Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin pestään vesitorni – vain noin kerran kymmenessä vuodessa

Kotimaa
 
Reijo Hietamäki
Kaupin vesitorni tai oikeammin ylävesisäiliö on Tampereen suurin: sen tilavuus on noin 20 000 kuutiota. Tampereen Veden Juhani Murto pesee sisäseiniä tyhjässä säiliössä otsalampun ja työmaavalon vähäisessä loisteessa.
Kaupin vesitorni tai oikeammin ylävesisäiliö on Tampereen suurin: sen tilavuus on noin 20 000 kuutiota. Tampereen Veden Juhani Murto pesee sisäseiniä tyhjässä säiliössä otsalampun ja työmaavalon vähäisessä loisteessa. Kuva: Reijo Hietamäki

Tampere. Suomessa on puhdas vesi, se tiedetään. Tästä kertoo esimerkiksi se, että suomalaiset vesitornit pestään nykyisin vain noin kerran kymmenessä vuodessa. Enempään ei ole tarvetta.

Muuan pesu on juuri saatu päätökseen Tampereella, jonka suurin vesitorni oli putsausurakan kohteena tällä viikolla.

Haisee kuin uimahallissa. Puheääni kaikuu pimeydessä joka suuntaan. Ympärillä ovat valtavan, tyhjän vesisäiliön pyöreät seinät.

"Vesitornien pesulla varmistetaan veden korkea laatu", sanoo käyttöpäällikkö Matti Virkamäki Tampereen Vedestä.

Hänen mukaansa niin Tampereella kuin monissa muissakin kaupungeissa pesuväli oli aiemmin viitisen vuotta. Veden puhdistusprosessit ovat nykyään niin tehokkaat, että pesuväliä on voitu pidentää.

Reijo Hietanen
Asentaja Janne Meriläinen säätää venttiiliä säiliön alla.
Asentaja Janne Meriläinen säätää venttiiliä säiliön alla.

Helsingissä koetetaan yhä pysyä noin viiden vuoden syklissä, sanoo kemisti Kirsi Hiillos Helsingin seudun ympäristöpalveluista.

"Viidestä kymmeneen vuotta on ihan hyvä väli. Vaikka vesitornin pohjalla olisi vähän orgaanista ainesta, ei se lähde juomaveden mukaan vettä pumpattaessa. Torneista haetaan pääkaupunkiseudulla näytteet kerran kuussa."

Tampereella alkuviikon pesu ei osoittanut ongelmia.

"Tällä pesukerrallakin vesisäiliön pohjalla oli vain pieni kerros orgaanista ainetta", Virkamäki sanoo.

Vesi torniin tulee pääosin Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen kautta Roine-järvestä, ja vesi kiertää altaassa nopeasti.

"Altaan pohjalle saattaa kertyä pieniä määriä kiintoainetta, jota irtoaa mahdollisen paineenvaihtelun vuoksi verkostosta. Sekin vähä halutaan silti pestä pois."

Pesu on iso mutta yksinkertainen operaatio.

Tampereen Kaupissa pesu alkaa tornin tyhjentämisellä. Ensin sisemmän altaan vesi valutetaan tyhjennysviemärin kautta maastoon Näsijärven rannan läheisyyteen yön aikana.

Kun valtava, halkaisijaltaan noin 50-metrisen altaan sisempi säiliö on aamulla tyhjä, sen seiniä ja muita rakenteita aletaan ruiskuttaa "paloletkulla". Kun pesu on valmis, säiliö desinfioidaan natriumhypokloriitilla. Tästä aineesta syntyy uimahallin haju.

Kun sisempi allas on pesty ja desinfioitu, sitä aletaan täyttää samalla, kun ulkokehän allasta aletaan tyhjentää pesua varten. Vesitorni ei siis ole kokonaan pois pelistä kertaakaan operaation aikana.

Betoniseinä ei saa kuivua ennen pesua – muuten aines ei irtoaisi ilman painepesuria. Pesuvesi ja desinfiointiaine valuvat pesun aikana viemäriin, eikä kenenkään siten tarvitse huolehtia pesuvesien joutumisesta käyttöveteen, sanoo Matti Virkamäki.

Samalla tehdään rakenteiden kuntoarvio. Virkamäki uskoo, että vuonna 1958 valmistunut torni kestää hyvin vielä toiset noin kuusikymmentä vuotta.

Reijo Hietanen
Kari Heino ruiskuttaa desinfiointiainetta Kaupin vesitornin seinään.
Kari Heino ruiskuttaa desinfiointiainetta Kaupin vesitornin seinään.

Reijo Hietanen
Kaupin vesitornin pesijä nousee säiliöstä.
Kaupin vesitornin pesijä nousee säiliöstä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat