Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajat kokevat muita enemmän syrjintää

Maahanmuuttajien määrän lisääntyminen ei ole poistanut syrjintäkokemuksia

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Nuorten mukaan syrjityt poikkeavat usein valtavirrasta
Nuorten mukaan syrjityt poikkeavat usein valtavirrasta
Nuorisobarometrin mukaan 55 prosenttia suomalaisnuorista kokee joskus tulleensa syrjityksi. Nuorten itsensä mielestä syrjityksi joutuvat usein sellaiset, jotka tavalla tai toisella poikkeavat valtavirrasta. Toimittaja: Jukka Hiiro. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

Maahanmuuttajataustaiset nuoret kokevat muita nuoria enemmän syrjintää, kertoo perjantaina julkistettu Nuorisobarometri. Syrjintää tapahtuu ennen kaikkea koulussa, varsinkin peruskoulussa ja toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa.

Maahanmuuttajien määrän lisääntymisestä huolimatta maahanmuuttajanuorten syrjintäkokemukset eivät ole kadonneet. Itä-Suomen suomalais- venäläisen koulun rehtori Petri Kyyrä Lappeenrannasta arvioi, että suuri syy on vanhempien välittämissä asenteissa.

Fakta

Nuorisobarometria tehty vuodesta 1994

 Nuorisobarometriin 2014 haastateltiin vajaata paria tuhatta 15–29-vuotiasta.

 Tutkimuksessa painotettiin tällä kertaa nuorten kokemuksia ja näkemyksiä syrjinnästä ja yhdenvertaisuudesta.

 Nuorisobarometri on tehty 1994 lähtien vuosittain puhelinhaastatteluna.

 Barometrin toteuttavat Nuorisotutkimusseuran tutkimustoimintaa harjoittava Nuorisotutkimus-verkosto sekä valtioneuvoston asettama nuorisoasiain neuvottelukunta Nuora.

"Asenteet siirtyvät valitettavasti vanhempien välityksellä lapsille esimerkiksi puolihuolimattomilla kommenteilla aamukahvipöydässä. Ensimmäinen askel on miettiä mitä siirrämme jälkipolville. Koulu ei ole tässä yksin", hän sanoo.

Kyyrä arvioi, että kaikissa kouluissa asiaa ei vielä oteta tarpeeksi vakavasti. "Syrjinnän estäminen ei kuulu opetuksen eikä kasvatuksen keskiöön."

Maahanmuuttajanuorten ohella seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret kokevat syrjintää muita enemmän.

Kampin keskuksessa Helsingissä perjantaina tavoitetusta viiden nuoren naisen seurueesta kukaan ei ole kokenut tulleensa syrjityksi. Maahanmuuttajien kokeman syrjinnän he arvelevat johtuvan osaltaan siitä, että nämä muodostavat usein omia porukoitaan.

"Se voi olla, että maahanmuuttajanuoret pyörivät enemmän omissa porukoissaan. Siinä on sitten vaan tapahtunut eriytyminen", 18-vuotias Repekka Uotila arvelee.

Miila Uusitalo, 20, uskoo maahanmuuttajien syrjinnän johtuvan myös suvaitsemattomuudesta.

"Valitettavasti luulen, että heitä ei nykyaikana suvaita. Esimerkiksi joka koulussa heitä ei välttämättä ole montaa, eikä heihin ole totuttu", Uotila sanoo.

Nuorisobarometrin mukaan 55 prosenttia suomalaisista nuorista kokee tulleensa jossain vaiheessa elämäänsä syrjityksi. Vajaa kolmannes kertoo olleensa mukana syrjimässä muita.

Naisten mukaan syrjinnän kohteeksi joutuvat helpommin sellaiset nuoret, jotka erottuvat jollain tavalla valtavirrasta.

"Jos joku on vähän erilainen, niin voi olla, että sitä vähän kiusataan, jätetään pois porukasta eikä puhuta sille", Maria Toikkanen, 19, sanoo.

"Olen ehkä ollut jopa mukana siinä, ihan vaan semmoisessa jonkun ulkopuolelle jättämisessä", Uotila tunnustaa.

Veera Nikkanen, 19, kertoo havainneensa syrjintää muun muassa kesätöissään.

"Kyllä siellä näkee niitä, jotka eivät ehkä kuulu siihen porukkaan, tai koe kuuluvansa siihen mukaan", Nikkanen kertoo.

Viimeisen vuoden aikana syrjintää oli havainnut 85 prosenttia nuorista. Syrjintä on useimmiten vähättelyä, aliarvioimista, pilkkaamista, nimittelyä sekä ryhmän ulkopuolelle jättämistä.

Nuorten käsitys syrjinnästä liittyy vahvasti eriarvoiseen kohteluun, kuten huonompaan palveluun ja vaikeuksiin työn saannissa.

Nuoret, ja varsinkin pojat, eivät miellä yhteiskunnan rakenteisiin liittyvän syrjivyyttä.

Jatkuva syrjintä liittyy moniin terveysongelmiin ja henkisen pahoinvoinnin oireisiin. Pitkäaikainen syrjintä johtaa turvattomuuden tunteeseen, itseluottamuksen puutteeseen sosiaalisissa tilanteissa sekä menetettyyn tulevaisuudenuskoon.

  

HS-työryhmä: Jukka Hiiro, Outi Salovaara ja Jussi Ahlroth.

Esa Syväkuru HS
Maria Toikkanen, Miila Uusitalo, Veera Nikkarinen, Repekka Uotila ja Jenna Lackbergh uskovat, että valtavirrasta poikkeavilla on vaara joutua syrjinnän kohteeksi.
Maria Toikkanen, Miila Uusitalo, Veera Nikkarinen, Repekka Uotila ja Jenna Lackbergh uskovat, että valtavirrasta poikkeavilla on vaara joutua syrjinnän kohteeksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat