Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erikoisjoukkojen esikuva on SAS

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Eri maat ovat räätälöineet erikoisjoukkonsa omiin tarpeisiinsa. Erikoisjoukkojen vahvuuksista ei ole yleensä saatavissa luotettavaa julkista tietoa, mutta usein puhutaan muutamista sadoista tai enintään muutamasta tuhannesta miehestä.

Useiden erikoisjoukkojen esikuvana on toiminut toisen maailmansodan aikana perustettu Britannian maavoimien SAS eli Special Air Service. SAS:n tehtäviin kuuluu tiedustelu, sissitoiminta ja terrorisminvastainen toiminta. SAS:n tunnuksena on jo legendaksi muodostunut ja eräiden muidenkin erikoisjoukkojen käyttämä "who dares wins" eli se voittaa joka uskaltaa.

Yhdysvalloissa on lukuisia erikoisjoukkoja kaikissa neljässä eri puolustushaarassa. Tunnetuimpia ovat Navy Seals, Green Berets sekä Delta Force, joka on erikoistunut terrorisminvastaiseen toimintaan.

Venäjällä erikoisjoukoista käytetään usein nimeä Spetsnaz. Se on itse asiassa yleiskäsite, joka kattaa useita erilaisia erikoisjoukkoja, jotka toimivat Venäjän tiedustelupalvelun, sisäministeriön ja armeijan alaisuudessa. Tunnetuin lienee lepakkotunnusta käyttävä asevoimien tiedustelupalvelun GRU:n spetsnazjoukko.

Israelin kuuluisin erikoisjoukko on Sayeret Matkal. Sen tärkeänä tehtävänä on muun muassa panttivankien pelastaminen ulkomailta. Sayeret Matkalin kuuluisin operaatio tapahtui vuonna 1976, kun sen iskuryhmä vapautti Ugandan Entebben lentokentälle kaapatun matkustajakoneen matkustajat. Tunnetuista israelilaisista poliitikoista Ehud Barak ja Benjamin Netanjahu ovat palvelleet Sayeret Matkalissa.

Ruotsin puolustusvoimien erikoisjoukko on nimeltään Särskilda Operationsgruppen eli SOG. Vuonna 2011 luotu osasto toimii Karlsborgista käsin.

Norjassa on puolustusministeriön alainen erikoisjoukko nimeltä Försvarets Spesialkommando eli FSK. Vuonna 1982 perustettu joukko harjoittelee muun muassa sen varalta, että terroristit iskisivät öljynporauslautoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat