Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feminismi leviää arvokonservatismin noususta huolimatta

Kotimaa
 
Leif Rosas
Helsingissä vietettiin lauantaina feministiriehaa. "Hyvinvoivimmat yhteiskunnat ovat tasa-arvoisia, ja tasa-arvoisimmat yhteiskunnat hyvinvoivimpia", professori Pentti Arajärvi muistutti.
Helsingissä vietettiin lauantaina feministiriehaa. "Hyvinvoivimmat yhteiskunnat ovat tasa-arvoisia, ja tasa-arvoisimmat yhteiskunnat hyvinvoivimpia", professori Pentti Arajärvi muistutti. Kuva: Leif Rosas

Feminismin suosio Suomessa kasvaa, vaikka arvokonservatismin nousu näkyy myös haikailuna perinteisiin sukupuolirooleihin. Näin arvioivat HS:n haastattelemat asiantuntijat.

Lähes puolet ruotsalaisista kertoi viime vuonna pitävänsä itseään feministinä. Feministien osuus kasvoi neljässä vuodessa 33 prosentista 47 prosenttiin.

Lisäksi valtaosalle ruotsalaisista kysymys sukupuolten välisestä tasa-arvosta oli melko tai hyvin tärkeä, kun he päättivät, mitä puoluetta äänestävät valtiopäivävaaleissa.

Fakta

Pitkät perinteet

 Tänään sunnuntaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää.

 Päivää on vietetty eri maissa 1900-luvun alkupuolelta lähtien.

 YK julisti naistenpäivän viralliseksi naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan teemapäiväksi vuonna 1975.

Aikajana

Naiset ovat tasa-arvoistuneet pikkuhiljaa

1901 Naiset saavat miesten kanssa yhtäläisen oikeuden yliopistossa opiskeluun.

1906 Naiset saavat äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden valtiollisissa vaaleissa.

1919 Naiset voivat tehdä ansiotyötä ilman aviomiehen suostumusta.

1926 Naiset pääsevät valtion virkoihin.

1929 Uusi avioliittolaki vapauttaa aviovaimon miehensä holhouksesta, ja naiset saavat oikeuden omaan omaisuuteen. Vanhemmuus on yhtäläistä, ja laki mahdollistaa myös avioeron.

1930- ja 1940-luvut: Äitiysavustukset ja äitiys- ja lastenneuvolajärjestelmä taataan laeilla.

1961 E-pilleri hyväksytään.

1962 Suomi ratifioi YK:n alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILO:n samapalkkaisuussopimuksen.

1970 Aborttilaki tulee voimaan.

1986 Avioituva nainen saa säilyttää sukunimensä, ja lapselle voidaan antaa kumman tahansa vanhemman sukunimi. Naiset saavat oikeuden papin virkaan. Suomi ratifioi YK:n kaikkinaisen naisten syrjinnän kieltävän yleissopimuksen.

1994 Avioliitossa tapahtuva raiskaus kriminalisoidaan.

1995 Naiset voivat osallistua vapaaehtoisina asepalvelukseen.

1996 Alle kouluikäiset lapset saavat subjektiivisen oikeuden kunnalliseen päivähoitoon.

2011 Sukupuoliyhteys puolustuskyvyttömän kanssa määritellään raiskaukseksi.

Suomessa feminismin kannatuksesta ei ole tiettävästi kysytty. Sanaa vierastetaan toisin kuin Ruotsissa ja siihen liittyy myös negatiivisia mielikuvia, sanoo Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg. Hän oli Ruotsissa asuessaan perustamassa Feministinen aloite -puoluetta, joka sai sittemmin edustajan europarlamenttiin.

"Arvaisin, että suomalaiset olisivat tasa-arvon puolella mutta eivät feministejä. Sitten kun he perustelevat asiaa, tulee kuitenkin hirveän pitkät ripellykset asiaa, joka onkin feminististä analyysiä", Rosenberg sanoo.

Feminismi tarkoittaaKielitoimiston sanakirjan mukaan naisen yhteiskunnallisen aseman parantamiseen ja sukupuoliroolien muuttamiseen tähtäävää liikettä. Akatemiaprofessori Tuija Pulkkisen mukaan feminismi tähtää pohjimmiltaan siihen, että naiset ja miehet syntyisivät tasa-arvoisina eikä sukupuoli määrittelisi sitä, mitä elämässä voi tehdä.

Pulkkisen mukaan Suomessa on sisaruus-feminismiä, jossa ajatellaan, että naisilla on yhteisiä etuja. Sen takia esimerkiksi puolueiden naisjärjestöt ovat solidaarisia toisiaan kohtaan. Samalla on feminismiä, joka vastustaa sukupuolijärjestelmää ja kyseenalaistaa sen ylläpitämää jakoa miehiin ja naisiin.

Poliittinen puoluefeminismi Ruotsin tapaan kuitenkin puuttuu. Ruotsissa feministisiksi ovat julistautuneet myös monet valtapuolueet, Suomen puolueista ainoastaan vihreät.

Rosenbergin mukaan feminismi on Ruotsissa enemmän näkyvillä julkisessa keskustelussa ja maan feministit ovat paremmin järjestäytyneitä.

Artikkeliin liittyvät

"Ruotsi on Suomea edellä siinä, että Suomessa naisilla on suurempi vastuu lapsista, perheistä ja kodeista. Täälläkin voisi nousta tietoisuus siitä, että feminismi on sekä naisten että miesten asia. Olisi myös miesten etu, että he saisivat kokea samat ilot ja vastuut lastensa kanssa", Pulkkinen sanoo.

Suomessa feminismiä myös vastustetaan tietoisesti. On jopa naisvihaa, sanoo Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen. Feminismiä vastustavat Pyykkösen mukaan useimmiten ne, joilla on siitä väärä käsitys.

On myös niitä, jotka tietävät, mitä feminismi tarkoittaa, mutta he eivät kannata sen tavoitteita kuten epätasa-arvoa aiheuttavien rakenteiden purkamista.

"He puhuvat luonnollisista biologisista sukupuolieroista, jotka legitimoivat paluuta perinteisiin sukupuolirooleihin."

Tasa-arvolla on Suomessa laaja kannatus, mutta asiantuntijat arvioivat, että siihen suhtaudutaan saavutettuna asiana.

Suomessa naisiin kohdistuu Euroopan mittapuulla huomattavan runsaasti väkivaltaa. Ansiotyötä tekevän naisen euro on taas edelleen noin 80 senttiä.

"Nyt on myös keskusteltu jo saavutettujen oikeuksien rajaamisesta lasten päivähoidossa, tai hoitohenkilökunnalle vaaditaan oikeutta kieltäytyä osallistumisesta aborttiin. Naisten oikeudet eivät ole ikinä turvattuja. Niitä pitää vahtia, sillä tulee aina uusia konservatiivisia aaltoja", Pyykkönen sanoo.

Korjaus 8.3.2015 kello 18.25: Jutussa mainittiin aiemmin virheellisesti, että yksi feminismin tavoitteista olisi tasa-arvoa aiheuttavien rakenteiden purkaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat