Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittinen draama nimeltä Pisararata – näin Rinne runttasi ja näin kokoomuksen pasmat sekosivat

Antti Rinne (sd) yritti kaikin keinoin runtata Pisararadan miljardivaltuuden lisäbudjettiin. Kokoomuksen pasmat menivät täysin sekaisin. Tuloksena oli eriskummallinen poliittinen draama.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) kävi Pisararadasta kovaa vääntöä demareiden kanssa.
Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) kävi Pisararadasta kovaa vääntöä demareiden kanssa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Kun Antti Rinne kampanjoi keväällä 2014 Sdp:n puheenjohtajuus mielessään, hänen keskeinen lupauksensa oli talouspolitiikan suunnan muuttaminen. Kuripolitiikan sijaan Rinne tarjosi elvytystä – työtä ja kasvuhakuista politiikkaa.

Rinne voitti, nousi Sdp:n johtoon ja valtiovarainministeriksi. Oli lupausten lunastamisen aika.

Vastaus oli Pisararata, joka kirjattiin juhannuksen alla Alexander Stubbin (kok) hallituksen ohjelmaan.

Idea Helsingin keskustan alla kiertävästä pisaran muotoisesta radasta ei ollut uusi. Asiaa on puitu 1990-luvulta lähtien.

Nyt kyseessä ei kuitenkaan ollut pelkkä ratahanke vaan yhdistelmä, jossa pääkaupunkiseudun isot liikennehankkeet ja asuntotuotanto paketoitiin. Valtio osallistuisi Pisaran ja muiden isojen pääkaupunkiseudun hankkeiden rahoittamiseen, jos kunnat vastaavasti sitoutuvat kaavoituksen vauhdittamiseen ja tonttitarjonnan merkittävään lisäämiseen.

Demareiden mielestä kyseessä oli "yhdyskuntapolitiikan vallankumous".

Pääkaupunkiseudun kunnat kaavoittaisivat 3 000 uutta asuntoa vuodessa. Työllisyysvaikutukset olisivat kymmeniätuhansia henkilötyövuosia.

"Antti on meidän ideanikkari", pääministeri Stubb lausui hallitusohjelman julkistusinfossa juhannuksen aatonaattona ja muutenkin hehkutti neuvotteluiden hyvää henkeä.

Kahdeksan kuukautta myöhemmin kaikki on toisin: päähallituspuolueiden kesken on täysi sota.

Tämä tarina kertoo, miten Pisarasta tuli keskeinen taistelutanner.

25. 8. 2014

Valtion ja pääkaupunkiseudun kuntien välisissä neuvotteluissa päästään ratkaisuun. Sopimuksen mukaan pääkaupunkiseudun 14 kuntaa sitoutuvat valtion infrainvestointien vastapainoksi lisäämään asuntokaavoitusta 25 prosenttia vuosina 2016–2019. Valtio puolestaan hyväksyy tehdyn sopimuksen valtioneuvoston periaatepäätöksellä.

12. 11. 2014

Pisararadan hankearviointi valmistuu. Arvioinnin tulos on Pisaran kannattajille sokki. Raportin mukaan Pisaran hyöty–kustannus-suhde on vain 0,5 – huomattavasti heikompi kuin aiemmin oli arvioitu. Helsingin päättäjät tyrmistyvät heikkenemisestä. Moni epäilee, että sitä on tahallaan peukaloitu alaspäin.

"Noissa laskelmissa asiat saadaan aika helposti näyttämään halutunlaiselta muuttamalla vertailukohtia", sanoo eräs helsinkiläisvaikuttaja.

Kaupunki pyytää tarkempia laskelmia, mutta niitä ei kuulu. Liikenneministeriössä virkamiehet pohtivat keinoja, joilla hyöty–kustannus-suhde saataisiin paremmaksi.

13. 11. 2014

Pisararadan rahoitusmalleja pohtinut työryhmä saa työnsä valmiiksi. Budjettirahoitus olisi työryhmän mukaan edullisin, mutta se päätyy silti suosittelemaan rahoitusyhtiömallia, "koska vallitsevassa taloustilanteessa tarvittavan rahoituksen järjestäminen kerralla ei ole realistista".

16. 12. 2014

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) esittelee hallituksen talouspoliittiselle ministerivaliokunnalle Pisaraa. Esityksen mukaan ensin pitäisi tehdä Helra eli Helsingin ratapihan toiminnallisuuden parantaminen, sitten Espoon kaupunkiradan jatkaminen Leppävaarasta Espoon keskukseen ja sitten Helsingin ja Riihimäen välisen rataosuuden toinen vaihe.

Pisara olisi vuorossa vasta näiden jälkeen.

Ajatuksena on, että ennen Pisaraa rakennettuna nämä kolme muuta hanketta parantaisivat sen kannattavuutta.

9. 1. 2015

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta kokoontuu päättämään Pisarasta. Risikko esittelee kolme päätösvaihtoehtoa, joilla Pisaraa voitaisiin viedä eteenpäin.

Ykkösvaihtoehdon mukaan Helsingin ratapiha ja Helsinki-Riihimäki tehtäisiin budjettirahoituksella. Pisara ja Espoon kaupunkiradan jatko tehtäisiin rahoitusyhtiömallilla, jolla kustannukset voitaisiin jaksottaa pitkälle aikavälille.

Risikko korostaa, että liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) budjettikehyksessä on tilaa uusille hankkeille vasta vuodesta 2018 lähtien. Hänen mukaansa Pisararata kannattaisikin aloittaa vasta tuolloin.

Valtiovarainministeri Antti Rinne tyrmää Risikon esityksen. Hänelle käy vain Pisara. Heti. Eikä mitään muuta.

Risikko yllättyy täystyrmäyksestä. Lisää seuraa: valtiovarainministeriön (VM) budjettipäällikkö Hannu Mäkinen ilmoittaa, ettei myöskään Risikon esittämä rahoitusyhtiö käy vaan Pisara pitää panna budjettikehykseen.

Risikko vastaa, ettei LVM:n kehyksissä ole tilaa. Mäkinen sanoo, että sitten kehystä pitää kasvattaa.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päättää, että Pisaran rahoitus tulee budjetista. Mutta hanketta viedään eteenpäin vain siinä tapauksessa, että rahoituskustannuksista sovitaan Helsingin, Espoon ja Vantaan kanssa.

13. 1. 2015

Vuoden 2015 ensimmäisen lisäbudjetin valmistelu alkaa, kun ministeriöiden ehdotukset saapuvat valtiovarainministeriöön.

LVM:n ehdotuksessa ei ole Pisaraa, eikä sitä myöskään kirjata VM:n lisätalousarvioesitykseen.

28. 1. 2015

Risikko sopii tapaamisen Antti Rinteen kanssa. Syynä on, että Risikon mielestä Pisaran valmistelu on kummallista.

Matka tapaamiseen ei ole pitkä, sillä Rinteen ja Risikon työhuoneet ovat valtioneuvoston linnassa samalla käytävällä.

Tapaamiseen Rinteen huoneessa osallistuvat myös liikenneministeriön hallitusneuvos Mikael Nyberg ja Risikon avustaja. Pullakahveja ei ole tarjolla.

Rinne kysyy, eikö Pisaran rakentamista voisi aloittaa jo tänä vuonna. Rinne ehdottaa, että lisätalousarvioon annettaisiin Pisaralle muutama miljoona ja aloitettaisiin joitain töitä.

Nyberg vastaa, että ei ole mitään töitä, jotka voisi aloittaa nyt. Hän on tiedustellut asiaa juuri edellisenä päivänä Liikenneviraston ylijohtajalta Kari Ruohoselta. Ruohonen kertoi, että Pisaraan liittyvät työt voisi aloittaa suunnitelmien valmistuttua aikaisintaan vuonna 2016.

Nyberg hämmästyy, kun Rinne kertoo kuulleensa Liikennevirastosta, että jo tänä vuonna voisi tehdä huoltotunneleita.

Tapaamisen jälkeen Nyberg ottaa yhteyttä Ruohoseen ja tämä vahvistaa, että Helsingin keskustan huoltotunneleiden kaivaminen on teknisesti mahdollista aloittaa jo syksyllä.

Myöhemmin iltapäivällä VM:stä tulee liikenneministeriölle pyyntö, että se tekisi lisäbudjetin vastineeseensa teknisen esityksen siitä, miten Pisararadan käynnistämisraha voitaisiin sisällyttää lisätalousarvioon.

Tämä on poikkeuksellista.

Yleensä kukin ministeriö toimittaa VM:ään oman hallinnonalansa lisätalousarvioesityksen. Sitten VM "käyttää punakynää" eli vastaa pyyntöön paljon pienemmällä esityksellä. Sitten ministeriö lähettää VM:n esitykseen oman vastineensa, jossa se toivoo edelleen lisää rahaa. Nyt kävikin päinvastoin: VM pyysi liikenneministeriöltä lisäystä.

LVM:n virkamiehet ovat ihmeissään. Risikko päättää, että annetaan valtiovarainministeriöön heidän toivomansa paperi, kun sitä kerran pyydetään.

Risikon logiikka menee niin, että näin kaikki varmasti näkevät, mitä töiden aloittaminen tänä vuonna käytännössä tarkoittaisi. Jos Pisaran rakennustöihin annetaan tälle vuodelle pienikin määräraha, samalla pitää avata budjettiin valtuus "koko höskälle" eli pitää hyväksyä Pisaran koko miljardihanke.

Liikenneministeriö tekee vastineen, johon kirjataan: "UUSI EHDOTUS: Pisara-radan rakentaminen, kokonaiskustannusarvio 956 milj. euroa. (MAKU 2005:152) ja vuoden 2015 määräraha 5 milj. euroa (huoltotunneleiden rakentamisen aloitus)."

Vastine toimitetaan VM:ään.

Risikko on levollinen, sillä vastine ei tarkoita miljardivaltuuden avaamista. Valtuuden myöntäminen edellyttäisi vielä erikseen talouspoliittisen ministerivaliokunnan ja hallituspuolueiden puheenjohtajien käsittelyn, sillä se poikkeaa huomattavasti 9. 1. tehdystä päätöksestä.

Risikko ei tiedosta, että on astunut Antti Rinteen asettamaan miinaan.

6. 2. 2015

Neljän hallituspuolueen puheenjohtajat kokoontuvat sopimaan lisätalousarvion pohjaesityksestä.

Antti Rinne esittää, että Pisararata tuodaan lisätalousarvioon. Onhan liikenneministeriö sitä vastineessaan esittänyt.

Muut kolme puheenjohtajaa eivät kuitenkaan suostu Rinteen ehdotukseen. Pisararadan valtuutta eli koko miljardihanketta ei avata lisätalousarviossa.

9. 2. 2015

Pidetään koko hallituksen varsinainen neuvottelu lisätalousarviosta eli "Smolnan riihi". Smolna on valtioneuvoston juhlahuoneisto Eteläesplanadilla.

Pisaraa ei edelleenkään oteta mukaan. Perusteluna on muun muassa se, että neuvottelut kuntien kanssa ovat kesken.

Rinne sanoo, että kun kunnilta saadaan päätös, voidaan valtuudet avata.

Demarilähteiden mukaan Stubb kuittaa tämän sanomalla "ok".

Demarit tulkitsevat Stubbin ok:n tarkoittavan sitä, että kokoomus hyväksyy Pisaran, jos kuntien sopimus syntyy.

10. 2. 2015

Kuntien sopimus syntyy, kun Helsinki päättää ottaa vastuulleen 20 prosentin maksuosuuden Pisarasta. Helsinki sitoutuu maksamaan Espoon ja Vantaan kolmen prosentin siivun, sillä se haluaa varmistaa, ettei valtio vetäytyisi hankkeesta.

Demareiden mielestä kaikki Pisaran ehdot ovat nyt täyttyneet ja hanke voidaan toteuttaa.

Rinne lisää Pisaran lisätalousarvioon, vaikka hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät edellisenä päivänä toisin.

Valtiovarainministeriön virkamiehet lisäävät Pisaran lisätalousarvion kansilehdelle: "Lisäyksenä hallituksen neuvottelussa päätettyyn ehdotukseen nähden on otettu huomioon Pisara-hankkeen valtuus- ja määrärahalisäykset vuodelle 2015. Pisara-hankkeeseen ehdotetaan 956 milj. euron valtuus ja 2 milj. euron määrärahaa."

VM:stä kerrotaan liikenneministeriöön, että Pisara ollaan sittenkin sisällyttämässä varsinaiseen lisäbudjettiin. LVM:n virkamiehet ovat äimän käkenä.

Lisätalousarviosta pitäisi virallisesti päättää torstaina 12.2 valtioneuvoston istunnossa.

11. 2. 2015

Vaikka onkin valtiovarainministeri, Rinne ei voi noin vain omin päin lisäillä asioita lisätalousarvioon. Jotta hän voi jakaa Pisaralla täydentämänsä esityksen koko hallitukselle, Rinne tarvitsee asialle pääministerin siunauksen. Rinteen pitää pyytää uudelle esitykselle pääministeriltä niin sanottu jakolupa.

Rinne kertoo Stubbille Pisaran lisäämisestä. Stubb ei suostu antamaan jakolupaa. Rinne uhkaa, ettei jaa esitystä ollenkaan, jos Pisara ei ole mukana.

Kovan väännön jälkeen Rinne ja Stubb sopivat, että Pisara ei ole mukana. Samalla kuitenkin sovitaan, että asiaan palataan myöhemmin eli käytännössä 24. 2. mennessä, jolloin lisätalousarvioon on tarkoitus tehdä täydennys. Se ollaan tekemässä joka tapauksessa, koska Talvivaara tarvitsee rahaa.

Kokoomuslaisten mielestä lykkäys tehdään Rinteen rauhoittamiseksi. Demareiden mielestä Pisaran sijoittaminen lisätalousarvion täydennykseen on tällä sovittu.

Rinteen ja Stubbin neuvottelun jälkeen Rinteen avustajat varmistavat pääministerin esikunnasta kahteen otteeseen, että jos Pisara jätetään lisätalousarviosta nyt pois, se kuitenkin tuodaan 24. helmikuuta lisätalousarvion täydennykseen.

Pääministerin esikunnasta viestitetään Sdp:lle asian olevan kunnossa.

Näin pääministeri saa lisäaikaa kokoomuksen ministeri- ja eduskuntaryhmän paimentamiseen Pisaran taakse.

12. 2. 2015

Kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksessa puidaan Pisaraa.

Joillakin ryhmän jäsenillä on kokouksen jälkeen se käsitys, että Stubb on sitoutunut ja sopinut, että täydentävässä lisätalousarviossa saadaan valtion momentti auki Pisararadalle.

Toisaalta osa arvioi, että "jos oli hereillä" tai "koko ajan paikalla", niin keskustelusta ei voinut saada kuvaa Pisaran viemisestä lisätalousarvion täydennykseen.

"Olin siinä käsityksessä, että tämä oli Alexin ja kokoomuksen kuittaama asia", sanoo eräs kokoomusedustaja.

Toinen edustaja sai sen käsityksen, että "asia elää vielä". Pisaran epäilijät olivat kuulemma "ennen kaikkea syvemmältä maakunnista".

Heikki Autto Lapista vastustaa Pisararataa. Hän on liikenne- ja viestintävaliokunnan varajäsen. Myös liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen Orimattilasta esittää kriittisiä näkemyksiä. Kriitikoihin kuuluvat myös keravalainen Eero Lehti ja espoolainen Pia Kauma.

Eräs edustaja kertoo päällimmäisen ajatuksensa kokouksessa olleen, että "tässä on iso haaste puoluejohdolle".

18. 2. 2015

Kvartetti käsittelee Pisaran sijoittamista lisätalousarvion täydennykseen. Nelikko sopii, että valtuuksia ei avata. Paikalla ovat Stubb, Rinne, sisäministeri Päivi Räsänen (kd) ja Carl Haglundin (r) sijasta Anna-Maja Henriksson (r).

Kvartetin kokouksen jälkeen demarit kuitenkin toteavat, että kokouksessa sovittu menettelytapa ei sittenkään käy.

23. 2. 2015

Iltapäivällä Helsingin Sanomat saa tiedon, että Rinne on kokoomuksen vastustuksesta huolimatta tuomassa tiistaina raha-asiainvaliokunnan eli rahakunnan kokoukseen esityksen Pisararadasta.

Risikko ei näe HS.fi:ssä julkaistua juttua, sillä hän on Stubbin kanssa vierailulla Valion tehtaalla Seinäjoella. Kello 13.20 HS:n toimittaja tavoittaa puhelimitse Risikon, joka kuulee asiasta tällöin ensimmäisen kerran. Risikko ja Stubb pohtivat tilannetta.

Stubb soittaa Rinteelle.

Rinteen ehdotuksessa lisätalousarvion täydennykseen tulisi 1–2 miljoonan aloitusraha mutta samalla myös valtuudet koko miljardihankkeeseen. Demareiden mielestä Pisara voidaan lisätä lisäbudjetin täydennykseen sillä perusteella, että LVM itse esitti asiaa 29. tammikuuta lisäbudjetin vastineessaan.

Siis juuri siinä vastineessa, jonka VM patisteli LVM:n tekemään.

Stubb ja Rinne keskustelevat, ja lopulta Rinne myöntyy siihen, että hän vetää sittenkin Pisaran pois esityksestä. Perusteluna on "hallituksen työrauhan säilyttäminen".

Risikko saa illalla viestin, että asia on selvä. Rinne ei tuo Pisararata-esitystä rahakuntaan.

24. 2. 2015

Risikko nousee kello 5.38 Seinäjoelta Helsinkiin menevään junaan. Samalla hän lähettää Stubbille tekstiviestin varmistaakseen vielä, että onhan aivan varma, ettei Rinne tuo Pisararata-esitystä rahakuntaan.

Stubb kuittaa Risikolle, että asia on selvä.

Risikko saapuu Helsinkiin kello 8.30 ja kiiruhtaa rahakunnan kokoukseen, joka alkaa 9.15.

Pisararata on lisäbudjetin täydennyksessä.

"Pääluokka 31, Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonala, 10. liikenneverkko. Valtuus. Lisäksi momentin perusteluja täydennetään siten, että Liikennevirasto oikeutetaan tekemään sopimuksia hankkeeseen Pisararata liittyen siten, että siitä saa aiheutua valtiolle menoja enintään 956 000 000 euroa."

Yleensä pääministeri johtaa rahakunnan kokousta, mutta Stubb on edelleen Pohjanmaalla. Puhetta johtaa sijaisena Rinne. Ministerit saavat kuulla Rinteen palopuheen Pisaran puolesta.

Rinteen keskeinen argumentti on valtion luotettavuus sopimuskumppanina. Rinne varoittaa, että Pisaran lykkääminen olisi sopimusrikkomus kuntien suuntaan.

Hänellä on myös kättä pidempää. Myös VM:n virkamiesjohdon arvion mukaan valtion vetäytyminen Pisarasta on ongelmallista. Kunnat tekivät valtion kanssa nimenomaan "sopimuksen, ei aiesopimusta".

Valtion kanssa tehtyyn sopimukseen pitää pystyä luottamaan. Nyt sopimuksen rikkomisen vuoksi koko tonttisopimus raukeaa. Mikä pahinta, sopimusrikkomuksen takia valtion voi olla jatkossa vaikea tehdä sopimuksia minkään kunnan kanssa.

Myöskään sopimuksen rikkomisen mahdollisia oikeudellisia seuraamuksia ei ole mietitty, VM varoittaa.

Erään paikalla olijan mukaan "Rinne huusi pää punaisena sopimuksen rikkomisesta". Se oli "mielenkiintoinen keskustelu", toinen huomauttaa.

Rinteen vetoomuksista huolimatta Pisara pyyhitään pois asiakirjasta. Helsinkiläinen Jan Vapaavuori (kok) vaikuttaa kiusaantuneelta.

Kokoomuslaisten kiukku kasvaa, kun he kokouksen jälkeen huomaavat, että Rinne on kutsunut median paikalle valtioneuvoston aulaan.

"Vastoin tahtoani jouduin vetämään Pisara-esityksen pois. Olen pahoillani", Rinne lausuu toimittajille.

26. 2. 2015

Suomi jättää hakemuksen, jossa haetaan Pisaralle EU:lta niin sanottua TEN-T-tukea 105 miljoonaa euroa vuosiksi 2016–2020.

Demareiden mielestä EU-tuen saaminen on hyvin epävarmaa, koska Pisarasta ei ole toteutuspäätöstä. Pisarasta on vain talouspoliittisen ministerivaliokunnan 9. 1. tekemä poliittinen päätös muttei toteutuspäätöstä eli käytännössä eduskunnan siunaamaa budjettipäätöstä.

Kokoomuksen kansanedustajat päivittelevät demareiden "propagandasotaa ja näytelmää".

"He syöttävät tarinaa, että EU-rahoja ei voi saada. Sehän on täyttä valetta", kokoomusedustaja sanoo.

Virkamiesarvion mukaan TEN-rahaa voi hakea ilman budjettipäätöstä, mutta silloin on riskinä, että mahdollinen tuki jää pienemmäksi.

Komission infrarahoista vastaavilla virkamiehillä oli HS:n näkemien sähköpostien perusteella yleensäkin epätietoisuutta, mitä tukea Suomi ylipäätään haluaa Pisaraan.

Komissiossa asiasta vastaava virkamies Catherine Trautmann oli maanantaina 23. helmikuuta yrittänyt päästä Risikon puheille, mutta hänellä oli tuolloin koko päivän ohjelmaa Pohjanmaalla.

Kirjeenvaihdossa Suomeen komission virkamies ihmetteli, ettei tapaaminen liikenneministerin kanssa onnistu, ja muistutti, että Trautmann on korkean profiilin toimija: entinen Ranskan ministeri ja europarlamentaarikko.

Trautmann tapasi maanantaina Antti Rinteen. Risikon puolesta Trautmannin tapasivat hänen valtiosihteerinsä, avustajansa ja muutama virkamies.

3. 3. 2015

Demarit jatkavat Pisararata-prosessin puimista. He tuntuvat uskovan Stubbin sinänsä kannattaneen Pisaraa, mutta pääministerin asema puolueensa johdossa on liian heikko rivien suoristamiseksi.

Eräs arvioi kokoomuksen vastustuksen syyksi sen, että Pisara on liiaksi profiloitunut Rinteeseen. Kokoomus ei halunnut antaa Rinteelle sulkaa hattuun.

Kokoomuslaiset taas uskovat, että Rinne on luvannut puheenjohtajakampanjansa tukijatahoille "hoitaa Pisararadan". Kokoomuslaiset yrittävät parhaansa mukaan hillitä julkista keskustelua asiasta.

"En näe, että kokoomuksen linjassa Pisararataan olisi todellisuudessa tapahtunut muutosta. Tilanne on vain sellainen, että äänestykseen meno olisi sisältänyt merkittäviä riskejä", pohtii eräs kokoomuksen kansanedustaja.

Osa kokoomuslaisista olisi todennäköisesti äänestänyt eduskunnassa Pisaraa vastaan. Etenkin Helsingin kokoomuslaisille hankkeen kaatuminen on kova paikka.

"En vieläkään ole perillä, mikä on perimmäinen syy kokoomuksen kannan muutokseen", myöntää kokoomusedustaja, joka kannatti Pisaran viemistä lisätalousarvion täydennykseen. Toinen kokoomusedustaja sanoo olevansa tapahtuneesta edelleen "äärettömän pahoillaan".

Vaikka päähallituspuolueet tuntuvat riitelevän kaikesta, yksi asia heitä yhdistää: molemmissa toivotaan hallituskumppanuuden olevan mahdollisimman pian ohi.

 

Työryhmä: Marko Junkkari, Joonas Laitinen, Martta Nieminen, Olli Pohjanpalo, Teija Sutinen.

Jussi Nukari Lehtikuva
Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne ajoi Pisararataa voimalla läpi.
Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne ajoi Pisararataa voimalla läpi.
laura oja hs
Pisararadan tarkoituksena on vapauttaa Helsingin päärautatieasemalta tilaa kaukojunille.
Pisararadan tarkoituksena on vapauttaa Helsingin päärautatieasemalta tilaa kaukojunille.
benjamin suomela hs
Hallituspuolueet löivät kättä päälle Pisararadasta vuoden 2014 juhannuksen alla.
Hallituspuolueet löivät kättä päälle Pisararadasta vuoden 2014 juhannuksen alla.
antti aimo-koivisto lehtikuva
Kovan väännön jälkeen Pisaraa ei viety lisätalousarvioon. "Olen pahoillani", sanoi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd).
Kovan väännön jälkeen Pisaraa ei viety lisätalousarvioon. "Olen pahoillani", sanoi valtiovarainministeri Antti Rinne (sd).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat