidenkin kuntien veroprosentteja kohtuuttomasti.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Sotesta tulee vaaliteema. Torstaina kansanedustajat vakuuttivat, että uudistusta täytyy jatkaa. Vaalikentillä yksimielisyys keinoista alkaa rakoilla.

Vaalien jälkeen valittava hallitus päättää jatkosta. Jossain muodossa uudistus varmasti jatkuu, koska kaikki puolueet pitävät sitä tarpeellisena. Kaikkien mielestä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on keskitettävä yksittäisiä kuntia suuremmille alueille.

Perustuslakivaliokunta antoi jatkovalmistelulle kolme vaihtoehtoa. Uudistusta voidaan viedä eteenpäin nyt lakiesityksessä olleiden kuntayhtymien pohjalta, jos rahoitukseen ja kansanvaltaisuuteen löytyy perustuslain mukainen ratkaisu.

Toinen vaihtoehto on väliportaan malli eli itsehallintoalueet, joilla olisi verotusoikeus ja suorilla vaaleilla valittavat päättäjät. Tämä olisi askel kohti maakuntahallintoa. Kolmas vaihtoehto on siirtää vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista valtiolle.

Seuraavan hallituksen pitää ottaa kantaa myös siihen, mitä tehdään sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavaiselle rahoitukselle. Sote-uudistus on tähän asti koskenut vain kuntien järjestämiä palveluja.

Muu sote-rahoitus eli Kelan rahat ja työterveyshuollon kohtalo on tarkoitus ratkaista seuraavalla vaalikaudella. Jos sote-uudistus kytketään tähän isompaan rahoitusratkaisuun, sen toteutus pitkittyy entisestään.

Mitä tämä tarkoittaa kansalaisille ja veronmaksajille?

Eriarvoisuus palvelujen saatavuudessa jatkuu. Palvelujen kehittäminen ja parantaminen eivät onnistu kaikissa kunnissa.

Kunnallinen sosiaali- ja terveyshuolto maksaa yli 20 miljardia euroa vuodessa. Kustannusten hillintä on edelleen vaikeaa. Kustannuspaineet kasvavat, koska väestö vanhenee.

Mitä tämä tarkoittaa poliittisille päättäjille?

Istuvalle hallitukselle lopputulos on kova takaisku.

Uudistus oli hallituksen tärkeimpiä rakenteellisia uudistuksia ja keskeinen keino julkisen talouden kestävyysvajeen supistamiseksi.

Uudistusta on valmisteltu koko vaalikausi eli neljä vuotta.

Laskeeko Suomen luottoluokitus?

Se on mahdollista. Luottoluokittajat arvioivat hallituksen kykyä tehdä päätöksiä. Sote-uudistuksen kariutuminen tässä vaiheessa on merkki siitä, että tärkeitä uudistuksia ei kyetä tekemään. Yhdessä heikon taloustilanteen kanssa tämä heikentää Suomen näkymiä.

Mitä tapahtuu terveyskeskuksille?

Uudistuksen kaatuminen ei muuta tämän hetkistä tilannetta palveluissa. Monessa kunnassa palvelujen rahoittaminen on jo nyt vaikeaa ja vaikeutuu lisää.

Palvelujen ulkoistamisbuumi kunnissa kiihtynee. Seitsemän kuntaa on ulkoistanut kaikki sote-palvelunsa yksityiselle palveluntuottajalle, ja 16 kuntaa harkitsee jo asiaa.

Kunnat tekevät 10–20 vuoden sopimuksia turvatakseen oman terveyskeskuksen epävarmassa tilanteessa.

Tällaiset sopimukset vaikeuttavat myöhemmin sote-uudistusta, jonka tavoitteena olisi järkeistää toimintoja ja hillitä kustannusten kasvua yhtä kuntaa suuremmilla alueilla.

Useissa maakunnissa kunnat rakentavat jo vapaaehtoisesti sosiaali- ja terveysalueita, jotka toimivat kuntayhtyminä ja pystyvät yksittäisiä kuntia paremmin turvaamaan palvelut.

Yksi parhaiten toimivista on ollut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote. Kaikilla alueilla tällainen yhteistyö ei kuitenkaan ole onnistunut kuntien erimielisyyksien vuoksi.

Juhani Niiranen HS
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) halasi valiokunnan varapuheenjohtajaa Anneli Kiljusta (sd) sote-käsittelyn rauettua tältä vaalikaudelta. Vasemmalla kansanedustaja Erkki Virtanen (vas).
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) halasi valiokunnan varapuheenjohtajaa Anneli Kiljusta (sd) sote-käsittelyn rauettua tältä vaalikaudelta. Vasemmalla kansanedustaja Erkki Virtanen (vas).
Pääministeri Alexander Stubbin mukaan sote-valmistelua jatketaan
Pääministeri Alexander Stubbin mukaan sote-valmistelua jatketaan
Pääministeri Alexander Stubbin mukaan perustuslakivaliokunnan lausunto teki selväksi sen, ettei sote-uudistus toteudu tällä hallituskaudella. Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää, että sen valmistelua jatketaan. Kuva: Terhi Liimu, Editointi: Jukka Hiiro
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat