Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jyrki Katainen on nyt EU:n markkinointimies

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Komissaari Jyrki Katainen markkinoi EU:n investointipakettia.
Komissaari Jyrki Katainen markkinoi EU:n investointipakettia. Kuva: Sami Kero HS

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen näyttää jättäneen onnistuneesti taakseen entisen elämänsä Suomen pääministerinä, vaikka sen aikakauden lopusta on vierähtänyt vasta alle yhdeksän kuukautta.

Katainen kiersi loppuviikosta Suomea EU:n suurta investointipakettia markkinoiden. Samaan aikaan Kataisen edesmenneen hallituksen suurhanke, Suomen terveysalan uudistus, kaatui ja siirtyi vaalien jälkeisen hallituksen hoidettavaksi.

Kataisen ilme ei värähdäkään, kun häneltä kysyy hankkeen kaatumisesta.

"Olen itse asiassa hyvin vähän seurannut", Katainen sanoo.

Myös Suomen eduskuntavaalien seuraaminen on jäänyt "työkiireiden johdosta" vähiin. Vaaleissa Kataisen puolue kokoomus voi gallupien perusteella menettää useita paikkoja eduskunnassa ja asemansa maan suurimpana puolueena.

"Ei ole oikeastaan mitään kommentoitavaa", komissaari sanoo.

Kataisen energia ja aika kuluvat nykyään EU:n investointipaketin markkinointiin. Ohjelmalla Katainen kollegoineen pyrkii potkimaan maanosan taloutta vauhtiin.

"EU:ssa investoinnit ovat noin 15 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Talouskasvun potentiaali pidemmällä aikavälillä vaatii investointeja", Katainen sanoo.

Kataisen tehtävä on ennen kaikkea vakuuttaa yksityinen sektori EU:n investointipaketin järkevyydestä. Paketti tarvitsee onnistuakseen paljon yksityistä rahaa julkisen lisäksi.

Siksi Katainen on nytkin Elinkeinoelämän keskusliiton tiloissa Eteläranta 10:ssä. Haastattelun jälkeen hän siirtyy yläkerrokseen puhumaan Suomen talouselämän eliitille.

Kolme osaa

EU:n investointipaketissa on kolme osaa

1 Julkisia ja yksityisiä hankkeita rahoittava rahasto

2 Sijoittajia ja infrastruktuurihankkeita yhdistävä palvelu

3 Sisämarkkinoiden avaaminen

Katainen käy kiertueellaan kaikissa 28 EU-maassa. Hän kertoo paketista yksityisille sijoittajille ja yrityksille, innostaa niitä mukaan ja kuuntelee toiveita.

"Paljon on epätietoisuutta ja jonkin verran vääriä käsityksiä siitä, mitä paketti pitää sisällään", hän sanoo.

Eniten komissaari innostuu puhuessaan sisämarkkinoiden vapauttamisesta.

Hän sanoo, että sisämarkkinat toimivat fyysisten tuotteiden osalta, mutta eivät digitaalisessa maailmassa. EU:n pitäisi vapauttaa energian, digitaalisten tuotteiden ja pääoman markkinoita.

Kataisen mukaan sisämarkkinan kehittäminen tarjoaa parhaat mahdollisuudet talouskasvun lisäämiseen.

"Tyylipuhdas rakenteellinen muutos, joka ei maksa mitään."

Kataisen uusi työnantaja, EU-komissio, on vastuussa jäsenmaiden julkisen talouden valvonnasta tiukkojen kriteerien mukaisesti. Suomessa EU:n asettamat rajat paukkuivat viime vuonna tai ovat juuri paukkumassa.

Kataisella on alustavia näkemyksiä siitä, mitä komission suositukset Suomen julkisen talouden hoitoon saattavat pitää sisällään.

Sosiaali- ja terveydenhoidon uudistuksen toteuttaminen lienee edelleen suosituslistalla. Kovempia veroja komissio Kataisen mukaan tuskin esittää.

"Verotus on jo hyvin korkealla tasolla. Komissio ei enää odota paljon sopeutusta veronkorotusten puolella, koska sen koettaisiin jo haittaavan työllisyyttä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat