Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri pettyi soten kariutumiseen: "Radikaali suunnanmuutos ehkä tarpeen"

Peruspalveluministerin mukaan sote-uudistus voi vaalien jälkeen muuttua radikaalisti

Kotimaa
 
Kuka on sote-syyllinen, peruspalveluministeri Susanna Huovinen?
Kuka on sote-syyllinen, peruspalveluministeri Susanna Huovinen?
Studio Kulmapöytä etsii rakentavassa hengessä syyllisiä sote-katastrofiin. Ohjelman vieraana on peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd).

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) on väsynyt ja pettynyt.

"Kyllä tilanne surettaa. Nämä asiat ovat niin ihmisten iholla ja arjessa kiinni", hän sanoo.

Mieltä painaa tietenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus (sote), joka karahti kiville torstaina perustuslakiongelmien vuoksi. Tämä hallitus ei enää saa uudistusta eteenpäin.

Sirpa Räihä HS
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) sanoo olevansa huolestunut siitä, että yhä useampi kunta ulkoistaa palvelunsa nyt, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus kaatui.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) sanoo olevansa huolestunut siitä, että yhä useampi kunta ulkoistaa palvelunsa nyt, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus kaatui.

Mikä siis meni pieleen?

"Perustuslakivaliokuntahan on tässä temppelin harjalla. Olipa esitetty hallintomalli mikä tahansa, perustuslakivaliokunnan tulkintaa ei voi sivuuttaa", hän sanoo.

Perustuslakivaliokunta antaa lausuntonsa vain valmiista lakiesityksistä, joiden tekemiseen menee aikaa. Valiokunnalta on turha kysellä mielipidettä kesken valmistelun. Valtiosääntöasiantuntijatkin vetoavat aina siihen, että tulkinnan tekee perustuslakivaliokunta.

"Kyllä tämä pakottaa vakavasti pohtimaan, kuinka ketterä ja joustava tämä meidän järjestelmämme on", Huovinen sanoo.

"Maailma muuttuu nopeasti, mutta kykeneekö lainsäätäjä reagoimaan siihen riittävän hyvin? Kykenemmekö me tekemään suuria rakenteellisia uudistuksia kohtuuajassa?"

Lakiesitys olisi pitänyt saada aiemmin eduskunnan käsiteltäväksi, jotta perustuslailliset ongelmat olisi ehditty korjata.

"Kyllähän aikataulu tiedettiin hyvin haastavaksi, kun vaalikausi on jo kalkkiviivoilla."

Artikkeliin liittyvät

Vakavin seuraus uudistuksen pitkittymisestä on se, että kansalaisten eriarvoisuus jatkuu ja monin paikoin peruspalvelut rapautuvat.

"Perustuslaki turvaa myös kansalaisten yhdenvertaisen oikeuden julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin. Mutta nyt järjestelmä ei kykene kunnolla vastaamaan kansalaisten tarpeisiin."

Ministeriön virkamiehet alkavat Huovisen mukaan saman tien selvittää uudistuksen jatkoa. Toistaiseksi on vaikea ennakoida, millaista sote-mallia pyöritellään ensi vaalikaudella.

Samaan aikaan seuraavan hallituksen pohdittaviksi tulevat myös muu sote-rahoitus eli Kelan kautta kulkevat rahat ja työterveyshuollon rahoitus. Uudistusten teko ei ainakaan helpotu.

"Vaalitulos tietenkin ratkaisee. Voi olla, että tässä tarvitaan radikaali suunnanmuutos. Perustuslakivaliokunnan tulkinta on ensiksi analysoitava huolella", hän sanoo.

Perustuslakivaliokunta linjasi, että kuntayhtymämalli "ei ole poissuljettu", vaikka siinä oli esitetyssä muodossa perustuslaillisia ongelmia.

"Ongelma oli se, että näille kuntayhtymille olisi tullut liian laajat tehtävät. Jäi edelleen epäselväksi, mikä olisi sopiva määrä."

Kaksi muuta vaihtoehtoa eivät enää olisi ollenkaan kuntapohjaisia. Väliportaan hallinto suorine vaaleineen ja verotusoikeuksineen synnyttäisi aivan uudenlaisen hallinnon.

Vastuun siirto valtiolle taas ei ole ollut edes villeimmissä keskusteluissa esillä.

Neljän vuoden valmistelu ei kuitenkaan ole Huovisen mukaan mennyt ihan hukkaan.

"Ei missään tapauksessa. Meillä on nyt paljon pohjatyötä valmiina ja lisäksi vielä perustuslakivaliokunnan linjaukset, miten uudistus voi jatkossa edetä."

Vaikka soten vatvominen kyllästyttää, silläkin on Huovisen mielestä saavutettu jotakin.

"Viimeistään nyt kaikille on tullut selväksi, että tämä uudistus on todella välttämätön. Nykytilaan ei voida jäädä."

Vaikka lainsäätäjä ei saa valmista aikaan, maailma ympärillä todellakin muuttuu.

"Huolena on se, että yhä useampi kunta ulkoistaa kaikki palvelut. Kehitys on hallitsematonta, eikä kenelläkään ole tilanteesta kokonaisotetta."

Vapaaehtoisia sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymiä perustetaan eri puolille maata.

Toisaalla taas kuntien yhteistyö epäonnistuu. Joissakin kunnissa ja kuntayhtymissä kyetään parantamaan palveluja, mutta toisissa varsinkin peruspalvelut näivettyvät.

"Ilman selkeää lainsäädäntöä kansalaisten yhdenvertaisuutta palvelujen saatavuudessa ei pystytä turvaamaan. Ja terveyserot sen kuin kasvavat."

Suostuttuaan peruspalveluministerin raskaan salkun kantajaksi, Huovinen ei arvannut, miten vaikeiden haasteiden keskelle hän joutuu.

"Ehkä tämä joskus vielä naurattaa", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat