Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisen isoisän käännytys johtaa selvitykseen

Sisäministeri haluaa selvittää, pitääkö lainsäädäntöä muuttaa

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
He Zhijian hyvästeli tytärtään Liwen Heli Aakalaa ja lapsenlastaan Nikoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla keskiviikkona.
He Zhijian hyvästeli tytärtään Liwen Heli Aakalaa ja lapsenlastaan Nikoa Helsinki-Vantaan lentoasemalla keskiviikkona. Kuva: Rio Gandara HS

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) pyytää kiinalaisen isoisän keskiviikkoisen käännytyksen vuoksi selvityksen Maahanmuuttovirastolta. Hän haluaa selvityttää, onko lainsäädäntöä tarpeen muuttaa sellaisissa tapauksissa, joissa työntekijän oleskelulupaa haetaan lähiomaiselle.

"Tässä [kiinalaismiehen] tapauksessa hallinto-oikeuskin oli samalla kannalla kuin Maahanmuuttovirasto. Se herättää kysymyksen, onko meillä tarvetta säädösten muuttamiselle", Räsänen sanoo.

Tästä on kyse

 He Zhijian yritti saada tyttärensä suomalais-kiinalaisen perheen pyynnöstä oleskeluluvan Suomeen, jotta hän voisi työskennellä lapsenlapsensa hoitajana.

 Maahanmuuttovirasto hylkäsi hakemuksen, koska viraston mukaan Hen tarkoituksena oli näennäisen työpaikan avulla kiertää maahantulosäännöksiä.

Sisäministerin mielestä on tärkeää, että myös ulkomaalaiset isovanhemmat voivat osallistua lastenlastensa elämään Suomessa.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina kiinalaisen isoisän käännytystapauksesta.

Eläkeläinen He Zhijian, 62, haki oleskelulupaa työskennelläkseen lapsenlapsensa hoitajana tyttärensä suomalais-kiinalaisessa perheessä Riihimäellä. Perheen isä olisi maksanut hänelle siitä palkkaa.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi hakemuksen. Viraston mukaan kiinalaismiehen tarkoituksena oli kiertää perhesidettä koskevia maahantulosäännöksiä näennäisen työpaikan avulla.

Mies sai samalla kahden vuoden maahantulokiellon Suomeen ja muualle Schengen-alueelle.

Hän poistui maasta keskiviikkona poliisien saattamana.

Räsänen korostaa, ettei tuleva selvitys koske yksittäistä kiinalaismiehen tapausta vaan lainsäädännön tilaa yleisesti.

"En tiedä yksittäisestä ratkaisusta yhtään enempää kuin mitä olen Helsingin Sanomista lukenut. Ministerillä tai ministeriöllä ei ole toimivaltaa vaikuttaa yksittäiseen tapaukseen", hän sanoo.

Räsänen ei halua arvostella yksittäistä käännytyspäätöstä.

Hän kuitenkin ihmettelee sitä, että Maahanmuuttoviraston ratkaisuun näyttää vaikuttaneen se, ettei kiinalaisella isoisällä ollut lastenhoitoalan koulutusta tai työkokemusta.

"Kyllä isovanhempi on normaalitilanteessa pätevä hoitamaan lapsia. Pätevyys ei ole koulutuksesta kiinni", hän sanoo.

Räsänen kummeksuu myös sitä, että Maahanmuuttovirasto oli hylännyt työntekijän oleskelulupahakemuksen, vaikka Pirkanmaan te-toimisto oli puoltanut myöntämistä omassa lausunnossaan.

"Te-toimistossa on usein tiukempi seula näissä asioissa kuin Maahanmuuttovirastossa", Räsänen sanoo.

Sisäministeri aikoo jättää selvityspyynnön alkuviikosta Maahanmuuttovirastolle. Hän pyytää siihen vastausta maaliskuun kuluessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat