Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulun vaalipiirissä Juha Sipilä vetää keskustan hurjaan loikkaan

Vasemmiston Sari Kyllönen yrittää täyttää Kainuussa ex-ministerin suuria saappaita

Kotimaa
 
Miska Puumala
Vasemmistoliitto kääntää Kainuussa katseensa Sari Kyllöseen. Valtavan ääniperinnön jättävä Merja Kyllönen ei ole enää ehdolla eduskuntaan.
Vasemmistoliitto kääntää Kainuussa katseensa Sari Kyllöseen. Valtavan ääniperinnön jättävä Merja Kyllönen ei ole enää ehdolla eduskuntaan. Kuva: Miska Puumala
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 3/13

Kajaani/Oulu. Oulun vaalipiiri on vasemmistoliiton vahvaa kannatusaluetta, mutta nyt on puolueella vakava paikka. Viime vaaleissa eniten ääniä keränneet Merja Kyllönen ja Martti Korhonen eivät ole ehdolla. Kolmen edustajapaikan säilyttäminen on kiven alla.

Ehdokas Sari Kyllönen on tullut käymään vasemmistoliiton vaalituvalle – entiseen bingohalliin – Kajaanin keskustassa.

Hänenkö vastuullaan entisen liikenneministerin, suomussalmelaisen Merja Kyllösen valtava ääniperintö on? Eiväthän he ole edes sukua toisilleen.

"Ne on isot saappaat, pikkuisen pelottaakin. Jännittävä ja herkullinen tilanne", Sari Kyllönen sanoo.

"Merja oli ilmiö. Mistä uusi ilmiö? Yksikään meistä ei ole vielä supervahva."

Sari Kyllönen viittaa neljään kainuulaiseen ehdokkaaseen.

Oulun vaalipiirin 18 ehdokkaasta Pohjois-Pohjanmaan vasemmisto saa asettaa 14 ja Kainuun vasemmisto loput neljä. Näin on sovittu. Kainuulaiset valittiin jäsenäänestyksellä ja selvä ykkönen oli Sari Kyllönen.

Hän ei kehtaa sanoa, että olisi kainuulaisten kärkiehdokas, mutta niin voi päätellä. Hän on kokenut kunta- ja järjestöpoliitikko. Viime eduskuntavaaleissa äänimäärä jäi heikoksi, mutta nyt hän on tosissaan liikkeellä.

"Uskon meidän uskollisiin äänestäjiin. En ole ihan tuntematon, luottamustehtäviä on."

Kajaanin vaalitupaan on palkattu vaalityöntekijäksi Petja Korkkonen. "Puolueuskollisuutta täällä on. Merjan äänestäjät miettivät nyt ketä äänestävät", hän sanoo.

Ehdokas Pinja Toivasella on vaalitilaisuus seuraavana päivänä. Tarjolla on aurinkokeittoa.

"Onko siinä lihaa", kysyy Veijo, joka on juuri tullut sisään. Korkkonen kertoo, että ei ole lihaa, mutta Veijo voi ottaa omat makkarat mukaan. Mies jää hörppimään pahvimukista kahvia karvalakki päässä.

Veijo on päivittäinen vieras vaalituvalla. " Pena on toinen", Korkkonen sanoo.

Kainuun vasemmistolaisten on keskitettävä äänet saadakseen eduskuntaan oman miehen tai naisen. Näin onkin aina osattu tehdä. Kyllönen aikoo kiertää myös Kainuun ulkopuolella.

"En minä Kainuun äänillä yksin pääse", Sari Kyllönen sanoo.

Kainuulaisesta yhteishengestä kertoo, että eri puolueiden ehdokkaat kiertävät myös yhdessä.

"Ramppa tossa soitti, että lähetkö herrojen mukaan?"

Ramppa on demareiden kansanedustaja Raimo Piirainen. Kiertueella on neljä mieskansanedustajaa ja Sari Kyllönen. "Tarkoitus on saada paljon edustajia Kainuusta", Kyllönen sanoo.

Kaikissa vaaleissa sotien jälkeen vasemmistoliitto on saanut kansanedustajan Kainuusta, parhaimmillaan kaksikin, muistelee vaalituvalla piipahtava puoluejyrä Aki Räisänen.

"Kainuulaiset eivät äänestä oululaisia vassareita. Raja menee Vaalassa", hän tietää.

Oululaiset ehdokkaat ovat tästä tietoisia. Oulun Rotuaarilla värjöttelevä vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen vahvistaa, ettei hänen kannata kampanjoida Kainuun puolella.

Vesa Ranta
Vasemmistoliiton tähti Hanna Sarkkinen tuli Oulun Rotuaarille puhumaan politiikkaa.
Vasemmistoliiton tähti Hanna Sarkkinen tuli Oulun Rotuaarille puhumaan politiikkaa.

"Kainuu on oma maailmansa", säestää takavasemmalta Olli Kohonen "Hannan jengistä".

Sarkkinen on vasemmiston tähti, vuoden 2012 kuntavaalien ääniharava Oulussa ja ensimmäisellä varasijalla eduskuntaan. Kuntavaaleissa hän jätti taakseen puoluetoverinsa, kansanedustaja Risto Kalliorinteen.

"Hän on ykkönen täällä Oulussa", sanoo Mikko Salmi (sd) Sarkkisesta, tarkoittaen toki vain vasemmistoliittolaisia.

Salmikin on tullut hytisemään Rotuaarille omat vaalimainokset käsissään.

Keskustalla on Oulun piirissä valtava noste, koska suosittu puheenjohtaja Juha Sipilä on siellä ehdolla. Keskusta voi saada puolet piirin 18 paikasta.

Viime kerralla vasemmistoliiton Kalliorinne meni viimeisenä läpi ja keskustan Niilo Keränen jäi ensimmäisenä ulos. Vasemmistoliitto saakin uurastaa säilyttääkseen kolme paikkaansa.

"Meillä on eri äänestäjät. En näe että meiltä siirtyy heille", Sarkkinen pohtii. Perussuomalaisilta keskusta saattaa nakertaa parikin paikkaa.

Vihreätkin ovat pulassa, koska Sarkkinen on samojen äänten perässä. Sarkkisella on nuori tukijapiiri Oulun opiskelijaväestössä ja omilla nurkilla Tuirassa. Hän ehdotti hiljan ilmaista ehkäisyä alle 20-vuotiaille.

Vihreiden ainoa edustaja Satu Haapanen ei ole enää ehdolla. Pyhäjoen ydinvoimalaa vastustavan Pro Hanhikivi -liikkeen varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää Kalajoelta on saatu tilalle.

Oulun eteläpuolella käydäänkin kiintoisa kamppailu, kun raahelainen keskustan kansanedustaja Inkeri Kerola luopuu eduskunnasta ja raahelainen Katja Hänninen (vas) pyrkii jatkokaudelle. Hänninen nousi viime vuonna eduskuntaan Merja Kyllösen lähdettyä Brysseliin.

Sdp:llä on valovoimainen Tytti Tuppurainen Oulussa ja hänen seurakseen eduskuntaan pyrkii Rotuaarilla tavattu Salmi. Kokoomuslaisista on nousussa Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie.

Sarkkisella on Rotuaarilla juttuseuraa. Työttömyys, koulutus ja sosiaaliturva puhuttavat. Sote-uudistuskin, vaikka kukaan ei ymmärrä mistä siinä on kyse.

Kyllönen puolestaan vastaa Kainuussa kysymyksiin Talvivaaran likavesien purkutunnelista. "Se on hätäratkaisu, pysyväksi se ei saa jäädä."

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat