Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isojen tulojen Sundsberg

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Sami Kero Hs
Heikki Helin esittelee asukasyhdistyksen tilojen videotykkiä.
Heikki Helin esittelee asukasyhdistyksen tilojen videotykkiä. Kuva: Sami Kero Hs

Sundsbergin perään kuolataan keskustelupalstoilla.

Alue valittiin vuonna 2009 pääkaupunkiseudun parhaaksi asuinalueeksi. Lisäksi se on kaikkien 3 000 postinumeroalueen joukossa sijalla kolme, kun katsotaan mediaanituloja.

Keskituloissa se jää vähän kauemmas, sillä alue ei ole "öky" vaan tasaisen hyvätuloinen.

"12 vuotta sitten katsottiin keskellä peltoa, että tuohon tulee meidän talomme", sanoo asukasyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Helin, yksi uuden Sundsbergin ensimmäisistä asukkaista.

Nyt paikalla on vaaleankeltainen puutalo. Ja sen vieressä toinen. Ja kolmas.

Lähes kaikki tervehtivät mustatakkista, hiukan Tuomari Nurmiota muistuttavaa Heliniä, kun hän esittelee aluetta. Kaduilla näkee uusia autoja, pyöräileviä lapsia, koiria, katulätkämaaleja ja trampoliineja – ja samannäköisiä pari- ja rivitaloja.

"Vielä muutama vuosi sitten yleisin sähköposti täällä oli nokia.com."

Alue on yhä leimallisesti it-väen reviiriä. Sekaan mahtuu muutama venäläinen ja aasialainen perhe, it-väkeä. It-alalla on Helin itsekin.

Vastaan tulee Rebekka Lalli koirineen.

"Tämä on vanhan ajan kyläyhteisö. Ihan sama, mitä kysyy Facebook-ryhmässä, niin apua tulee puolessa tunnissa."

Läheisen Masalan K-marketin ikkunassa mainoslause "15 000 tuotetta" on korjattu muotoon "20 000 tuotetta". Kyltissä mainostetaan tuoretta sushia.

"Sundsbergissä on monessa taloudessa kaksi autoa. Niillä pääsee äkkiä isompiin kauppoihin. Yritetään haistella sitä ja pitää tavallista isompaa valikoimaa", sanoo kauppias Jani Varjonen.

Helin nyökkää hyvätuloisuudelle. Hän ei silti keksi, mitä yhteisiä harrastuksia asukkailla olisi. Paitsi asukasyhdistys.

Helin johdattaa kerhotiloihin pommisuojaan. Viinikillan toiminta on jäissä, mutta hyllyllä on yhä rivistö maistelulaseja. Kilta kävi retkelläkin Hangossa. Viereisessä huoneessa on videotykki, kotiteatterijärjestelmä ja sohvia.

Rannassa on talkoilla kunnostettu sauna, jonka löylyistä näkyy Suomenlahti.

"Kymmenen vuotta sitten neliöhinta oli 2 000 euroa. Nyt se on 5 000 euroa." 

 

Vuonna 2006 Sundsbergissä oli 418 taloutta, joilla oli rahatuloja käytössään yhteensä 29,2 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 talouksia oli 542 ja tuloja 42,7 miljoonaa. Yhden talouden ostovoima lisääntyi vuosina 2006–2013 keskimäärin 9 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat