Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb haluaa palkkamalttia ja heikompaa ansiosidonnaista

Pääministeri ei halua vielä arvioida tulevaa hallituspohjaa

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Kokoomuksen ministerit Petteri Orpo (vas.), Laura Räty, Alexander Stubb, Lenita Toivakka ja Paula Risikko olivat lauantaina ennen puolueen vaaliristeilyä lehdistötilaisuudessa Länsisatamassa.
Kokoomuksen ministerit Petteri Orpo (vas.), Laura Räty, Alexander Stubb, Lenita Toivakka ja Paula Risikko olivat lauantaina ennen puolueen vaaliristeilyä lehdistötilaisuudessa Länsisatamassa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ei halua ottaa kantaa tulevaan hallituspohjaan.

Lännen Media kertoi lauantaina, että sen laajaan kyselyyn vastanneista keskustapoliitikoista vain 23 prosenttia haluaisi kokoomuksen kanssa seuraavaan hallitukseen.

"Suomen kansa päättää, ketkä ovat hallituksessa ja missä muodostelmassa", Stubb totesi lauantaina Länsisatamassa.

Pääministeri Stubb on viikonloppuna kokoomuksen vaaliristeilyllä Tallinnaan.

Stubb perusteli ennen lähtöä kokoomuksen vaaliteemaa, joka on työ. "Käytännössä meillä on kolme vaihtoehtoa. Numero yksi: elvyttäminen ja lisävelka. Se on Kreikan tie."

Numero kaksi on Stubbin mukaan kituuttaminen, joka tarkoittaa veronkorotuksia ja juustohöyläleikkauksia. Pääministerin mielestä hänen oma hallituksensa on toteuttanut toisen vaihtoehdon mukaista politiikkaa.

"Numero kolme on työ ja varsinkin työelämän uudistaminen."

Stubb esittää myös heikennyksiä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Se on perinteisesti ollut ammattiyhdistysliikkeelle tärkeä etu. Samaan aikaan Stubb painottaa palkkamalttia. Hän uskoo, että yhdistelmä voi toimia.

"En näkisi tässä mitään ongelmaa, oikeastaan päinvastoin."

Konkreettista mallia Stubb ei ansiosidonnaisen lyhentämiseen tarjoa. "Jos ansiosidonnaista työttömyysturvaa lyhennetään, pyrimme saamaan ihmiset nopeammin työmarkkinoille. Tästä on hyviä esimerkkejä esimerkiksi Tanskasta."

Pääministeri haluaa leikata myös kehitysavusta. Erityisesti perussuomalaiset ovat pitäneet teemaa esillä.

"Kaikella kunnioituksella perussuomalaisia kohtaan, niin en ole koskaan lähtenyt määrittelemään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, saati EU-politiikkaa, perussuomalaisten ehdoilla tai heidän takiaan."

"Olen vahvasti sitä mieltä, että jos kautta laitain pitää yhteiskunnassa leikata, niin silloin pitää voida myös katsoa kehitysyhteistyötä."

Onko kyseessä juustohöyläleikkaus, vai pelastetaanko näin Suomen edustustoja ulkomailla?

"Keskitytään oleelliseen. Kysymyksessä on kuitenkin suhteellisen pieni leikkaus. Se on enemmän fiskaalinen toimi kuin edustustojen pelastamista."

Stubb ei kertonut, kuinka paljon kehitysavusta pitäisi leikata.

Juha Roppola HS
Helsinki–Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat