Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konsulaatin muistio: Itämeri-aloite oli venäläisten viherpesua

Venäjä halusi peittää epäonnistumisen Kaliningradin jätevesiasioissa lanseeraamalla Pietari-aloitteen

Kotimaa
 
Itämeri-kokouksen lopputulos vuonna 2013 oli Pietarin aloite. Venäjän aiempi Kaliningradia koskeva sitoumus ei ole toteutunut.
Itämeri-kokouksen lopputulos vuonna 2013 oli Pietarin aloite. Venäjän aiempi Kaliningradia koskeva sitoumus ei ole toteutunut.

Pietarissa vuonna 2013 sovittu ja näyttävästi lanseerattu Itämeri-aloite oli suurelta osin viherpesua, jonka tavoite oli kohottaa Venäjän ympäristöprofiilia.

Helsingin Sanomien hankkimasta, Suomen Pietarin pääkonsulaatin tuoreesta muistiosta selviää, että Venäjällä oli tarve saada aikaan jotain näkyvää, koska vuosi oli Venäjän ympäristövuosi. Samalla haluttiin peitellä aiempia epäonnistumisia.

Artikkeliin liittyvät

Pyrkimys oli laimentaa keskustelua siitä, ettei Venäjä ole täyttänyt vuonna 2010 antamaansa sitoumusta Kaliningradin jätevesien puhdistamisesta.

Ympäristöprofiilia kohotettiin Pietarissa pidetyssä Baltic Sea Forum -huippukokouksessa, jossa venäläiset kehittivät suomalaisen Baltic Sea Action Groupin (BSAG) lanseeraamien Itämeri-sitoumusten pohjalta työkalun Itämeren suojeluun, Pietarin aloitteen. Sen toteutuminen on kuitenkin jäänyt epämääräiseksi.

Ympäristökonsuli Riitta Hemmin laatiman muistion mukaan aloite on paisunut sarjaksi peräkkäisiä konferensseja, joiden tavoitteet ja kohderyhmät hämärtyvät. Mukaan kerätään kaikki mahdolliset toimialat ja maantieteellisesti kaikki Venäjän alueet.

Hemmin mukaan kyse on pitkälti viherpesusta. "Venäjä halusi, että ympäristövuonna saadaan aikaan näkyvä aloite", Hemmi sanoi puhelimitse HS:lle.

Tavoite oli myös houkutella Venäjälle kansainvälisiä sijoittajia, yrityksiä ja rahoituslaitoksia.

"Rahoituslaitokset eivät kuitenkaan ole innostuneet Venäjän kunnallisten jäte- ja vesihankkeiden rahoittamisesta. Tämä ei ole enää ajankohtaista talouspakotteiden vuoksi, mutta rahoittajat olivat skeptisiä ennen pakotteitakin", Hemmi kertoi.

Rahoitusta Pietarin aloitteella ei ole, vaan toiminta on ollut pikemminkin markkinointityötä. Kokousjärjestelyt on maksanut Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeriö.

Aloitetta lähtivät viemään eteenpäin luonnonvara- ja ympäristöministeriön kansainvälisen osaston johtajan Nuritdin Inamovin johdolla Pietarin vesilaitoksen pääjohtaja Felix Karmazinov ja BSAG:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin, jotka ovat aloitteen ohjausryhmän puheenjohtajia.

Herlin on monesti korostanut Venäjän sitoutumista ympäristöhankkeisiin sekä Kaliningradin puhdistamoon. Pietarin aloite oli hänen mukaansa venäläisten ideoima lisä yhteistyöhön.

"Taustalla on innostus toimintatavasta, että Itämeri-yhteistyöhön saataisiin yrityksiä mukaan, mikä on Venäjällä uutta. Yrityksiä onkin alustavasti kerätty aloitteeseen", Herlin kertoo. "Rahoitus ymmärrettävästi vaikeutui, kun Ukrainan kriisi alkoi."

Tuloksiakin on tullut, Herlin vakuuttaa. "Yhteistyötä satama-asioissa on syvennetty. Jätteiden lajittelussa on edistytty Moskovassa suomalaisten ja venäläisten yhteistyönä. Carlsberg on päässyt eteenpäin omassa sitoumuksessaan tehtaansa vesiprosessien ja mallasohran viljelyn parantamisessa", hän luettelee.

BSAG on mukana, koska säätiö haluaa vauhdittaa Itämeri-työtä. "Olemme mukana kehittämässä toimintaa omalla osaamisellamme ja neutraalina toimijana", Herlin sanoo.

"Nyt kaikki Venäjän kanssa on kuitenkin melko lailla odottavalla kannalla."

Hemmi ei näe Pietarin aloitteella menestyvää tulevaisuutta: "On jo olemassa useita foorumeita, joissa keskustellaan samoista asioista. Lisäksi nykyinen poliittinen tilanne laimentaa kansainvälistä ja myös venäläisten kiinnostusta aloitteeseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat