Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo: Radikaali-islamistisen väkivallan uhka on kasvanut

Organisoituneen terrorismin uhka on Suomessa silti yhä vähäinen

Kotimaa
 
Mikko Stig Lehtikuva
Antti Pelttari vahvistaisi kansallista turvallisuutta.
Antti Pelttari vahvistaisi kansallista turvallisuutta. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Suojelupoliisin tuoreen arvion mukaan organisoituneen terrorismin uhka on yhä vähäinen Suomessa. Yksittäisten radikaali-islamististen väkivallantekojen uhka on kuitenkin kasvanut muun Euroopan tapaan myös täällä.

Suomi ei ole väkivaltaisten radikaali-islamististen tai muiden terroristijärjestöjen ensisijainen kohdemaa, Supo arvioi perjantaina julkaisemassaan vuosikertomuksessa.

Kotimaiseen ääriliikehdintään liittyviä rikoksia ilmeni suojelupoliisin mukaan viime vuonna suhteellisen vähän. Valtaosa rikoksista oli äärioikeistolaisten ryhmien tekemiä pahoinpitelyjä.

Yksikään kotimainen ryhmä tai yksittäinen henkilö ei tiettävästi syyllistynyt terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn väkivallantekoon tai sellaisen valmisteluun.

"Viranomaisten yhteistyön ansiosta paljastui muutamia suunnitelmia laajemmista väkivaltaisuuksista. Nämä suunnitelmat eivät olleet kuitenkaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä", suojelupoliisi toteaa vuosikertomuksessa.

Suomessa paljastui viime vuonna myös useita vieraiden valtioiden tekemiksi epäiltyjä kybervakoilukampanjoita. Ne kohdistuivat julkishallinnon organisaatioihin ja teknologiayrityksiin.

Supon tietoon tuli viime vuonna myös niin sanottuja pakolaisvakoilutapauksia. Pakolaisvakoilulla tarkoitetaan eräiden maiden viranomaisten pyrkimyksiä vakoilla ja kontrolloida Suomessa asuvia ulkomaalaistaustaisia henkilöitä, jotka kannattavat esimerkiksi kotimaidensa poliittista oppositiota.

Pakolaisvakoilusta vaikuttaa tulleen pysyvä ilmiö, suojelupoliisi arvioi.

Suojelupoliisi päivitti aiemman riskihenkilökartoituksensa viime vuoden lopussa. Runsaiden kahden vuoden aikana riskihenkilöiden eli suojelupoliisin terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden määrä kasvoi 45 prosenttia lähes 300:aan.

Määrän kasvu selittyy suurelta osin Irakin ja Syyrian kriiseillä.

"Suomen turvallisuuden kokonaiskuvaan vaikutti kuitenkin Syyriaa enemmän Ukrainan kriisin kärjistyminen aseelliseksi konfliktiksi vuoden 2014 aikana", suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toteaa.

"Suomessakin korostuu tarve pitää huolta koko kansallisen turvallisuuden ketjusta – aina sotilaallisesta maanpuolustuksesta tiedustelun kautta eri muodoissa tapahtuvan laittoman tiedustelun torjuntaan. Johtopäätökseni on, että koko ketjua on välttämätöntä vahvistaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat