Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupolvenvaihdosten verotukseen lisähuojennus

Perintöveroon tulossa 10 vuoden koroton maksuaika ehdotetun 7 vuoden sijaan

Kotimaa
 

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaosto esittää, että yrittäjien sukupolvenvaihdoksissa maksamaan perintöveroon tulee 10 vuoden koroton maksuaika.

Hallitus oli esittänyt nykyisen 5 vuoden korottoman maksuajan nostamista 7 vuoteen.

"Päätimme näin sen takia, että on ollut paineita", verojaoston puheenjohtaja Sampsa Kataja (kok) kertoo.

"Tämä johtaa siihen, että kun nytkin voi hyvän asianajajan avulla päästä helposti alle kolmen prosentin efektiiviseen veroon, niin tämän jälkeen ei ole enää syytä eikä tarvetta puhua sukupolvenvaihdosten helpottamisesta esimerkiksi Ruotsin mallin mukaan", Kataja sanoo.

Kataja on palaamassa eduskuntakauden loppuessa takaisin siviiliammattiinsa asianajajaksi.

Katajan mukaan Ruotsin malli on siitä ongelmallinen, että koska rikkaimpien ei tarvitse koskaan luovuttaa yritystään, he selviäisivät ilman verorasitusta.

Katajan mukaan nykyisellä sukupolvenvaihdosverotuksella verotus jää 2,8 prosenttiin yhtiön arvosta.

Kymmenen vuoden koroton maksuaika tarkoittaa sitä, että sukupolvenvaihdoksen verot voi kannattavissa yrityksissä käytännössä rahoittaa maksamalla veroja omistajien saamista osinkotuloista, Kataja selittää.

"Veroedut ovat nyt hyvät. Haihattelu uusien etujen perään on syytä lopettaa, ja fokus pitäisi siirtää ansiotuloverotuksen korkeaan tasoon", Kataja ohjeistaa.

Tavallisten ihmisten kuollessa puolisot voivat joutua maksamaan yhteisestä kaksiostaan 14 prosentin perintöveroja. Miksi yrittäjien verotus on paljon kevyempää ja miksi sitä haluttiin entisestään huojentaa?

"Sukupolvenvaihdoksissa on haluttu tukea yrittäjyyttä. Mutta juuri tästä syystä perinnönsaajien yhdenvertaisuuteen olisi syytä keskittyä."

Eikö verojaoston kanta lisää entisestään eriarvoisuutta?

"Pakko myöntää, mutta poliittinen paine sille, että asialle on tehtävä jotain, on ollut iso."

Kataja kertoo, että vasemmistoliitto jätti vastalauseen asiasta.

"Ajattelimme, että emme pääse tästä vellomisesta, jos emme tee jotain radikaalia", Kataja kertoo etujärjestöjen painostuksen vaikutuksesta valtiovarainvaliokunnan päätöksentekoon.

Katajan mukaan esitykseen vaikuttaneissa tutkimuksissa on ristiriitaista tietoa siitä, kannattaako omistajaperheen jälkeläisen jatkaa yrityksen omistajana.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) viime vuonna julkaisemien selvitysten mukaan suora perillinen voi olla kansantalouden kannalta usein huonoin omistajavaihtoehto.

"Niistä voi olla monta mieltä. Ei oteta [valtiovarainvaliokunnassa] siihen kantaa, enkä ota minäkään", Kataja sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat